BJEGUNKA IZ ZOOLOŠKOG

POČELA BORBA S VREMENOM: POTRAGA ZA MLADOM VUČICOM I DALJE TRAJE 'Imamo još deset dana. Ako je do tada ne pronađemo, uginut će'

 
Vuk
 Dorian Horvat / CROPIX

Ni dva dana nakon bijega mlade vučice iz Zoološkog vrta u Osijeku nema novih informacija, a potraga i dalje traje.

Prema riječima Denisa Vedlina, rukovoditelja Zoo vrta u Osijeku, u noći sa subote na nedjelju dobili su dojavu da je na cesti između Bilja i Meca u Baranji viđena životinja za koju su ljudi koji se javili pretpostavili da bi mogla biti odbjegla vučica.

- Odmah smo se kolegica iz Zoo vrta, dvoje veterinara i ja uputili na teren i proveli smo oko dva i pol sata u potrazi na tom potezu, ali nismo je uočili - kazao je Vedlin i dodao kako ne postoji neka učinkovita metoda niti priručna pomagala kojima bi se eventualno mogla dozvati 1,5-godišnja vučica.

- Vidjet ćemo u ponedjeljak na sastanku s lovcima imaju li oni možda neko rješenje - dodao je Vedlin.

Što se tiče njezinih šansi za preživljavanje na prostoru Baranje, Vedlin nam je rekao da vučica može preživjeti bez hrane sedam do deset dana.

- Znamo sigurno da je jela dva sata prije bijega u petak, ali ne sumnjam da će i u prirodi naići na neku lešinu ili eventualno ostatke od svinjokolja. Riječ je o pametnoj i vrlo snalažljivoj životinji. Stada ovaca kojih ima i u ovom kraju su sigurna, jer vukovi nikada ne napadaju sami, nego u čoporu - istaknuo je Vedlin, s čime se složio i Zlatko Stolnik, predsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije.

- Mi nemamo neke posebne metode kako bismo je pronašli. No, najjednostavniji način je da joj oni koji je ugledaju ponude hranu i odmah pozovu nadležne službe. U tom ćemo je slučaju uspavati i nakon toga vratiti u Zoo vrt - rekao je Stolnik.

Vučica je u Osijek stigla prije četiri dana iz Zagreba kao prva jedinka s kojom u Osijeku kane obnoviti vučji čopor. Za mjesec dana trebao bi doći i mužjak iz Stockholma, no za sada je neizvjesno hoće li doći do vučje hrvatsko-švedske ljubavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:07