POVRATAK U ŠKOLU

POGLED U SMARTPHONE JEDNE HRVATSKE ŠKOLARKE 'Na Facebooku uopće nemam profil, to je za starce, prioritet su mi druge aplikacije i igrice'

 
 Biljana Blivajs / CROPIX

Većina Hrvata u 20-im i 30-im godina aktivna je na Facebooku, komunicira preko WhatsAppa, svoj poslovni identitet glanca na LinkedInu, a na Instagramu objavljuje pomno osmišljene fotografije.

Gotovo svima ovako izgleda zaslon na mobitelu, koja aplikacija više-manje. No, kako izgleda homescreen onih mnogo mlađih koji se sljedeći tjedan vraćaju u školske klupe. Što njih zanima, koje aplikacije imaju, kako komuniciraju i koga prate?

Dogovorile pravila

Sve to otkrila nam je jedna 12-godišnjakinja, Zagrepčanka Ane Li Tadić, koja će uskoro u 7. razred Osnovne škola Matka Laginje. Vrlo uredno posložene, na četiri pomična homescreena, Ane Li na svojem mobitelu ima ukupno 66 ikona, od čega je gotovo pola aplikacija od kojih svaku otvori barem jednom tjedno, a mnoge kao što su Instagram, Snapchat, YouTube i WhatsApp više puta dnevno.

- Kada traje školska godina, na mobitelu ukupno provodim oko sat vremena dnevno, to je neko pravilo koje sam dogovorila s mamom, a kada su praznici, ipak malo više, oko tri sata dnevno, kaže.

Instagram ima od kraja petog razreda, no ne objavljuje često, a ako i objavi nešto, u opis fotke stavi samo emoji. Naime, duge objave i heštegovi više nisu popularni. Dopustila nam je da zavirimo na njen profil: ima ukupno tri objave, 411 pratitelja i prati 3115 ljudi, većinom strane zvijezde.

- Među najdražim su mi Cardi B, Billie Eilish i Ariana Grande čije profile posjećujem svakodnevno.

Ima i Viber i WhatsApp koji više koristi nego Viber zato što više prijatelja i članova njene obitelji ima tu aplikaciju.

- Na WhatsAppu imamo i razredni inboks koji je sada zamro za vrijeme praznika, no vjerujem da će opet svi početi pisati i pitati za zadaće kada krene škola - objašnjava Ane Li koja redovito objavljuje i na Snapchatu, kaže, kako ne bih izgubila “vatrice”.

Upravo je to bila jedna od najbitnijih odluka koje je Snapchat donio prilikom dizajniranja aplikacije jer ona nagrađuje hiperkomunikativnost svojih korisnika. Snapstreak, odnosno “vatrice” jednostavno tjeraju korisnike da se čak i u trenucima kada im je dosta svega vrate aplikaciji i nastave komunikaciju.

Snapchat filteri

Uz to, ima i Bitmoji, aplikaciju na kojoj radi svoj avatar za Snapchat, a fotografije koje objavljuje uređuje na aplikacijama Color, Pixlr i PicsArt.

Ova osnovnoškolka ima i Twitter profil na kojem ništa ne objavljuje, ali prati oko 56 ljudi, strane zvijezde poput Kendal i Kylie Jenner te Cardi B i Billie Eilish. Često koristi i aplikacije YouTube i YouTube Music gdje obožava gledati videa Shanea Dawsona o teorijama zavjera, gejmera Pew Die Piea, Jamesa Charlesa i Jeffreyja Stara, youtubere koji snimaju make-up videe te Dennisa Domiana i Gloriju Berger od domaćih zvijezda YouTubea.

Zabavne testove poput u koju boju bi trebala obojati svoju kosu, ili bi li prema odabiru kolača bila pozvana na Met Galu, rješava na BuzzFeed aplikaciji, a na Pinterestu, kaže, gleda lijepe uređene fotke. Ima downloadano i niz igrica: Geometry Dash Lite, Alto, TotM, Homescapes, FunRace 3D, Temple Run 2 te Amaze u kojoj kuglicu vodi po labirintu. To igra kada joj je dosadno, a sada je na 1892. nivou od njih beskonačno mnogo.

- Kad dobijem lošu ocjenu, mama mi nekad zna zabraniti da neko vrijeme koristim mobitel. Ali tada nisam u panici, jer znam da ću ga dobiti nazad, pa to vrijeme bez mobitela provedem učeći ili crtajući - priznaje 12-godišnjakinja koja je prvi mobitel dobila u drugom razredu.

Prva Nokia

- Bila mi je to velika želja, a onda me jednog dana mama iznenadila poklonom. Bila je Nokia Lumia 630. Nisam tada još imala nikakve aplikacije ni društvene mreže, već sam koristila poruke i pozive - objašnjava Ane Li koja od izvannastavnih aktivnosti pohađa engleski i odbojku, a često i crta. Upravo se time želi baviti i nada se da će upisati Školu primijenjene umjetnosti i dizajna te jednog dana postati umjetnica. Koristi i Photo Math, tvrtke MicroBLINK Damira Sabola, koja je jedno vrijeme bila popularnija čak i od Facebooka, a rješava čak i složenije matematičke zadatke.

- Tako provjeravam svoju zadaću iz matematike - kaže.

Mobitel joj je glavni alat, a stolno računalo koristi samo za školu ili kada se mobitel isprazni.

- Nosim ga i u školu, ali ostavim ga u ormariću jer ne želim riskirati da mi zazvoni na nastavi pa da mi ga profesori uzmu - priznaje.

S roditeljima se najčešće čuje telefonski ili SMS-om, a s prijateljima preko Instagram videopoziva.

Svi u influencere

- Ne znam da itko od mojih prijatelja ima Facebook, ali gotovo svi imaju Instagram i Snapchat. Često smo i na YouTubeu, pa tako neki od mojih prijatelja žele postati Youtuberi i influenceri, a mene više zanima crtanje. Aplikacije koje mi se baš nisu svidjele su Tik Tok i Facebook. Tik Tok sam probala na mjesec dana i nije mi baš bio zanimljiv. Objavljuju se videi s glazbom ili bez, a mene to baš nije osvojilo, radije ću pogledati YouTube. A na Facebooku nikada ni nisam otvorila svoj profil jer je kompliciran i više namijenjen za odrasle poput moje mame. Ona zna objaviti zajedničke fotografije na svom profilu, ali me uvijek pita za dopuštenje - ispričala nam je 12-godišnjakinja koja, kaže, nikad nije otvorila aplikacije LinkedIn, Game Launcher i Excel iako ih ima na mobitelu i nema pojma čemu služe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:16