ZABORAVITE JASTUČIĆE I DEKICE

POPULARNI PROIZVODI ZA DJECU POVEĆAVAJU OPASNOST OD IZNENADNE SMRTI Stručnjaci upozoravaju da bebe ne smiju spavati na ničemu osim na ravnoj podlozi

 Profimedia, First Light

Popularni proizvodi koji bi trebali pomoći vašoj bebi da ugodnije spava, povećavaju opasnost od sindroma iznenadne smrti, znane i kao 'smrt u kolijevci' (SIDS), upozorili su iz britanske zaklade The Lullaby.

Proizvodi poput raznih punjenih podloga, gnijezda, mekanih ogradica za kolijevku, raznih madraca i svih ostalih predmeta koji imaju uzice, ne zadovoljavaju sigurnosne zahtjeve i predstavljaju veliku opasnost za djecu mlađu od 12 mjeseci.

Razlog tome je opasnost od pregrijavanja djeteta te mogućnost gušenja ako se dijete slučajno okrene i glavom zaroni u mekani jastuk.

Međutim, kako ove proizvode često prodaju poznate i pouzdane kompanije, roditeljima je ponekad teško razaznati koji predmet je opasan a koji nije.

Iako brojne studije kažu da je opasno stavljati bebu da spava na bilo čemu osim na čvrstoj, ravnoj podlozi, 41 posto roditelja kaže kako su kupili i planiraju kupiti nešto od navedenih dodataka za dječji krevetić.

Zaklada The Lullaby je zato izdala naputak koji bi trebao informirati roditelje i omogućiti im da donesu najbolju odluku pri kupnji opreme kojom neće ugroziti sigurnost svojeg djeteta.

'Mi iz zaklade već dugo zabrinuto promatramo kako potencijalno opasni proizvodi postaju sve popularniji', kaže Francine Bates.

'Pred roditeljima koji trebaju odabrati iz velike ponude proizvoda, nije nimalo lak zadatak, a mnogu krivo pretpostavljaju da je neki proizvod siguran samo zato što je čest u trgovinama ili ga proizvodi neka poznata kompanija.'

Profesorica Viv Bennett iz Zavoda za javno zdravstvo Engleske, dodaje: 'Ključno je da roditelji imaju pravu informaciju prilikom odabira opreme za svoje dijete.'

Kako bi pomogli roditeljima da donesu pravu odluku, zaklada The Lullaby je izdala niz savjeta što raditi i što izbjegavati kad je spavanje malih beba u pitanju.

Što raditi:

  • Bebu obavezno stavljajte spavati na leđima
  • Tijekom trudnoće i nakon rođenja djeteta u širokom luku zaobilazite duhanski dim
  • Dojite svoju bebu ako ikako možete
  • Prvih šest mjeseci neka beba spava zajedno s vama u sobi
  • Za dijete koristite čvrst, ravan madrac u dobrom stanju

Što izbjegavati:

  • Ne spavajte zajedno sa svojom bebom na kauču ili naslonjaču
  • Ne spavajte sa bebom u krevetu ako ste pušili ili pili alkohol, uzimali droge ili određene lijekove, zatim ako ste jako umorni ili ako je beba tek rođena prije vremena ili s niskom porođajnom težinom
  • Ne pokrivajte bebi lice i ne koristite preveliku posteljinu
  • Ne dopustite da se beba pregrije
  • Na krevet na kojem spava beba ne stavljajte jastuke, mnogo mekane posteljine ili mekane igračke
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:50