GOODBYE, STARMAN!

POSVETA BOWIEJU STIGLA I IZ SVEMIRA Britanski astronaut 'Major Tim' i Kanađanin koji je prepjevao veliki hit oprostili se od legende

 Foto: Screenshot Youtube

Izrazi sućuti zbog odlaska velikog Davida Bowiea stižu sa svih strana svijeta – ali i iz svemira.

Naime, s Međunarodne svemirske postaje povodom smrti legendarnog glazbenika oglasio se i astronaut Tim Peake, kojega su, čim je nedavno stigao u svemir, mnogi prozvali 'Major Tim'.

'Tužan sam zbog vijesti da je David Bowie izgubio bitku s rakom. Njegova je glazba bila inspiracija mnogima', napisao je na svojem Twitteru astronaut koji trenutno kruži u Zemljinoj orbiti.

Ovakav pozdrav je možda i najprikladniji s obzirom da je Bowie često djelovao kao došljak iz dalekog svemira koji je samo privremeno na Zemlji.

I neki njegovi najveći hitovi pokazivali su Bowievu fascinaciju svemirom: prije svega 'Space Oddity' iz 1969. nadahnut filmom Stanleya Kubricka '2001: Odiseja u svemiru', zatim 'Starman' iz 1970., pa onda 'Hallo Spaceboy' iz 1995. i drugi.









Pjesma 'Starman' doživjela je i svemirsku izvedbu kad ju je 2013. godine izveo kanadski astronaut Chris Hadfield upravo 'sjedeći u metalnoj kutiji daleko iznad Zemlje'.

Hadfield je čak malo i promijenio tekst kako bi odgovarao stvarnom stanju u svemirskoj postaji. Ta izvedba poznate pjesme jako se svidjela i samom Bowieu koji ju je proglasio možda i najdirljivijom verzijom ikad otpjevanom.

Hadfield je također na svojem Twitteru odao počast preminulom glazbeniku napisavši: 'Pepeo pepelu, prašina zvjezdanoj prašini. Tvoja nas je briljantnost sve inspirirala. Zbogom, Starman.'









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:38