OPAKI PARNOPRSTAŠ

POTRESNA ISPOVIJEST LUDBREŽANKE: DEVA MI JE SKORO IŠČUPALA RUKU 'Snažno me ugrizla i nije puštala, zubi su se sve dublje zabijali...'

 
Katarina Horvatić i deva
 Nikola Wolf / Podravski list

Niti u najluđim snovima Katarina Horvatić iz ludbreškog prigradskog naselja Čukovec nije mogla predvidjeti da će joj ozbiljne zdravstvene probleme zadati posjet – cirkusu. No, upravo joj se to dogodilo u ljeto prošle godine, kada ju je za ruku ugrizla deva, a posljedice ugriza osjeća još i danas te će ih, kaže, osjećati do kraja života, piše Podravski list.

Nesvakidašnji napad životinje na čovjeka zbio se kada je Katarina odvela svog unuka u Ludbreg na cirkusku predstavu.

– Moj unuk jako voli životinje i želio je vidjeti deve izbliza. Tako smo došli do pregrade koja je ograđivala prostor u kojemu su bile životinje od onog za posjetitelje, misleći da smo na sigurnom. No, odjednom se zabavan posjet cirkusu pretvorio u noćnu moru – ispričala nam je Katarina.

Kada su ona i unuk gledali jednu devu, približila se druga, koja je zubima zgrabila Katarinu za lijevu ruku. Životinja je zagrizla svom snagom i nije pokazivala namjeru da ruku ispusti iz njuške, piše Podravski list.

– Borila sam se s njom nekoliko minuta, a njezini zubi sve su dublje ulazili u meso na mojoj ruci. Otimala sam se svom snagom, ali deva nije puštala te je šteta na ruci svakim mojim pokretom bila sve veća – s jezom se prisjeća traumatičnog događaja.

Nakon nekoliko minuta borbe, deva je ipak popustila i Katarinu odbacila nekoliko metara u daljinu trzajem vrata, kada je napokon ispustila njezinu ruku.

"Mogla je ugristi i unuka"

U prvim trenucima nakon napada nije izgledalo da su ozljede teške, ali Katarina veli da od šoka nije odmah pregledavala ruku, već je vodila brigu o sigurnosti svog unuka.

– Umjesto moje ruke, mogla je njega ugristi za glavu. Nakon napada najprije sam gledala gdje mi je unuk i nisam razmišljala o svojoj ozljedi. Tek kada je krv počela kapati iz rukava, koji je više nije mogao upijati, postala sam svjesna da sam ozbiljno ozlijeđena – kazala je Katarina.

Pri dolasku u hitnu pomoć ozlijeđena Ludbrežanka morala je liječnicima nekoliko puta ponavljati kako je došlo do ozljede, jer su je u čudu gledali kad im je objašnjavala što joj se točno dogodilo.

– Najprije sam na prijamu morala objašnjavati da me ugrizla deva, pa i liječnicima, sve dok me nisu ozbiljno shvatili te počeli sanirati ozljedu, kako se to već radi nakon ugriza životinje – rekla je Katarina.

Još osjeća posljedice

Njezini zdravstveni problemi nisu nestali nakon saniranja ugriza, čije posljedice osjeća još i danas.

– Najprije sam svaki dan išla na injekcije protiv bjesnoće i tetanusa. Pila sam i lijekove, jer se na mjestu ugriza, na rani, stvarala jaka infekcija. Ruka mi je bila dvostruke debljine nego inače, zbog otekline, a boja kože i mesa bila je crna. Vrlo neugodan i ružan prizor – nevoljko se prisjeća Katarina.

No, osim same ozljede i infekcije, nastala je i trajna šteta na njezinoj ruci, koja joj predstavlja problem u svakodnevnom radu.

– Kasnije sam išla i na fizikalne terapije, ali rekli su mi da su živci trajno oštećeni. Iz tog razloga ruka mi trne i imam jako lošu cirkulaciju kroz nju. Ovo je trajno stanje, tako će biti sve dok sam živa. Bavim se uzgojem jagoda i povrća te stalno radim rukama i ova ozljeda predstavlja mi veliku neugodnost – napomenula je Katarina.

Nakon svega, ipak, sretna je što umjesto nje nije stradao njezin unuk.

– Najvažnije od svega mi je da je moj unuk ostao neozlijeđen. Svaki dan pomislim da je deva mogla napasti njega. Ne smijem si ni zamisliti što je sve moglo biti. Njegova je glava točno u visini moje ruke i deva je mogla njega ugristi – zaključila je Katarina Horvatić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:51