KULTNI FILM

POVRATAK U BUDUĆNOST 2015: PREDVIĐANJA KOJA SU SE OSTVARILA Film na kojem smo odrasli danas postaje prošlost

21. listopad možemo uzeti kao dan kada je budućnost postala sadašnjost.
 Ilustracija/Screenhot

Megapopularan film iz osamdesetih upravo je 21. listopada 2015. uzeo kao datum dolaska likova iz filma: Martyja McFlyja i Doca Browna u daleku budućnost, u DeLoreanu.

U filmu smo tako mogli vidjeti brojne situacije oplemenjene različitim predviđanjima: od letećih automobila pa sve do letećih skejtova i sličnih tehnoloških dostignuća.

Donosimo vam pregled stvari koje se se obistinile i unatoč skeptičnosti mnogih koji su osamdesetih gledali film - danas su postali stvarnost.

1. Bespilotne letjelice

U filmu Povratak u budućnost 2015., dronovi (bespilotne letjelice) radili su gotovo sve, od šetnje psa pa sve do fotografiranja i snimanja iz zraka.

Iako se neke stvari još uvijek nisu počele primjenjivati u stvarnosti, dronovi u funkciji fotografa posljednjih godina su apsolutni hit.

2. Mobilno plaćanje računa

U filmu su se mogle vidjeti naznake bežičnih internetskih naprava koje će omogućiti brzo i jednostavno plaćanje s lica mjesta.

Naravno, danas postoji niz aplikacija koje omogućuju takvu vrstu plaćanja.

3. Biometrički uređaji

Prepoznavanje otiska prsta koristiti se kroz cijeli film, međutim, posebno je izraženo kada Martyjeva djevojka (i supruga iz budućnosti) otključava njihov dom pomoću otiska prsta.

Danas otisak prista koristim za otključavanje pametnih telefona, sefova i brojnih drugih uređaja.

4. Hands-Free igraće konzole

Nezaboravna scena kada Marty ulazi u Cafe '80s, a dvojica mladića ga u čudu pitaju kakva je to igra koju mora igrati rukama. Jedan od njih čak ga ismijava kako je to za malu djecu.

Uistinu, danas postoji niz igara koje si igraju pomoću glasovnih naredbi i gestikulacija (Xbox Kinect, primjerice)

5. Pametna odjeća i nosiva tehnologija

Marty nosi tenisice koje se same važu i jaknu koja se automatski prilagođava tijelu i sama suši.

Iako rijetka, razvijena je i takva tehnologija. Nike bi ove godine trebao lansirati tenisice sa sličnim karakteristikama, dok nosiva tehnologija posebno je prisutna u svijetu fitnessa gdje postoje primjerice majice koje bilježe disanje, otkucaje srca i slično.

6. Video pozivi

Marty u filmu Povratak u budućnost dobiva otkaz putem video poziva. Iako daleko od stvarnosti osamdesetih, danas je to i više nego uobičajeno.

Svi znamo i koristimo Skype, FaceTime i slične platforme.

7. Legendarni 'hoverboard'

Hoverboard je spasio Martyja iz brojnih nezgoda, a na sreću brojnih obožavatelja čini se kako je taj izum blizu svog ostvarenja.

Krajem prošle godine Hendo hoverboard izbacio je prototip svog lebdećeg skejta.

8. Pametne naočale

Jedna scena iz filma Povratak u budućnost 2015. pokazuje na koji način će tehnologija utjecati na obiteljsku dinamiku, kada djeca za vrijeme večere umjesto da razgovaraju s roditeljima, ignoriraju ih naočalama pomoću kojih gledaju TV.

Google Glass, zvuči poznato?

9. Flat screen TV

U domu obitelji McFly možemo vidjeti flat screen TV, a i gledanje više kanala paralelno također je prisutno već dugi niz godina.

LG je nedavno također predstavio i ekrane koji pomalo podsjećaju na panele koje smo vidjeli u filmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 00:23