PLEMENITA INICIJATIVA

POZNATI NOVINAR OBRATIO SE I PREMIJERU OREŠKOVIĆU 'Nemojte dopustiti ubijanje napuštenih životinja i njihov uzgoj zbog krzna!'

 Facebook

Novinar Romano Bolković pokrenuo je inicijativu za promjenu Zakona o zaštiti životinja. Traži da se ne dira odredba o zabrani uzgoja životinja za krzno (koja bi trebala početi vrijediti od 1. siječnja iduće godine, nakon isteka desetogodišnjeg prijelaznog roka, a proceduru za promjenu te odredbe pokrenuo je bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na inicijativu proizvođača krzna) te da se usvoji zabrana usmrćivanja napuštenih životinja u skloništima. Sadašnja zakonska odredba, naime, dozvoljava ubijanje životinje po isteku od 60 dana od trenutka kad je primljena u sklonište, no samo ako su ispunjeni svi uvjeti: ako je sklonište prekapacitirano, životinja je dovoljno oglašavana i nitko nije iskazao interes da je udomi.





Evo, izradili smo, kakva je da je, malu kampanju, Irons i ja, pa je širite dalje:1. Dolje imate Twibbon aplikaciju s...

Posted by NO KILL protiv usmrćenja životinja u skloništima on Monday, March 21, 2016




No, to zapravo znači da se, kao po traci, u 17 šinteraja diljem naše zemlje usmrćuju zdravi psi (aktivisti upozoravaju kako je u srži riječ o odredbi koja bi se trebala sankcionirati prema Kaznenom zakonu, koji u članku 205. za usmrćivanje životinje bez opravdanog razloga propisuje zatvorsku kaznu od godine dana).

Bolković je sve te argumente poslao premijeru Tihomiru Oreškoviću, a iznio je i zanimljivosti vezane za rad stručne skupine koja odlučuje o promjeni zakona.

Facebook

- Postoji povjerenstvo koje raspravlja o Zakonu o zaštiti životinja, a u tom povjerenstvu sjedi čovjek koji živi od uzgoja životinja za krzno, dakle čovjek koji najizravnije ugrožava elementarni interes životinja: pravo na život. Dakle, tamo sjedi osoba kojoj tu nije mjesto, jer je njena osnovna djelatnost upravo oprečna zaštiti životinja - ističe Bolković u pismu.

Zbog toga je pokrenuo Facebook stranicu "No kill protiv usmrćenja u skloništima", a na twibbonu se nalazi njegova kampanja "Za bolji zakon o životinjama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:55