Pravila običnih i low cost kompanija

Savjeti & novosti

Niskotarifne kompanije ponovno mijenjaju pravila za unos ručne prtljage u zrakoplove. Wizzair je to učinio i prošle i ove godine, a nakon nekoliko mjeseci najava nova pravila će od 1. studenoga vrijediti i na letovima Ryanaira. Putnici koji redovito putuju, mogu biti zbunjeni čestim promjenama, a na forumima i grupama redovita su pitanja što zapravo znači "mala ručna torba". Pokušali smo na jednome mjestu navesti nova i stara pravila za prtljagu te pobrojati dopuštene dimenzije za nekoliko drugih, među Hrvatima čestih avioprijevoznika.

Uoči odlaska na put toliko je stvari koje treba isplanirati, pripremiti, spakirati da nam crni scenarij gubitka ili krađe osobnih dokumenata rijetko uopće padne na pamet. Ipak, osiguranje od tog slučaja trebalo bi nam biti osnovni dio planiranja, a postupak u slučaju incidenta dobro je proučiti unaprijed. Za jeftine letove često treba potegnuti do drugih država a ako ste fleksibilni s datumima i možete letjeti po cijeni autobusne karte. Donosimo pravila nekoliko običnih i nekoliko low cost kompanija, koje su opcije najpraktičnije.

UPOMOĆ! ŠTO AKO IZGUBIM DOKUMENTE U INOZEMSTVU?

Fotokopirajte dokumente i zapišite si adresu i broj najbližeg konzultanta Hrvatske

• Za početak, važna je priprema: uvijek napravite fotokopije dokumenata i držite ih odvojeno od originalnih dokumenata. Također, bilo bi dobro da ne držite zajedno osobnu iskaznicu i putovnicu - ako ostanete bez jednog dokumenta, trebat će vam drugi kako biste dokazali svoj identitet.

• Još jedna stvar prije putovanja: provjerite ima li Hrvatska veleposlanstvo ili konzularni ured u zemlji u koju putujete, odnosno koji je najbliži konzularni ured ako nema. Zapišite i sačuvajte ko takt najbližeg ureda. Uz to, na komad papira ili u mobitel zapišite broj osobne i putovnice. Ovo su stvari koje ne oduzimaju mnogo vremena, a neopisivo će vam olakšati snalaženje ako se ono najgore ipak dogodi.

• I eto, dogodilo ste, opljačkani ste ili ste u nekoj gužvi izgubili putovnicu ili osobnu. Prvi je korak obratiti se lokalnoj policiji. Pr javite krađu ili gubitak i zatražite da vam izdaju potvrdu da ste prijavili incident. U ovom će vam trenutku biti važno da imate barem jedan važeći dokument, kopiju ukradenih ili barem broj dokumenta koji je nestao.

• Nakon što ste dobili potvrdu iz policijske postaje uputite se u najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo Hrvatske. Tamo će vam izdati putni list s kojim se možete vratiti kući. On, međutim, vrijedi samo za povratak u Hrvatsku, ne i za putovanje u druge zemlje. Ako na putu do Hrvatske prolazite kroz zemlje za koje je potrebna viza, to svakako napomenite u konzulatu kako biste dobili privremenu vizu na putnom listu.

• Moguće je da ste prilikom krađe dokumenata ostali i bez novca i kreditnih kartica. Što prije svojoj banci prijavite nestanak kako biste blokirali kartice. Ako vam obitelj i prijatelji šalju novac za povratak kući, neka to učine preko diplomatsko-konzularnog predstavništva.

ISPLATIVI TRANSFERI DO ZRAČNIH LUKA

PET KORAKA DO SMIJEŠNO JEFTINIH KARATA

Budite fleksibilni s datumima i možete letjeti po cijeni autobusne karte

Često slušamo kako je netko ulovio let od Venecije do Barcelone za manje od 20 eura, iz Budimpešte do Maroka neki su putovali po cijeni manjoj od autobusne karte od Zagreba do mađarske prijestolnice... Ako ste među onima koji žele uhvatiti dobru priliku, a imate osjećaj da vas uvijek nekako mimoiđe, donosimo nekoliko savjeta uz koje ne možete pogriješiti i prije ili poslije na svoju ćete destinaciju iz snova otputovati po cijeni malo boljeg ručka.

1. FLEKSIBILNOST,FLEKSIBILNOST, FLEKSIBILNOST

Kao što će vam svaki strastveni putnik reći, ako želite proći jeftino, prvo ulovite kartu, a onda prema njoj tražite godišnji odmor i bukirajte smještaj. Jedan je od najkorisnijih alata opcija "cheapest month" na stranici Skyscannera: odaberete odredište i servis vam traži karte u najpovoljnijem mjesecu u narednih godinu dana. Možda ćete umjesto u lipnju putovati u ožujku, umjesto od subote do subote možda ćete putovati od srijede do utorka, ali ćete putovati neusporedivo jeftinije.

2. POZOR, AKCIJA

Redovne aviokompanije poput Croatia Airlinesa, Turkish Airlinesa, Air Francea nekoliko puta godišnje spuste cijenu limitiranog broja karata za više odredišta. Povežite se s profilima tih tvrtki na društvenim mrežama, unaprijed se raspitajte kad su obično te akcije i pripremite se na "najbrži prst". S obzirom na to da se radi o direktnim letovima iz hrvatskih gradova, bez putovanja do Budimpešte, Venecije ili Beograda, cijene od 100 do 130 eura za brojne eropske destinacije i više su nego povoljne.

3. PROŠIRITE PRETRAGU

Sa zagrebačkog aerodroma "low cost" kompanije gotovo da i ne lete, ali potegnete li samo do Zadra, Pule ili Osijeka izbor jeftinih letova bit će veći, a ako u tražilicu aviokompanije unesete Budimpeštu, Veneciju, Ljubljanu ili Beograd, izbor jeftinih letova višestruko će se povećati. No, vodite računa o tome da i put do zračne luke košta, pa i tu stavku uvrstite u svoju konačnu računicu!

4. PLANIRAJTE UNAPRIJED

Koristite Google Flights ili aplikaciju Hopper koji prate kretanje cijena i javljaju vam kad se za željeno odredište pojavi neka dobra prilika. Svakako izbjegnite "last minute " planiranje - karte treba kupovati najmanje tri tjedna, a idealno i nekoliko mjeseci prije leta ako želite postići najbolju cijenu.

5. BUDITE LUKAVI

Iskusni putnici dobro znaju da su najskuplja putovanja vikendom i kad je povratak za okruglih sedam dana. Stranica Kayak, specijalizirana za pretragu letova, nedavno je napravila istraživanje koje je pokazalo da je petak najjeftiniji dan za putovanje, bilo da se radi o međunarodnim letovima ili onim unutar jedne zemlje. Najskuplji je dan za odlazak ponedjeljak, koji je pak najjeftiniji za povratak. Prema nekim istraživanjima, najjeftinije je putovati zimi (osim u vrijeme blagdana), a najviše sreće u svojoj potrazi za povoljnim letovima ipak ćete imati nedjeljom. I za kraj, kad pretražujete letove, nakon surfanja obrišite kolačiće i "cache". Po njima aviokompanije vide da ste već tražili navedeni let i znaju (odnosno njihov algoritam zna) da ste stvarno zainteresirani i da je veća šansa da ćete kupiti kartu premda bila i nešto skuplja.

FENOMEN LETOVA

Pitanjem zašto se u avionima naručuje sok od rajčice bavili su se i znanstvanici

Zašto velik broj ljudi u avionu naručuje sok od rajčice koji im inače ne spada u omiljena pića? Da se ne radi o tek nekolicini zaljubljenika u crveno osvježavajuće voće ili prolaznom trendu pokazala je nedavna najava United Airlinesa da će iz ponude, između ostalog, izbaciti upravo - sok od rajčice. Brzinom munje vijest se proširila na društvenim mrežama, gdje su mnogi izraz li svoje nezadovoljstvo i bijes. Američka zrakoplovna kompanija na kraju je ipak odlučila poslušati želje svojih klijenata i nakon samo nekoliko dana povukla je zabranu naručivanja sokova. Međutim, i dalje ostaje pitanje - zašto se nekima na 10 tisuća metara nadmorske visine budi želja za rajčicom? Kako prenosi britanski The Guardian, postoji nekoliko istraživanja koja i tražuju ovaj fenomen. Sveučilište Cornell u New Yorku 2015. je godine dokazalo da izlaganje glasnim zvukovima, poput zvuka motora, smanjuje osjet slatkoće, ali pojačava okus umami. To je okus koji se "osjeća" na sredini jezika, vrlo je suptilan i miješa se s ostala četiri okusa. Nalazi se u mesu, ribi, gljivama, pivu, vinu i - zrelim rajčicama. Osim tog zanimljivog američkog istraživanja, njemačka zrakoplovna okus. Ipak, stavljajući na stranu ova pomalo kontradiktorna istraživanja koja kažu da letenje istodobno smanjuje, ali i pojačava osjetila, čini se da se popularnost soka od rajčice može pripisati i psihologiji. Naime, kad kolica s hranom i pićima dođu do nas, u nekoliko sekundi trebamo razmisliti jesmo li žedni, a ako još uz to putnik do nas naruči ovo "neobično" piće, najvjerojatnije bismo mogli pasti pod utjecaj i sami ga zatražiti. Osim toga, sok od rajčice najzdravija je opcija od svemogućih sokova punih šećera, a istodobno je najsličniji pravom obroku. Mogli bismo ga čak nazvati i hladnom juhom koja je mnogo jeftinija od ostalih skupljih grickalica, a opet bogata vlaknima i visokim udjelom vode. Zato, ako sljedeći put u avionu ne znate što naručiti, probajte sok od rajčice. kompanija Lufthansa odlučila je provesti samostalno istraživanje koje bi utvrdilo zašto godišnje prodaju čak 20 tisuća litara soka od rajčica. Znanstvenici iz organizacije Fraunhofer Society otkrili su kako su naša osjetila okusa i mirisa manje osjetljiva na većim nadmorskim visinama. Naime, na visini od 10 tisuća metara razina vlage od 10 do 15 posto isušuje nam nos i usta, a niski tlak smanjuje razinu kisika u krvi što sve pridonosi smanjenju osjećaja okusa. Upravo zbog toga, nače snažni "zemljani" okus soka od rajčica poprima svježiji i laganiji.

ZAŠTO SU LOW-COST AVIOKOMPANIJE TAKO JEFTINE

Najbrže rastući segment putovanja su low cost aviokompanije koje trenutno čine 35 posto svih letova unutar Europe. Revolucija jeftinih letova u Europi je započela 1990. kad je osnovan Ryanair, dok je u Americi revoluciju još sedamdesetih započeo Southwest Airlines.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 22:01