Stres za organizam

PRAVILNIM NAMIRNICAMA SMANJITE TJESKOBU I DEPRESIJU Nutricionistica otkriva što nam sada treba biti na jelovniku

 
Karmen Matković-Melki
 Privatna arhiva

Piše: Karmen Matković-Melki, nutricionistica Aktivne Hrvatske

Tjeskoba se zbog posljednjih događanja apsolutno uvukla u većinu domova, pa tako i kod osoba koje dosad nisu imale priliku osjetiti taj osjećaj. Tjeskoba zajedno s depresijom jedna je od najučestalijih pojava koja sada pokazuje svu svoju snagu. To je utjecaj stresa na organizam upravo zbog prethodnih događanja, što koronavirusa, što potresa.

Zbog toga je važno posegnuti za namirnicama koje će nam smanjiti dosta jak osjećaj nesigurnosti, brige o budućim događanjima, razmišljanja o proteklim događanjima i jedne tjelesne nervoze. Anksioznost se često manifestira u pojedinim dijelovima tijela, što možemo osjećati kao bolove u želucu, lupanje srca, znojenje, tjelesni nemir i nervozu.

Međusobna komunikacija sustava

Vrlo je važno sve industrijski prerađene namirnice zamijeniti cjelovitim žitaricama. Zobena kaša s borovnicama predstavlja sjajan doručak ili probiotički jogurt koji sjajno održava pravilnu razinu glukoze u krvi. Tu je i povrće s nižim glikemijskim indeksom, dakle krumpir kuhan u kori umjesto pomfrita, ali i mahunarke koje nam daju proteine i škrob koji nas dulje drže sitima. Trebamo uzimati namirnice iz svih skupina.

Naš mozak je povezan s probavnim sustavom, a naš živčani sustav i produkcija hormona također su u međusobnoj komunikaciji te ih treba pravilno hraniti kako bismo postigli ravnotežu. Svaki dan trebamo jesti puno voća i povrća, začine koji će djelovati antioksidativno i protuupalno, a povrh svega trebamo uzimati probiotske kulture kroz jogurte i mliječne proizvode.

Dobro je i ukiseljeno povrće koje daje mnogo vlakana. Važni su i vitamini B skupine koje nalazimo u mesu, plodovima mora, ali i u zelenom lisnatom povrću i cjelovitim žitaricama. Manjak B skupine vitamina djeluje na naš živčani sustav, pogotovo na periferni, što se očituje u nemiru u rukama i nogama što često osjećamo kod tjeskobe. Za kraj, jedna od tipičnih opuštajućih tvari iz hrane svakako je magnezij.

ANANAS+ ROOIBOS+ PAPAR

Za jednu čašu napitka potrebno je:

100 g ananasa

prstohvat papra

100 ml rashlađenog rooibos čaja

ova kombinacija smanjuje umor i poboljšava probavu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:36