EKO-ZONA

Proizvodnja maslinovog ulja u zadruzi 'Primošten Burni'

„Primošten Burni“ je poljoprivredna zadruga koja se bavi proizvodnjom maslinovog ulja. Nalazi se nedaleko od Primoštena gdje su smješteni i stoljetni maslinici. Škrta kamena primoštenska zemlja, vrlo teška za obrađivanje, sav uložen trud vraća trostruko.

Pod stručnim vodstvom agronoma Davorina Pamića, saznali smo sve o procesu proizvodnje maslinovog ulja. Nakon berbe u rujnu i listopadu, uljara počinje sa radom. Maline se dovode kamionima, najprije se važu, a zatim postavljaju na pokretnu traku gdje se plodovi odjeljuju od zaostalog lišća i grančica. Nakon toga plodovi se prešaju pod velikim pritiskom automatiziranog čekića koji pretvara bobice u jednoličnu smjesu nalik tijestu. To se „tijesto“ potom ubacuje u centrifugu koja pomoću centrifugalne sile razdvaja smjesu na tekući i kruti dio.

Tekući dio sadržava vodu i ulje, a kruti dio ostatke koštica i kožica ploda. Ponovim centrifugiranjem tekućine razdvajaju se voda i maslinovo ulje. Ulje se skladišti u rostfrajnim bačvama, gdje stoje tri-četiri mjeseca pod idealnom temperaturom od 15-17°C. Kruti ostatci čine kominu. Komina nije otpad, nego vrijedna sekundarna sirovina. Ona se može iskoristiti na tri različita načina. Prvi i najvažniji način je briketiranje, kako se bi se dobilo gorivo visoke kalorijske vrijednosti. Dehidrirana komina također se može dati životinjama kao dodatak prehrane.

Posljednji i nedovoljno rašireni način iskorištavanja komine je tretiranje bioalgenima. To je preparat mljevenih islandskih algi, koje možemo nazvati čudotvornima. Pod utjecajem te alge komina se pretvara u visoko vrijedno ekološko gorivo. Godišnje se u Šibensko-kninskoj županiji proizvede 3000-4000m3 komine, a samo 500m3 se pretvara u gnojivom. Ovom metodom kompostiranja pokušava se riješiti također i problem ilegalnih odlagališta. Bez obzira na visoku cijenu bioalgena uljara „Primošten Burni“ koristi taj preparat kako bi na ekološki prihvatljiv način zbrinula kominu, ali i razvila svijest ostalih maslinara o vrijednoj sirovini.

Karlo Toljan, Lea Majzec, Izabela Krpan, Arina Veseli

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:54