RAZMJENA UČENIKA

Učenici Pete gimnazije na tjedan dana ugostili njemačke kolege

Ovih proljetnih dana učenici trećeg razreda Pete gimnazije ugostili su svoje njemačke kolege na tjedan dana. Njihova priča započela je još ove jeseni u Rostocku gdje su također boravili cijeli tjedan na razmjeni učenika. Trećeg dana boravka njemačkih učenika u Hrvatskoj odlučili su im pokazati reprezentativne ljepote središnje Dalmacije. Evo što naši gimnazijalci kažu o tome:

U utorak, naš glavni istraživači dan projekta, okupili smo se u 7h ujutro ispred muzeja Mimare. Uputili smo se na naše prvo odredište, Šibenik. Imali smo priliku vidjeti ušće rijeke Krke u Jadransko more te mnoge prirodne ljepote u okolici grada Šibenika.

Šteta što nismo imali dovoljno vremena da svojim njemačkim prijateljima pokažemo sve bisere Dalmacije koji doprinose sve bržem i bržem turističkom razvoju naše zemlje. Sljedeće odredište bio je grad Primošten koji je izuzetno poznat po Primoštenskoj čipki koja je već niz godina pod zaštitom UNESCO-a. Radi se naime o škrtoj zemlji ograđenoj kamenom koja svake godine daje malobrojne, ali izuzetno kvalitene plodove iz kojih nastaju vrhunska vina.

Uslijedio je posjet uljari koja je svoja vrata nakon višemjesečne stanke otvorila samo kako bi pridonijela našem projektu. Gladni i umorni došli smo na seosko domaćinstvo Babić koje nas je ugodno i velikodušno ugostilo. Degustacijom dalmatiskih specijaliteta ; domaćeg pršuta i sira, badema i sušenih smokvi, maslinovog ulja te nagrađivanog vina Babić uvjerili smo naše goste u gastronomske kvalitete Lijepe naše.

Nakon kraćeg posjeta plantažama maslina koje su i nas same ostavile bez daha, krenuli smo prema Zadru. Prošetali smo zadarskom rivom do poznatih zadarskih orgulja. Posebno ih se dojmio atraktivan "Pozdrav Suncu".

Povratak u Zagreb protekao je u ugodnom druženju poprećenom pjesmom, zabavom i smijehom. Bio je to još jedan nezaboravan dan proveden s našim njemački prijateljima koje ćemo još dugo nositi u našim sjećanjima.

Dora Križanec, Ivana Šoić, Klara Tončić, Iva Vadas

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 11:18