VELIKI USPJEH

PRVA DIZAJNERICA ZA IKEU IZ HRVATSKE Njezin rad odabran je među 10 najboljih iz cijelog svijeta

Njezino veselo jednooko čudovište odabrano je među 10 najboljih iz cijelog svijeta. U prodaju kreće najesen
 Boris Kovačev / CROPIX

Nema se tu puno za pričati. To je samo malo, plavo, jednooko čudovište s malim rukama i velikim osmijehom - kaže 11-godišnja Karla Reljić. Zahvaljujući sasvim posebnom čudovištu, osnovnoškolka iz Zagreba ostvarila je nešto što bi voljeli mnogi odrasli - postala je prva dizajnerica iz Hrvatske za Ikeu. Stvorila je ono u čemu je, kao i sva djeca, prava stručnjakinja - igračku iz snova.

Humanitarna akcija

Karla je poprilično ozbiljna. Učenici 5. razreda Osnovne škole Dragutina Kušlana važno je, kaže, što je dobila priliku da svoju maštu može podijeliti s djecom iz cijelog svijeta.

- Bila sam uzbuđena i nisam mogla vjerovati kada sam doznala da sam ušla u najuži izbor - govori Karla. - I vrlo mi je drago što na ovaj način mogu pomoći siromašnoj djeci i što se pokrenula ova akcija zato što je humanitarna, ali i zabavna.

Njezin je crtež, naime, jedan od 10 odabranih među desetak tisuća crteža iz cijelog svijeta, nastao na natjecanju u crtanju u sklopu Ikeine kampanje “Plišane igračke za obrazovanje”. Djeca iz svih zemalja u kojima postoje robne kuće Ikea mogla su sudjelovati u kampanji koja postoji od 2003. godine, a cilj joj je pomoći djeci koja žive u siromaštvu ili na području prirodnih katastrofa da dobiju bolje obrazovanje. Dosad su pomogli 11 milijuna djece iz 46 zemalja.

Igračka iz mašte

Tim dizajnera Ikee koji se bavi igračkama odabrao je crteže, među kojima i Karlin, koji će postati dio ograničene kolekcije plišanih igračaka IKEA za 2015. godinu. Njezinu igračku iz mašte svi će moći ponijeti kući, a dio novca od prodaje koristit će se za projekte IKEA Foundation u suradnji s UNICEF-om i organizacijom Save the Children.

Karlino je čudovište stvarno simpatično.

- Još u drugom razredu moje prijateljice i ja crtale smo vesela čudovišta i svatko je trebao izmisliti svoje. Naravno, crtala sam više izmišljenih likova, no ovaj mi je bio najdraži i dala sam mu ime. Zove se Pool - objašnjava Karla koja osim crtanja najviše voli druženje s prijateljima i tjelesni.

Voli izmišljati stvari

- Treniram košarku, naravno crtam i radim narukvice od gumica - kaže Karla.

Mlada dizajnerica još nije sigurna čime bi se htjela baviti u životu.

- Ali sigurna sam da volim izmišljati i dizajnirati razne stvari - dodaje ozbiljno. Do takvih ozbiljnih odluka maštovita djevojčica ima vremena za smišljanje još mnogo dobrih, nasmijanih čudovišta koja pomažu djeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:00