SENZACIONALAN USPJEH

PRVI PUT U HRVATSKOJ,ALI I U SVIJETU U riječkom KBC-upacijentu ugrađen umjetni kralježakizrađen uz pomoć 3D printera

 Goran Mehkek / CROPIX

Na Klinici za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka prvi put na svijetu u vratnu kralježnicu postavljen je umjetni kralježak od akrilata izrađen u kalupu na 3D printeru. Usadak je postavljen 77-godišnjem pacijentu s malignom bolešću na mjesto sedmog vratnog kralješka koji je imao metastazu u svom trupu, javlja Novi List.

Uz pomoć softwera Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu prethodno su obrađeni digitalni podaci dobiveni CT snimkom vratne kralježnice. Na 3D rekonstrukciji kirurzi su označili dio kosti koji će biti biti uklonjen, a onda su inženjeri tehnikom 3D printanja napravili kalup u koji su za vrijeme operacije od akrilata saliti usadak po mjeri uklonjenog dijela kosti.

– Usadak je kompjutorskom preciznošću dizajniran samo za tog pacijenta i samo za tu situaciju. Radi se o jeftinijoj metodi s obzirom da takav komercijalni usadak od titana košta i do deset puta više, a olakšana je primjena naknadnog onkološkog liječenja i zračenja budući da je akrilat u toj situaciji puno podobniji od metalnih ili titanskih usadaka. Po potrebi, radi boljeg onkološkog tretmana i radiološkog praćenja, titanska pločica i vijci nakon šest tjedana mogu se ukloniti, a sam akrilat ne čini artefakte i šumove. Dosad je ova tehnologija u Hrvatskoj primjenjivana samo za estetske neurokirurške zahvate poput kranioplastike. Nije nam poznato da je netko primjenio ovu tehniku i tehnologiju za nadomjestak kralješka, kako u Hrvatskoj tako i izvan nje. Ponosni smo da je dio projekta hrvatske pameti i hrvatskog proizvoda - kazao je prof. dr. Dinko Štimac, novoizabrani predstojnik riječke Klinike za neurokirurgiju, koji je predvodio operaciju, piše Novi List.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:18