IDEMO NA IZLET

15 neočekivanih mjesta u kontinentalnoj Hrvatskoj koja će vas oduševiti i zabaviti

Tvrđava u Slavonskom Brodu
 Marko Miščević/Cropix
Razmišljate kamo na izlet ovog vikenda? Imamo nekoliko ideja, od Slavonije preko Zagorja do zelenog Gorskog kotara

VUČEDOL
Arheološki lokalitet Vučedol smješten je uz obalu Dunava, pet kilometara nizvodno od Vukovara, i jedan je od najznačajnijih lokaliteta eneolitika. Prije nekoliko godina otvoren je prekrasno uređen Muzej vučedolske kulture, u kojem možete doslovno prošetati kroz povijest i način života te davne kulture. U Vukovaru uživajte u vožnji Dunavom i posjetite dvorac Eltz, u kojem je smješten Gradski muzej.

image
Muzej vučedolske kulture u Vukovaru

Danijel Soldo/Cropix


ERGELA U ĐAKOVU
Ergela u Đakovu osnovana je davne 1506. godine, što je svrstava među najstarije u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području. Konji lipicanske pasmine na Ergeli se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća. Danas kao Državna ergela Đakovo, za uzgoj i selekciju konja koristi dvije lokacije - Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Ergela se, osim uzgojem i selekcijom konja, bavi i dresurom, čija se kvaliteta potvrđuje zauzimanjem zapaženih mjesta na konjičkim natjecanjima. Naravno, kad ste već u Đakovu, nećete propustiti posjet đakovačkoj katedrali posvećenoj sv. Petru, koja je najmonumentalnija sakralna građevina u Slavoniji, a vjerojatno i šire.

image
Državna ergela konja pored Đakova.
Marko Miscevic/Cropix


ILOK
Iznad Dunava izdižu se zidine utvrde i dvorac kneževa Odescalchi, s renesansnom parkovnom arhitekturom, crkvom i samostanom svetog Ivana Kapistrana. Dio su dobro očuvanog urbanog kompleksa najistočnijeg hrvatskog grada, Iloka, koji je i poznato vinsko odredište, pa ne propustite uživati u tamošenjem slavnom tramincu.

image
Ilok
Danijel Soldo/Cropix


TVRĐAVA BROD
Tvrđava Brod iz 18. stoljeća jedna je od najvećih tvrđava u Hrvatskoj. Barokni franjevački samostan dobro je očuvan te je jedna od najimpresivnijih baroknih građevina u Slavoniji. Sa svojim klaustrom, jedan je od najreprezentativnijih primjera samostanske arhitekture u sjevernoj Hrvatskoj.

SISAČKA TVRĐAVA
Ta dobro očuvana srednjovjekovna utvrda zanimljiv je podsjetnik na burna vremena, a privlačna je zahvaljujući izgledu i smještaju na obalama Kupe i Save te okružena prostranim livadama. Tvrđavu je u 16. stoljeću na svojem posjedu dao sagraditi Kaptol zagrebački, a do danas se ona sačuvala u relativno dobrom stanju, i uz povremena obnavljanja je u funkciji. Sagrađena je između 1544. i 1550. godine, kako bi služila za obranu kaptolskih pokupskih posjeda te općenito hrvatskog teritorija od stalnih turskih oružanih nasrtaja.

ANDAUTONIJA
Stari rimski grad Andautonia nalazio se u današnjem selu Ščitarjevu, između Zagreba i Velike Gorice, i nekad je bio trgovačko, gospodarsko i kulturno središte na rimskoj državnoj cesti Siscia - Poetovio.

STARO SELO KUMROVEC
Taj zanimljiv muzej na otvorenom sastoji se od dobro očuvanih seoskih kuća sagrađenih krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Prikazuje tadašnji život kraja oko rijeke Sutle i teme poput zagorskih vjenčanja, konoplje, tkanine, lončarstva i kruha.


CENTAR SVIJETA
Jeste li znali da se mnogi svjetski gradovi nalaze na koncentričnim krugovima čije je središte upravo u Ludbregu? Posjetite dvorac Batthyany i kapelicu Sv. Križa, kušajte Ludbreško vino, koje samo u centru svijeta teče iz - fontane, osladite se uz pekarske i medičarske proizvode te domaće kolače. Zabavite se uz svirku, ples i pjesmu tamburaša, puhačkih orkestara, folkloraša i mažoretkinja!

KRAPINSKI NEANDERTALAC
Jedinstveni Muzej krapinskih neandertalaca otvoren je 2010. i nalazi se blizu jednog od najvećih paleontoloških nalazišta u Europi. Sastoji se od izložbe posvećene neandertalcima i povijesti Zemlje od početaka do modernog doba.

image
Muzej krapinskih neandertalaca
Goran Mehkek/Cropix


MUZEJ NIKOLE TESLE
Nikola Tesla, znanstvenik i inovator u području elektriciteta, u ličkom gradiću Smiljanu rodio se i proveo mladost. Suvremeno uređen muzej smješten je u njegovoj rodnoj kući, a obližnji tematski park prikazuje njegov znanstveni put.

image
Rodna kuća Nikole Tesle u Smiljanu
Ranko Suvar/Cropix


OZALJ
Drevni gradić Ozalj, sagrađen na klisuri iznad rijeke Kupe na prijelazu iz brdskog u ravničarski tok, ugnijezdio se između šumovitih brežuljaka i smaragdne rijeke. Posjetite grad obitelji Frankopan i Zrinski, obiđite Zavičajni muzej i Stari grad Ozalj, koji je svjedok šest tisuća godina povijesti ovog područja. U neposrednoj blizini nalazi se hidroelektrana zvana Munjara, koja je sagrađena 1906. godine i od tada proizvodi struju.

image
Stari grad Ozalj
Ivana Nobilo/Cropix


RASTOKE
Rastoke se nalaze na obali modrozelene rijeke Slunjčice, koja se rastače u brojne rukavce, pri čemu iza sebe ostavlja male slapove i vodopade. Moćan huk vode u padu jedinstvena je zvučna kulisa, a sama Slunjčica na svojem izvoru ponire u dubine kroz vapnenačke stijene, otapajući kamen vapnenac, koji taloži u sedre i neumorno gradi nove slapove. Zato su Rastoke zaštićeni prirodni krajolik.

image
Rastoke
Mario Pusic/Cropix


MLIN NA MURI
U ranim desetljećima 20. stoljeća na rijeci Muri od Lapšine do Podturna neumorno je radilo oko 90 mlinova. Kombinacija snažne rijeke i moćnog drvenog kotača bila je tada jedan od najlakših načina na koji su međimurski seljaci mogli samljeti svoje žito. No, kako je vrijeme odmicalo, odmicala je i tehnologija i tako su i mlinovi polako postajali relikti prošlosti. Šezdesetih je taj broj s početka stoljeća pao na 11, a sredinom osamdesetih zapečaćena je sudbina i posljednjeg mlina, onog kod Žabnika u općini Sveti Martin na Muri. Upravo je taj posljednji uređen i u njemu je smještena zbirka koja odaje počast ovom tradicionalnom obrtu.

image
Mlin na Muri, turistički objekt gdje se nalazi stari mlin na brodu na Muri i poucna staza Mlinarov put
Marko Miscevic/Cropix


KANJON KAMAČNIK
Uz tok Kamačnika uređena je šetnica dugačka malo više od tri kilometra, koja kreće iz mjesta Vrbovsko. Šum vode, zelenilo drveća i zabavne instalacije na glazbenoj poučnoj stazi oduševljavaju ljubitelje prirode svih uzrasta!

image
Kanjon Kamačnik
Lana Mindoljević


VRAŽJI PROLAZ I ZELENI VIR
Nedaleko od Skrada smještene su dvije prirodne zanimljivosti sjedinjene u jedinstveno zaštićeno područje - značajni krajobraz Vrajži prolaz i Zeleni vir. Zaštićeni su 1962. godine zbog iznimne ljepote i geološke vrijednosti. Osim prirodnih vrijednosti, na ovom je području smještena i prva hidroelektrana ovoga kraja, Munjara.

Specijalno izdanje Like! putovanja preuzmite OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:55