IDEMO NA IZLET

15 neočekivanih mjesta u kontinentalnoj Hrvatskoj koja će vas oduševiti i zabaviti

Razmišljate kamo na izlet ovog vikenda? Imamo nekoliko ideja, od Slavonije preko Zagorja do zelenog Gorskog kotara
Tvrđava u Slavonskom Brodu
 Marko Miščević/Cropix

VUČEDOL
Arheološki lokalitet Vučedol smješten je uz obalu Dunava, pet kilometara nizvodno od Vukovara, i jedan je od najznačajnijih lokaliteta eneolitika. Prije nekoliko godina otvoren je prekrasno uređen Muzej vučedolske kulture, u kojem možete doslovno prošetati kroz povijest i način života te davne kulture. U Vukovaru uživajte u vožnji Dunavom i posjetite dvorac Eltz, u kojem je smješten Gradski muzej.

image
Muzej vučedolske kulture u Vukovaru

 
Danijel Soldo/Cropix


ERGELA U ĐAKOVU
Ergela u Đakovu osnovana je davne 1506. godine, što je svrstava među najstarije u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području. Konji lipicanske pasmine na Ergeli se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća. Danas kao Državna ergela Đakovo, za uzgoj i selekciju konja koristi dvije lokacije - Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Ergela se, osim uzgojem i selekcijom konja, bavi i dresurom, čija se kvaliteta potvrđuje zauzimanjem zapaženih mjesta na konjičkim natjecanjima. Naravno, kad ste već u Đakovu, nećete propustiti posjet đakovačkoj katedrali posvećenoj sv. Petru, koja je najmonumentalnija sakralna građevina u Slavoniji, a vjerojatno i šire.

image
Državna ergela konja pored Đakova.
 
Marko Miscevic/Cropix


ILOK
Iznad Dunava izdižu se zidine utvrde i dvorac kneževa Odescalchi, s renesansnom parkovnom arhitekturom, crkvom i samostanom svetog Ivana Kapistrana. Dio su dobro očuvanog urbanog kompleksa najistočnijeg hrvatskog grada, Iloka, koji je i poznato vinsko odredište, pa ne propustite uživati u tamošenjem slavnom tramincu.

image
Ilok
Danijel Soldo/Cropix


TVRĐAVA BROD
Tvrđava Brod iz 18. stoljeća jedna je od najvećih tvrđava u Hrvatskoj. Barokni franjevački samostan dobro je očuvan te je jedna od najimpresivnijih baroknih građevina u Slavoniji. Sa svojim klaustrom, jedan je od najreprezentativnijih primjera samostanske arhitekture u sjevernoj Hrvatskoj.

SISAČKA TVRĐAVA
Ta dobro očuvana srednjovjekovna utvrda zanimljiv je podsjetnik na burna vremena, a privlačna je zahvaljujući izgledu i smještaju na obalama Kupe i Save te okružena prostranim livadama. Tvrđavu je u 16. stoljeću na svojem posjedu dao sagraditi Kaptol zagrebački, a do danas se ona sačuvala u relativno dobrom stanju, i uz povremena obnavljanja je u funkciji. Sagrađena je između 1544. i 1550. godine, kako bi služila za obranu kaptolskih pokupskih posjeda te općenito hrvatskog teritorija od stalnih turskih oružanih nasrtaja.

ANDAUTONIJA
Stari rimski grad Andautonia nalazio se u današnjem selu Ščitarjevu, između Zagreba i Velike Gorice, i nekad je bio trgovačko, gospodarsko i kulturno središte na rimskoj državnoj cesti Siscia - Poetovio.

STARO SELO KUMROVEC
Taj zanimljiv muzej na otvorenom sastoji se od dobro očuvanih seoskih kuća sagrađenih krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Prikazuje tadašnji život kraja oko rijeke Sutle i teme poput zagorskih vjenčanja, konoplje, tkanine, lončarstva i kruha.


CENTAR SVIJETA
Jeste li znali da se mnogi svjetski gradovi nalaze na koncentričnim krugovima čije je središte upravo u Ludbregu? Posjetite dvorac Batthyany i kapelicu Sv. Križa, kušajte Ludbreško vino, koje samo u centru svijeta teče iz - fontane, osladite se uz pekarske i medičarske proizvode te domaće kolače. Zabavite se uz svirku, ples i pjesmu tamburaša, puhačkih orkestara, folkloraša i mažoretkinja!

KRAPINSKI NEANDERTALAC
Jedinstveni Muzej krapinskih neandertalaca otvoren je 2010. i nalazi se blizu jednog od najvećih paleontoloških nalazišta u Europi. Sastoji se od izložbe posvećene neandertalcima i povijesti Zemlje od početaka do modernog doba.

image
Muzej krapinskih neandertalaca
Goran Mehkek/Cropix


MUZEJ NIKOLE TESLE
Nikola Tesla, znanstvenik i inovator u području elektriciteta, u ličkom gradiću Smiljanu rodio se i proveo mladost. Suvremeno uređen muzej smješten je u njegovoj rodnoj kući, a obližnji tematski park prikazuje njegov znanstveni put.

image
Rodna kuća Nikole Tesle u Smiljanu
 
Ranko Suvar/Cropix


OZALJ
Drevni gradić Ozalj, sagrađen na klisuri iznad rijeke Kupe na prijelazu iz brdskog u ravničarski tok, ugnijezdio se između šumovitih brežuljaka i smaragdne rijeke. Posjetite grad obitelji Frankopan i Zrinski, obiđite Zavičajni muzej i Stari grad Ozalj, koji je svjedok šest tisuća godina povijesti ovog područja. U neposrednoj blizini nalazi se hidroelektrana zvana Munjara, koja je sagrađena 1906. godine i od tada proizvodi struju.

image
Stari grad Ozalj
Ivana Nobilo/Cropix


RASTOKE
Rastoke se nalaze na obali modrozelene rijeke Slunjčice, koja se rastače u brojne rukavce, pri čemu iza sebe ostavlja male slapove i vodopade. Moćan huk vode u padu jedinstvena je zvučna kulisa, a sama Slunjčica na svojem izvoru ponire u dubine kroz vapnenačke stijene, otapajući kamen vapnenac, koji taloži u sedre i neumorno gradi nove slapove. Zato su Rastoke zaštićeni prirodni krajolik.

image
Rastoke
Mario Pusic/Cropix


MLIN NA MURI
U ranim desetljećima 20. stoljeća na rijeci Muri od Lapšine do Podturna neumorno je radilo oko 90 mlinova. Kombinacija snažne rijeke i moćnog drvenog kotača bila je tada jedan od najlakših načina na koji su međimurski seljaci mogli samljeti svoje žito. No, kako je vrijeme odmicalo, odmicala je i tehnologija i tako su i mlinovi polako postajali relikti prošlosti. Šezdesetih je taj broj s početka stoljeća pao na 11, a sredinom osamdesetih zapečaćena je sudbina i posljednjeg mlina, onog kod Žabnika u općini Sveti Martin na Muri. Upravo je taj posljednji uređen i u njemu je smještena zbirka koja odaje počast ovom tradicionalnom obrtu.

image
Mlin na Muri, turistički objekt gdje se nalazi stari mlin na brodu na Muri i poucna staza Mlinarov put
Marko Miscevic/Cropix


KANJON KAMAČNIK
Uz tok Kamačnika uređena je šetnica dugačka malo više od tri kilometra, koja kreće iz mjesta Vrbovsko. Šum vode, zelenilo drveća i zabavne instalacije na glazbenoj poučnoj stazi oduševljavaju ljubitelje prirode svih uzrasta!

image
Kanjon Kamačnik
Lana Mindoljević


VRAŽJI PROLAZ I ZELENI VIR
Nedaleko od Skrada smještene su dvije prirodne zanimljivosti sjedinjene u jedinstveno zaštićeno područje - značajni krajobraz Vrajži prolaz i Zeleni vir. Zaštićeni su 1962. godine zbog iznimne ljepote i geološke vrijednosti. Osim prirodnih vrijednosti, na ovom je području smještena i prva hidroelektrana ovoga kraja, Munjara.

Specijalno izdanje Like! putovanja preuzmite OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2020 15:47