PLES, PJESMA I LUDOST

26. ĐAKOVAČKIM BUŠARI Upoznajte pokladnu tradiciju u srcu Slavonije!

 Mirna Marić
 

Đakovački bušari su najveća pokladna manifestacija istočne Hrvatske, koja ove godine 26. put oživljava pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost na ulicama Đakova.

Đakovački bušari su mjesto susreta prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Mjesto susreta kulture, različitosti i identiteta, o čemu najbolje svjedoče maske i običaji koji prenose tradiciju, život i razlike određenog područja. Ova manifestacija uključuje rituale, običaje, svetkovine i usmene tradicije. Ona prenosi povijest zajednice i klasnih razlika, kao i gospodarskih, ekonomskih prilika.

Grad Đakovo i Turistička zajednica grada Đakova kao organizatori pozivaju vas da posjetite Đakovo te budete dio bušarske povorke i pokladnog veselja.

Mirna Marić


Sama manifestacija se sastoji od pokladnog gastro festa "Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu" i ocjenjivanja i degustacije kobasice od 9 do 17 sati te središnjeg događaja Đakovačkih bušara - pokladne povorke koja počinje u 15 sati u subotu 8. veljače.

U nedjelju 9. veljače s početkom u 11 sati u Širokom Polju, prigradskom naselju Đakova, održava se pokladno jahanje.

Mirna Marić


Glavni događaj je pokladna povorka koja će se održati u subotu 8. veljače. Povorka će se kretati od starog DVD-a - prostorija KUD-a Sklad u Ulici Matije Gupca 30, preko gradskog Korza do Trga dr. Franje Tuđmana gdje se zaustavlja kako bi gradonačelnik Đakova predao bušarima vlast u gradu. Legenda kaže da će i ovaj put vlast predati "mirnim putem" i na nekoliko se dana povući, a bušari će pokazati kako izgleda gradska vlast kojoj je na umu samo veselje i smijeh. Predstavit će se grupe maskiranih veseljaka koji svojom maštom svake godine podižu ljestvicu humora i originalnosti u izradi maski. Vesela će se povorka žustro i glasno uputiti do gradske nastavno-sportske dvorane gdje će za sve posjetitelje biti osigurano iće i piće uz glazbeni sastav Koktelsa koji će zagrijati atmosferu sve do izbora najboljih maski.

Mirna Marić


Pokladnu povorku 26. Đakovačkih bušara ni ove godine neće propustiti brojne skupine iz Hrvatske i inozemstva, a veći broj gostiju, prema dobrom starom običaju, očekuje se iz Mađarske i Slovenije. Posebnu notu pokladnoj povorci još će jednom dati konjanici s pokladnim jahanjem.

Mirna Marić


Đakovo s razlogom nosi naziv "srca Slavonije" jer svojom ljepotom, ali i gostoljubivošću oduševi svakoga tko posjeti Slavoniju. Upravo je zbog toga vrijeme poklada idealno za posjet Đakovu jer kad jednom doživite raskoš tradicije ovoga kraja, iznova ćete se vraćati.


Više na: www.tzdjakovo.eu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:18