DOLPHIN WATCHING TOUR

'AKO NE VIDITE DUPINA, IMATE PRAVO NA NOVI IZLET' Jedinstvena turistička tura namijenjena svim ljubiteljima simpatičnih sisavaca

 Fabio Šimićev
 

Od prošle godine jedinstveni užitak nudi Mihovil Bašić u svom obrtu "Žižanj" pod nazivom Dolphin watching tour – Murter, piše Slobodna Dalmacija.

Mihovila najčešće možete s gostima pronaći oko otoka Vrgade ispred Pakoštana gdje promatra uzbudljivu igru dupina koji spadaju u najomiljenije morske sisavce. Ideja za ovom, sasvim drukčijom turističkom ponudom došla mu je sasvim slučajno, a danas je takva vrsta izleta postala popularna diljem obale.

- Organiziranjem izleta za promatranje dupina počeo sam se baviti prošle godine. Slučajno sam prisustvovao predavanju instituta "Plavi svijet" koji proučava kretanje i život dupina i kornjača, a njihovo predavanje zainteresiralo me za ovu temu. Počeo sam istraživati ponudu i doznao da je u svijetu najpoznatije promatranje kitova. Proučavao sam način na koji se promatraju kitovi i uz pomoć toga osmislio svoj izlet - kaže nam Mihovil.

Fabio Šimićev

Izleti se organiziraju dva puta dnevno i traju otprilike dva i pol do tri sata, a najčešće lokacija im je oko otoka Vrgade. Nakon promatranja dupina slijedi kupanje u nekoj od susjednih uvala.

- Otkako su postavljeni riblji kavezi za uzgajališta oko Vrgade primijetili smo sve više dupina, a znamo ih vidjeti u skupini od pet pa sve do 20 dupina - govori Bašić, dodajući da ne zna točan broj populacije dupina na tom području.

Fabio Šimićev

Ulaskom na brod, vodič gostima daje najbitnije informacije o dupinima, njihovu kretanju i životu. Brodom se obilaze lokacije Murterskog akvatorija na kojima se dupini inače nalaze. Kada pronađu dupine, izletnici im se s brodom polako približavaju, a trajanje promatranja ovisi o njihovu ponašanju i okolnostima.

- Dupini se ponekad odluče približiti brodu što izaziva opće oduševljenje naših gostiju, a na određenoj blizini čujemo i njihovo glasanje. Naravno, treba imati na umu da su dupini divlje životinje čije je ponašanje nepredvidljivo, objašnjava Bašić, napominjući da ako na izletu gosti ne vide dupine, imaju pravo na besplatan izlet ponovnog promatranja dupina u roku od 20 dana.

Fabio Šimićev

- Ovo ljeto nam se to dogodilo tri puta, ali gosti su na sljedećem izletu vidjeli dupine tako da nisu bili uskraćeni za to iskustvo. Dolaze nam gosti iz različitih zemalja, a najviše je Nijemaca, Mađara i Talijana - govori nam ovaj inovativni turistički poduzetnik koji je spojio ljubav prema moru s inovativnom poslovnom idejom, piše Slobodna Dalmacija.

Fabio Šimićev

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:25