SVJETSKA PUTNICA

ASHLEY COLBURN PIŠE ZA JUTARNJI 'Vijetnam je čarobno iskustvo za sva osjetila'

hotel Almanity u Hoi Anu
Kolumnistica našeg priloga Like!-a piše o svjetskim destinacijama, ali predlaže i izlete u Hrvatskoj

Jugoistočna Azija već je duže vrijeme na vrhu popisa mojih budućih putovanja. Uspjela sam pobjeći ondje na tri tjedna i konačno je maknuti s liste. Nakon mjeseci planiranja, moja azijska avantura u Vijetnamu, Laosu, Tajlandu i Kambodži postala je stvarnost. Ovim tekstom osvrnut ću se na neka od najupečatljivijih iskustava s mog putovanja po jugoistoku Azije, na koje sam otišla sa svojim bratom. Prva stanica: Vijetnam.

Nakon 18 sati letenja EVA Airom, članom Star Alliancea, moj brat i ja stigli smo u Ho Chi Minh, nekad poznat kao Saigon, a ujedno i najveći grad koji smo posjetili na putovanju. Priviknuli smo se na vremensku zonu i lutali ulicama upoznavajući mirise i zvukove koji će nas pratiti sve do kraja putovanja. Naš kratak boravak u Ho Chi Minhu dopustio nam je da posjetimo Muzej ratnih ostataka i Cu Chi tunele, koje su mještani i Viet Cong koristili tijekom rata. Još jedno nezaboravno iskustvo bio je i posjet lokalnoj farmi zrikavaca te uživanje u proljetnim rolicama od zrikavaca.

iStock

Nakon kratkog vremena provedenog u Ho Chi Minhu, putovanje nas je odvelo na sjever, sve do središnjeg Vijetnama, gdje smo posjetili dva povijesna (na listi UNESCO-ve Svjetske baštine) i mnogo manja grada, Hue i Hoi An. Hue, glavni grad Nguyenovih careva, mjesto je gdje turisti hrle vidjeti kraljevske grobnice i Citadelu. Iako je Hue stanica mnogih turističkih ruta, nije pretrpan turistima ili međunarodnim lancima, pa je to dobra prilika da vidite povijesne znamenitosti i iskusite atmosferu života u umjereno velikom vijetnamskom gradu. Vrijeme u Hueu uglavnom smo proveli istražujući carski grada unutar citadele, koji je sagrađen između 1804. i 1833. godine.

Citadela je prilično oštećena tijekom francuskih i američkih ratova, ali ono što je očuvano itekako je vrijedno posjeta. Veličanstvena dvorišta, do detalja izrađeni hramovi i kazališta, kao i pomno osmišljeni vrtovi raj su za ljubitelje arhitekture ili one željne fotografiranja. Za razgledavanje citadele trebat će vam barem pola dana, stoga planirajte ostale aktivnosti u skladu s time. Ostatak dana proveli smo lutajući lokalnim tržnicama i jedući autentičan Bun Bo Hue, popularnu vijetnamsku goveđu juhu povezanu s gradom Hue. Što se tiče našeg vremena provedenog u Hueu, u sjećanju će nam zasigurno ostati i ugodan boravak u hotelu Holiday Diamond.

Butik hoteli su vrlo uobičajeni u jugoistočnoj Aziji i vrlo su jeftini za zapadne standarde. Često su u vlasništvu obitelji i doručak je gotovo uvijek uključen u cijenu standardnih soba. Domaćini našeg hotela pozvali su nas na autentični vijetnamski roštilj. Pridružili smo se njima i drugim gostima na velikoj večeri ususret Novoj godini. Stanovnici jugoistočne Azije i turisti koje susrećete na putu čine provod još boljim od očekivanog.

Nakon kratkog posjeta Hueu, unajmili smo lokalnog vozača da nas odvede u Hoi An. Vožnja je bila vrlo zanimljiva jer smo putem stali na jednoj plaži i nekoliko odličnih vidikovaca. Ovaj dio obale ima vrlo velik nagib pa je pogled tijekom vožnje prekrasan. Kada posjećujete Hue i Hoi An, unajmljivanje privatnog vozača koji se zaustavlja tijekom puta je odlična metoda za putovanje od 4 sata.

Jedan od vrhunaca cijelog putovanja bilo je vrijeme koje smo proveli u Hoi Anu. Taj je grad bio drevna trgovačka luka koja je služila potrebama mnogih zemalja. Na popisu je UNESCO-ove Svjetske kulturne baštine pa je motociklima zabranjena vožnja gradskim ulicama, što je ugodno iskustvo nakon boravka u Ho Chi Minhu. Iako je Hoi An popularno turističko odredište, ima šarmantne kafiće, neobične trgovine i poznat je kao mjesto u kojem vam se može izraditi odjeća po mjeri. Grad je bio divno iznenađenje i podsjetio nas je na veliki europski grad s azijskom arhitekturom i kulturom. Iako je cijelo naše putovanje u Vijetnamu bilo nevjerojatno, Hoi An nam se posebno svidio zbog divnih iskustava koja smo doživjeli.

Provod je počeo prilično uspješno po dolasku u novoizgrađeni Almanity Hoi An, prekrasno odmaralište i spa, odmah izvan starog grada. Od trenutka kada smo zakoračili u Almanity, dočekali su nas s izvanrednom uslugom i vrlo ukusnim, biljnim pićem dobrodošlice (čak je i promijenilo boju... prilično impresivno). Naša prekrasna soba bila je prostrana i imala je balkon s pogledom na bazen. Dodatna prednost našeg boravka bio je besplatan 90-minutni spa doživljaj i bicikli za odlazak u grad. Još jedna odlična stvar u Almanityju bio je i ukusan doručak, s velikom ponudom zapadne i azijske hrane. Almanity je uistinu oaza koja se nije smjela propustiti.

Jedno od upečatljivijih iskustava u Hoi Anu bila je biciklistička tura s Buffalo Toursom. Naš je dan počeo rano, vodič nas je čekao pred hotelom s nekoliko bicikala. Naučili smo pravila kretanja vijetnamskim cestama i započeli turu obližnjih sela. Manevriranje među motociklima i istraživanje okolnih sela doista je jedinstveno iskustvo.

Vozili smo se rižinim poljima i upijali znamenitosti ruralnog Vijetnama. Na pola naše ture stigli smo u vrlo malo selo gdje smo se zadržali u kućnoj posjeti. Bili smo dočekani raširenih ruku i mogli smo čuti kako je živjeti u ruralnom mjestu. Prije nego što smo brodom nastavili istraživanje okolnog područja, poslužili su nam svježu kokosovu vodu i izradili prstenje i igračke od palminog lišća. Vidjeli smo mnoge ljude kako se vraćaju s ribolova, a čak smo se i sami okušali u lovu na rakove. Nakon sat vremena vožnje brodom, ponovno smo sjeli na bicikle. Prije dolaska u hotel napravili smo kratku pauzu kako bismo naučili izrađivati lampione koji su vrlo popularni u Hoi Anu. Nakon što smo izradili vlastiti lampion, naš nevjerojatan dan s Buffalo Toursom bio je završen.

Beer rich noodle Vietnamese cuisine called Bun Bo Hue. popular Vietnamese soup containing rice vermicelli and beef.
Getty Images/iStockphoto
Bun Bo Hue, popularna vijetnamska goveđa juha

Najbolje od Vijetnama: Hoi An, Ha Long Bay

Najbolja hrana: Passion Fruit Crème Brûlée, Mango Mango - Hoi An

Najbolji hotel: Almanity - Hoi An

Nekoliko savjeta za Vijetnam:

1. U Ho Chi Minhu razmislite o odlasku na vrh Bitexco Financial Towera zbog prekrasnog pogleda na grad. Toranj ima otvorenu terasu s pogledom od 360 stupnjeva, ali, ako kažete da biste željeli posjetiti bar, možete uštedjeti nešto novaca jer je restoran/bar samo jedan kat ispod.

2. Unajmite privatnog vozača od Huea do Hoi Ana. Možete prvo otići u Hue i letjeti iz Hoi Ana/Da Nanga ili obrnuto.

3. Ako putujete u Hoi An, razmislite o bicikliranju po gradu ili susjednim gradovima. Većina hotela i hostela u ponudi ima bicikle i kacige.

4. Svakako istražite Hoi An noću. Vrlo je čaroban i puštanje lampiona u rijeku je vrlo popularno.

Skradin: susret mora i rijeke

U Hrvatskoj postoje mjesta u kojima se osjećam kao da ondje pripadam. To je ona vrsta osjećaja kao kad ulazite u grad i preplavi vas uzbuđenje, stavljajući osmijeh na vaše lice. Tako se osjećam u Skradinu, primorskom gradiću na ušću rijeke Krke, gdje se susreću more i slatka voda. Grad ima dugu povijest i puno je više od početne točke Nacionalnog parka Krka.

Blagoslovljen divnom prirodom i okolnim nacionalnim parkovima Krka i Kornati, koje ne smijete propustiti, Skradin je odlična baza za upoznavanje dalmatinske obale. To je grad s oko 470 stanovnika tijekom cijele godine i otprilike 550 ležaja tijekom turističke sezone, uvijek pun života na svojoj savršenoj lokaciji. Budući da mještani još uvijek žive u ovom malom gradu, napravit će sve kako bi bili sigurni da ćete se vi vratiti, što se dogodilo i meni prije mnogo godina.

iStock

Uske, šarene uličice, šarmantni kafići i restorani s ukusnom hranom pružaju pravi mediteranski ugođaj. Kada je riječ o kuhinji, ne možete napustiti Skradin, a da ne probate specijalitete. Prvo preporučujem lokalnu rakiju kao aperitiv. Što se hrane tiče, skradinski rižot je obavezan. Muškarci obično volontiraju kod pripreme ovog jela, pri čemu se teletina kuha 12 sati. Ovo je sjajno predjelo prije kušanja lokalnog ulova. Neke od najsvježijih riba iz mješavine pečene su na žaru, tako da sam mogla isprobati bogate okuse mora. Sve to upareno s lokalnim bijelim vinom i bila sam osvojena. Sačuvajte malo mjesta za desert jer morate probati skradinsku tortu, mješavinu orašastih plodova i čokolade. Budući da se Skradin nalazi i na rijeci, možete probati i riječne ribe ili njihovu poznatu jegulju!

Kada budete obilazili ovaj grad, svakako posjetite baroknu katoličku crkvu Porođenja Blažene Djevice Marije, koja datira iz 18. stoljeća. Ako su vrata otvorena, uđite i pogledajte nevjerojatne murale i orgulje. Na glavnoj ulici u Skradinu možete kušati domaća vina, vidjeti prvu lokalnu putničku agenciju koja nudi dnevne ture pod nazivom “Active destination”, mnoštvo kafića, a naposljetku i pravoslavnu crkvu sv. Spiridona iz 19. stoljeća.

Nacionalni park Krka jedan je od osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj i ima sedam prekrasnih vodenih tokova, dva samostana, nevjerojatne pješačke staze, rimske ruševine i još mnogo toga. Bilo da u Hrvatsku putujete brodom ili automobilom, nakon odsjedanja u Skradinu, iz njega možete doći do brojnih mjesta. Možete unajmiti bicikle i putovati do Gornjih jezera te posjetiti mjesta koja mnogi propuste prilikom posjeta parku. Ljubitelji prirode također će uživati u pjevu ptica i okruženju kojeg možete istražiti na Prokljanskom jezeru. Tu su i prekrasne plaže koje se nalaze na pješačkoj udaljenosti od grada, gdje se možete ohladiti u mješavini slatke i morske vode. Smještaj se kreće od kampova do privatnih apartmana s četiri zvjezdice. Prošle godine je jedini hotel u gradu, Skradinski Buk, renoviran i ima tri zvjezdice te odličnu lokaciju.

Kao strankinja, smatram da je Skradin destinacija koja bi zaista mogla procvjetati kada je u pitanju turizam. Turisti dolaze, ali ne ostaju preko noći, a, ako i ostaju, nema mnogo mjesta za njih. Mislim da bi hotel u ovom gradu zaista mogao biti dobro buduće ulaganje u Hrvatsku. Ponekad nas život vodi do mjesta koja se moraju dalje istraživati. Za mene je Skradin više od odredišta za jednu noć. To je mjesto u kojem bez problema možete provesti tjedan dana i otići osjećajući se kao da ste imali pravi odmor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:04