SLIJEPI PUTNICI

Austrijanku šokiralo otkriće u koferu nakon povratka s Jadrana: ‘Svih 18 škorpiona vraćeno je na Krk‘

Ilustracija

 Blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia/Blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia
Austrijanka iz Natternbacha je odmah pozvala centar za spašavanje životinja u Gusentalu

Nakon povratka s godišnjeg odmora u Hrvatskoj turistkinja iz Austrije šokirala se ugledavši u svom koferu 18 škorpiona.

Lokalni mediji izvijestili su o tome još 23. srpnja, a to je treći puta u manje od 12 mjeseci da su povratnici iz Hrvatske u pokrajini Gornja Austrija prijavili pronalazak škorpiona nakon povratka s Jadrana.

U koferu bila majka škorpionka i njezinih 17 potomaka.

Austrijanka iz Natternbacha je odmah pozvala centar za spašavanje životinja u Gusentalu.

Iz Gusentala su škorpioni prebačeni u sklonište za životinje u Linzu. Ondje su čekali da im se javi netko tko ide u Hrvatsku, kako bi životinjice prevezao do Jadrana.

- Moja prijateljica radi u skloništu i pitala me bih li to učinila. Svi u obitelji jako volimo životinje, tako da se nismo dvoumili, izjavila je Sabine Wolfsegger, koja je sa suprugom Ewinom i kćerkom Marie u četvrtak stigla na Krk.

Nije bilo nikakvih problema prilikom transporta, imali su i dokumentaciju u slučaju provjere na granici.

Krajem lipnja još jedna žena, ovaj puta iz Linza, otkrila je škorpione nakon povratka iz Hrvatske. Uočila ih je tri tjedna nakon povratka u stan.

U svijetu postoji oko 600 vrsta škorpiona, ali smrtonosan može biti ubod tek nekoliko vrsta. Najpoznatije su europske vrste talijanski škorpion (Euscorpius italicus) i karpatski škorpion (E. carpathicus), čiji ubod u čovjeka uzrokuje samo manje crvenilo.

U Hrvatskoj je otkriveno sedam vrsta škorpiona i sve su svrstane u rod Euscorpius, a žive u priobalju. Oni su razmjerno slabog otrova i nema opasnosti za život ubodene osobe. Nikada neće namjerno napasti čovjeka, već samo ako slučajno stanete na njega ili ako se zavuče u odjeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2023 01:24