COVID FREE OTOK

Biser Mediterana mami turiste promišljenom taktikom: ‘Ne želimo da turisti odu u Španjolsku‘

Capri
 -/Huber Images/Profimedia
Gradonačelnik Caprija Marino Lembo izjavio je da je 80% od 15.000 stanovnika primilo prvu dozu cjepiva

Dok se Europa polako otvara i postepeno ukida mjere ograničenja, popularna turistička destinacija učinila je iskorak u odnosu na druge. Ususret nadolazećoj ljetnoj sezoni, talijanski otok Capri odlučio je iskoristiti prednost i prije svih proglasiti da je 'covid-free'.

Biser Napuljskog zaljeva redovito ugošćuje goste dubljeg džepa, a omiljeno je odredište mnogih poznatih ličnosti. Ove godine, umjesto gradnje luksuznih hotela s prekrasnim pogledom na more, odlučili su se na promišljeniju taktiku za turističku sezonu. Cijepili su svakog stanovnika otoka. Prošloga vikenda, guverner regije Campania Vicenzo de Luca objavio je da je program cijepljenja skoro završio tvrdeći da će učiniti otok destinacijom bez covida, piše CNN.

- Pripremamo se za dolazak milijuna turista, ne želimo da odu u Španjolsku ili Grčku. Jako je važno da ne gubimo vrijeme. Hotelijerski sektor mora do svibnja donijeti svoje odluke, inače ćemo izgubiti cijelu turističku sezonu, rekao je.

Gradonačelnik Caprija Marino Lembo izjavio je da je 80% od 15.000 stanovnika primilo prvu dozu cjepiva. Do kraja tjedna, svi turistički radnici koji ne žive na otoku ali na njemu rade, bit će cijepljeni.

- To je vrlo snažna poruka koju šaljemo svijetu. Možete doći i uživati u potpunoj sigurnosti.

image
Capri, Piazzetta
Sandro Michahelles/Avalon/Avalon/Profimedia

S tim se slaže i Sergio Gargiulo, koji predsjeda Federalberghijem, udruženjem koje okuplja 60-ak hotela na otoku.

- Ne samo da je otok covid free, nego za turiste možemo organizirati PCR testiranje i pripremiti rezultate prije njihova odlaska, rekao je.

Zbog pandemije koronavirusa, koja je teško pogodila Italiju prošle godine, turistički sektor na otoku je imao 70% niže prihode. To su poražavajuće brojke za destinaciju koja ovisi gotovo isključivo o turizmu.

Vlasti vjeruju da otok može ponuditi puno više od elitnog turizma, osobito u vrijeme socijalnog distanciranja.

- Osim općepoznatih lokacija otoka, poput poznatog trga 'piazetta' na kojemu se svi susreću, Capri nudi fantastične staze u prirodi pogodne za vrijeme pandemije, izjavila je Ludovica Di Meglio, šefica turističke zajednice Caprija.

Luigi Esposito, vodič za izlete na otoku tvrdi da Capri turistima osim luksuza nudi i mnoštvo šetnica u prirodu.

- Čak i gosti u hotelima s pet zvjezdica vole šetati. Vodim ih na istraživanje tajnih lokacija na otoku.

image
Capri
Robert Harding Productions/Robertharding/Profimedia

Ovoga tjedna Esposito je imao rezervaciju za vođenje izleta u rujnu. To je njegova prva rezervacija u gotovo dvije godine.

Capri nije jedini otok koji je pojačao kampanju cijepljenja prije ljetne sezone.

Isto su učinili i na susjednom otoku Procida, također u napuljskom zaljevu Procida, koji je nekoliko dana prije Caprija procijepio sve stanovnike, te Ischia, koji je na sličnom putu kao Capri.

Međutim, program cijepljenja ne teče glatko u cijeloj Italiji. Turistički vodiči u Veneciji i Firenci još uvijek čekaju na prvu dozu.

Do 10. svibnja cijepljeno je više od 24 milijuna građana u Italiji, no samo njih 12% je u potpunosti cijepljeno s dvije doze. Više od 13% Talijana u dobi preko 80 godina te 31% onih u dobi više od 70 godina još uvijek čekaju na prvu dozu.

image
Capri
Inna Talan/Panthermedia/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:18