LJETNE GUŽVE

BRITANCI SE RASPISALI O PRENATRPANOM DUBROVNIKU 'Situacija je neizdrživa, ali za vas imamo sedam alternativnih destinacija'

Plaža Banje u Dubrovniku
 Nikša Duper / Hanza Media
 

Za situaciju s previše turista u Dubrovniku nisu se zabrinuli samo domaći stručnjaci. O prenapučenosti najpoznatijeg hrvatskog turističkog grada raspisali su se i strani mediji.

Britanski Telegraph svojim čitateljima donosi veliki članak pod naslovom ‘Sedam najboljih alternativa prenatrpanom Dubrovniku’. Hrvatsku je luku, pišu, koja je još 1979. uvrštena na UNESCO-vu listu Svjetske baštine, posebno proslavilo snimanje ‘Igre prijestolja’ pa je u posljednjih deset godina grad doživio silan porast turističkih posjeta.

Lokalno stanovništvo se žali da je situacija postala neizdrživa, a i UNESCO je upozorio na smanjenje broja turista.

‘U jeku sezone treba vam i 40 minuta da prošetate Stradunom, 300 metara dugom pješačkom zonom u starom dijelu grada, a ostao je samo jedan kafić koji posjećuje lokalno stanovništvo. Riblja tržnica je zatvorena. U Starom gradu živi još samo 500-tinjak ljudi, dok ih je 1991. bilo oko 5.000. Ako dođete zimi, sve je okupirano filmskim ekipama’, rekla je za Telegraph prošle godine Jane Foster, stručnjakinja za turizam.

Lokalne su se vlasti pokušale uhvatiti u koštac s problemom - kontrolira se dolazak kruzera, uklonjeni su štandovi, ugostitelji su smanjili svoje terase, a pokušava se ograničiti i broj posjetitelja u gradskoj jezgri.

Prošli mjesec nakon posjeta Dubrovniku Foster je napisala: ‘Nisu samo kruzeri problem. Tu su brojni turistički autobusi koji svakodnevno dolaze u Dubrovnik uskim ulicama koje ne mogu podnijeti toliki promet. Stari grad je malen. Dubrovnik već ima nevjerojatne hotelske kapacitete, a planiraju ih graditi još. Ako tako nastave, broj turista će samo rasti.’

Alternative Dubrovniku

Nakon što su detaljno opisali situaciju i popratili je s grafikonima, čitateljima nude rješenje.

Jedno rješenje je dolazak van sezone. ‘Premda su neke ustanove zatvorene i vrijeme nije idealno, od studenog do travnja također može biti prekrasno, a mnogi su hoteli i restorani otvoreni za Božić i Novu godinu. Ako ništa drugo, svibanj i listopad su sjajne opcije’, kaže Foster.

Kao drugo rješenje vide drugu destinaciju, a u Hrvatskoj su ih odabrali čak pet. Split, Pula, Zagreb, Rovinj i Zadar mogli bi prema njihovom mišljenju zamijeniti doživljaj Dubrovnika, a od stranih destinacija navode Vallettu na Malti i Cordobu u Španjolskoj.

Novinar Telegrapha upozorava da i u Splitu u vrijeme sezone ima velik broj turista, no ni blizu kao u Dubrovniku. Opisuju ga kao ‘morski biser’ u kojem se miješaju jedinstvene povijesne građevine s modernom arhitekturom. Spominju Dioklecijanovu palaču, Bačvice i okolne otoke Šoltu, Brač i Hvar.

Na drugoj strani, u Istri, nalazi se Pula koju zbog Arene također opisuju kao poviješću bogat grad, no nisu zaboravili spomenuti koncerte u Areni, filmski festival kao ni obližnje Brijune.

Premda nije ni blizu obale, na popisu alternativa našao se Zagreb za koji Britanci pišu da ‘ima poseban šarm’, ne samo zbog povijesne jezgre, nego i zbog parkova kojih je centar pun, drvoreda i mini trgova. Posebno su istaknuli velik broj kafića u gradu i stanovnike koji posebno vrijeme odvajaju za ispijanje kave.

Rovinj su nazvali ‘istarskim biserom’ koji se s Dubrovnikom bori za titulu najpitoresknije destinacije u Hrvatskoj, a zadarski kraj prezentirali su kao bogat prirodnim ljepotama i ‘još relativno neotkriven’.

Valletta na Malti po mišljenju novinara Telegrapha je jedan od najpotcjenjenijih europskih gradova, a zbog zidina neodoljivo i podsjeća na Dubrovnik. Španjolska Cordoba dobra je zamjena za ljubitelje ‘Igre prijestolja’, koji su i ondje snimani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:40