ODRŽIVI RAZVOJ

Čarobna jesen na Plitvičkim jezerima: U sljedećih pet mjeseci možete ih posjetiti po posebnoj cijeni!

Plitvička jezera

 Vedran Bozicevic/
U sljedećih pet mjeseci, točnije od 1. studenoga ove do 31. ožujka iduće godine, nude posebne cijene ulaznica od 10 eura po osobi

Svake godine sve više turista odlučuje posjetiti Hrvatsku kao turističku destinaciju, a Nacionalni park Plitvička jezera zasigurno je jedna od najpopularnijih destinacija u zemlji, što potvrđuju izvrsni turistički rezultati. Broj posjetitelja od 1. siječnja do 22. listopada 2023. veći je za 20 posto u odnosu na prošlu godinu, a u istom razdoblju ove godine broj noćenja povećan je za 45 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Posebno impresivan je porast broja noćenja, što ukazuje na činjenicu da sve više posjetitelja želi posjetiti ovaj prekrasan nacionalni park i ostati dulje. Ovo je vrlo važno za lokalno gospodarstvo, jer se stvaraju novi prihodi za domaće poduzetnike i pomaže u razvoju turizma u ovom području.

image

Bistro Kozjačka draga

image

Pizzeria Vučnica

Jedan od najznačajnijih faktora koji su doprinijeli ovom uspjehu Nacionalnog parka Plitvička jezera su zasigurno gastronomske ponude koje su privukle brojne posjetitelje, a što je rezultiralo povećanjem prometa od 23% u odnosu na prethodnu godinu, te 51% u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Inače, 30-tak lokalnih OPG-ova prodaje svoje proizvode u Parku, što je u duhu održivog razvoja.

Restoran Borje, koji se nalazi u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Plitvička jezera, sredinom svibnja otvoren je nakon sveobuhvatne rekonstrukcije. Ovaj restoran predstavlja nezaobilazno mjesto odmora i osvježenja uz domaću gastronomsku ponudu, a sada u potpuno novom ruhu.

Nacionalni park Plitvička jezera predvodi razvoj lokalne gastronomske ponude te tako podržava lokalne proizvođače hrane, pića i suvenira. Uz to, aktivno sudjeluju na brojnim turističkim sajmovima diljem svijeta kako bi prezentirali svoju ponudu i privukli još više posjetitelja. Također, dobivaju i brojna priznanja. Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske dobio je restoran Lička kuća, koji je također dobitnik Tripadvisor Travelers’ Choice nagrade za 2023. godnu. Plitvička jezera mogu se pohvaliti i prestižnom Green Destinations srebrnom nagradom za održivost, te TripAdvisor nagradom Travelers’ Choice Best of the Best za 2023. godinu. Inače, na proljeće i na jesen održavaju promotivni tjedan s povoljnijim cijenama ulaznica, a u sljedećih 5 mjeseci, točnije, od 1. studenoga ove do 31. ožujka iduće godine nude posebne cijene ulaznica od 10 eura po osobi.

image

Slapovi Sastavci

image

Kanjon Donjih jezera

Za blagdane posjetitelji će moći uživati u adventskom programu u Nacionalnom parku, kao i popularnom dočeku Nove godine koji se održava u hotelu Jezero i u restoranu Lička kuća.

U skladu s održivim razvojem Parka, unazad nekoliko godina se poduzimaju mjere kako bi se zaštitila priroda i ograničio broj posjetitelja. Optimalan broj ljudi koji se zadržavaju dulje vrijeme u Parku je izvrstan rezultat sustava upravljanja koji je uveden 2019. godine. Online prodaja ulaznica s limitima po satu i po ulazu omogućila je veću kontrolu pristupa i rasporeda posjetitelja, što je rezultiralo pozitivnim efektima. Osim toga, svakom posjetitelju se pruža prilika da uživa u nezaboravnom iskustvu koje će mu ostati u sjećanju.

image

Plitvička jezera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:44