440 ROĐENDAN GRADA

Čarolija Zvjezdanog ljeta u Karlovcu uz balone i specijalitete s otočja Guam

Pogled na karlovačku zvijezdu s visine
 Digitalni tisak
Je li itko ikad stao u Karlovcu? Ovih dana sigurno jest, a imao je što i vidjeti

Je li itko ikad stao u Karlovcu? Već i taj stih popularne pjesme Kawasaki 3P-a kao da pokazuje odnos Hrvata prema gradu na četiri rijeke. Ljudima iz istočne i sjeverne Hrvatske predstavljao je tek tranzitnu točku na putu do mora, a Dalmatincima, Istrijanima i Riječanima točku koja im daje naznačiti da je metropola napokon blizu.

Ne znamo je li stih Kawasakija bio na pameti ljudima iz gradske uprave i turističke zajednice Karlovca kad su nedavno presjekli i odlučili privući ljude u svoj grad, a sve u povodu 440. rođendana, turiste koji će zastati, ostati, upoznati ga, prenoćiti...

I tako je nastala manifestacija Zvjezdano ljeto, koja je počela 23. lipnja i traje još dva tjedna, do 13. srpnja. Karlovac je ovog vikenda bio grad u kojem je svatko poželio zastati. Duž karlovačke promenade okupile su se obitelji s djecom, mladi, stari, domaći, turisti, svi zadivljeno promatrajući kako naizgled zgužvane tkanine prerastaju u ogromne balone kojima su neki dobili priliku i poletjeti i vidjeti ono prepoznatljivo od grada - karlovačku zvijezdu. Ta zvijezda sa zemlje zvuči kao urbani mit, no kad se otvori pogled s visine ukaže se zvjezdoliki tvrđavski prostor geometrijski pravilnih i proporcionalnih ulica i trgova.

Denis Stošić
Festival balona u Karlovcu

Festival balona u nedjelju je završio, ali ne i slavljeničke aktivnosti.

U nedjelju navečer gradom su prodefilirale i folklorme skupine, plesalo se uz goste iz Južne Koreje, Meksika, Ukrajine, a sudionici su stigli čak i s dalekog otočja Guam.


Međunarodni festival folklora traje još do 6. srpnja, zatim 12. srpnja nastupa Parni valjak, a 13. srpnja Gibonni, a taj se dan održava i rođendanski bal na kojem će zaplesati 440 uzvanika za 440 godina grada na četiri rijeke. Ovog se tjedna održava i manifestacija "Okusi svijeta" na kojoj će gosti moći probati jela iz zemalja sudionika smotre folklora - Kine, Koreje, Meksika, Ukrajine, ali i egzotičnog otočja Guam.


Da dalje ne nabrajamo, ovih dana svakako ne samo da trebate stati u Karlovcu nego se trebate u njega i ciljano uputiti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:25