Osobna odgovornost

Četiri jednostavna, svakodnevna trika za zelenija i održivija putovanja i izlete

 Zzzdim/Alamy/Alamy/Profimedia
Svatko od nas ima golemu moć promijeniti stvari. Ove održive navike možete primijeniti već na idućem izletu ili putovanju

Jeste li znali da istraživanja pokazuju da, primjerice, priljev turista na Mediteran svakog ljeta rezultira 40-postotnim povećanjem količine plastike koja završi u moru? To vas zabrinjava? Ako da (a trebalo bi vas), imamo dobru vijest. Dok putujemo, nebitno da li u inozemstvu ili diljem svoje zemlje, imamo golemu moć promijeniti stvari vlastitim primjerom. Podsjećamo vas na neke od jednostavnih "trikova" koje možete primijeniti na idućem izletu ili putovanju, neovisno gdje ono bilo.

1. Ponesite vlastitu bocu za vodu
Idući put kada pakirate kofer ili ruksak sjetite se u njega staviti i vlastitu bocu za vodu. Praktički svatko od nas je već ima kod kuće, a ako i nemate, nema razloga za nagli odlazak u šoping po novu bočicu. Šanse da kod kuće, primjerice u smočnici, imate zaboravljenu staklenu bocu vrlo su velike.

2. Toaletni pribor
Higijenske potrepštine veliki su izvor otpada. Idući put kad se pakirate probajte razmišljati o manje štetnim opcijama za okoliš. Primjerice, umjesto šampona ili gela za tuširanje u standardnom plastičnom pakiranju (ili onom malenom, putnom) kupite onaj u pločici. Ne samo da dulje traje nego zauzima i manje mjesta. Slične opcije postoje i za druge higijenske potrepštine, primjerice dezodorans. Isto tako, jeste li znali da pasta za zube dolazi i u obliku tableta? Uglavnom, opcija koje ne uključuju plastiku ima napretek i mogli biste se, ako ništa drugo zbog njihove praktičnosti, zaljubiti u njih.

3. Ponesite vlastitu hranu
Ako idete na izlet, razmišljajte unaprijed. Pogledajte u hladnjak, odvojite malo vremena i istražite neke praktične recepte. Tako ćete, ako ogladnite, biti pokriveni i "zeleni", odnosno ne samo da ćete biti siti nego nećete morati pribjegavati uzimanju hrane za van u nakaradnoj plastičnoj ambalaži.

4. Razmislite kako se ponašate u hotelu
Raspametite se kada u kupaonici svoje hotelske sobe vidite niz malenih, preslatkih bočica u kojima su gelovi, losioni i šamponi? Ako da, idući put stanite na loptu. Praktički smo sigurni da svoje već imate u koferu... Isto tako, pazite i kako se koristite ručnicima jer njihovo pranje iziskuje energiju. Uostalom, pokušajte birati smještaj ili destinacije koje drže do smanjenja upotrebe plastične ambalaže.

AMBALAŽA U AVIONU

Na letovima se stvaraju goleme količine otpada. I neke kompanije intenzivno rade na njegovu smanjenju. Primjerice, Etihad se obvezao smanjiti upotrebu jednokratne plastike za 80 posto do kraja 2022. godine, a 2019. je zabilježio svoj prvi "plastic-free" let. Kad kupujete kartu, pokušajte razmisliti o tome što koja kompanija radi po tom pitanju i odaberite zeleniju opciju ako je to moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:20