MINI VENECIJE

CNN nahvalio tri hrvatska dragulja: ‘Podsjećaju na Veneciju, a evo zašto ih vrijedi posjetiti...‘

Središte Svetvinčenta s bunarom
 Srecko Niketic/Cropix
Ako vam zvonik katedrale svete Eufemije izgleda poznat to je zato što je izgrađen po uzoru na venecijansku Baziliku svetog Marka

CNN u velikoj reportaži o popularnoj Veneciji spominje i tri hrvatska grada koja arhitekturom podsjećaju na jedan od najljepših gradova na svijetu.

Glavni grad istoimene talijanske pokrajine prepoznatljiv je po jedinstvenoj arhitekturi, kanalima, gondolama i bogatoj povijesti. Bio je središte Mletačke Republike, kada je bio poznat i kao "Dominantna" (La Dominante), "Presvijetla" (La Serenissima).

Počeci grada koji se prostire na 117 otoka i otočića koje u laguni štiti pješčani sprud Lido, počinju u 5. stoljeću. U 15. stoljeću Venecija je s više od 200,000 stanovnika bila središte svjetske trgovine i najveći lučki grad na svijetu. U to je vrijeme pamti svoj vrhunac, predivne građevine postajale su sve raskošnije, a podsjećale su na orijentalne uzore. Nicale su nove palače, a bogato su ih ukrašavali slavni umjetnici poput Tintoretta, Veronesea, Tiziana i Giorgionea. Tijekom 18. stoljeća Venecija je postala najelegantnijim i najljepšim gradom u Europi koji je značajno utjecao na umjetnost, arhitekturu i književnost.

image
Središte Svetvinčenta s bunarom
Srecko Niketic/Cropix

Kako piše CNN, zapanjujuća je duljina razdoblja tijekom kojega su se izmjenjivali preokreti, pučevi i osvajanja. Dok mu je rasla moć, izgradio je pseudo carstvo duž Jadrana, ne toliko na talijanskoj, koliko na istočnoj obali, u zemljama poput današnje Slovenije, Hrvatske, Albanije i Grčke. Utjecaj Venecije protezao se čak do Krete i Cipra.

To znači da je istočna obala Jadrana nekoć bila prepuna malih Venecija, međutim ne po isprepletenošću kanalima. U gradovima koje spominje CNN mogu se vidjeti lav Svetog Marka, grbovi Venecije isklesani na zidovima gradova, bunarima u venecijanskom stilu te čuvenim raskošnim zgradama, s trijemovima, prozorima s oštrim rubovima i sa zvončićima poput onih na trgu Svetog Marka.

U velikoj reportaži CNN je izdvojio nekoliko 'malih Venecija' koje vrijedi posjetiti. Na popisu su slovenski Piran i Koper, talijanski Grado, Muggia i Chioggia, grčki Krf, ciparska Nikozija, ali i tri hrvatska dragulja - Svetvinčenat, Rovinj i Korčula.

image
Kaštel Morosini-Grimani, Svetvinčenat
Goran Sebelic/Cropix

U članku se napominje kako Svetvinčenat nije na vodi, ali ističe kako lijepo selo smješteno u unutrašnjosti istarskog poluotoka još uvijek odiše venecijanskim stilom. Naselje dominira kaštel Morosini-Grimani, koji je obitelj Grimani obnovila 1500-tih godina. U Veneciji se također može posjetiti palača Grimani, koja je pripadala jednoj od obiteljskih grana.

No, prizor koji će posjetitelje istog trenutka podsjetiti na Veneciju je glavni trg. Najbolji istarski primjer renesansnog urbanizma su njegova crkva i zvonik koji gledaju na uređene kuće, lođu i tipični venecijanski bunar. Ako vas zanima kako je izgledao rezidencijalni dio Venecije početkom 16. stoljeća, odgovor potražite u Svetvinčentu, ističe CNN.

image
Panorama Rovinja
Goran Sebelic/Cropix

Još jedna mini Venecija na Jadranu je Rovinj, popularno turističko odredište, ali u odnosu na Veneciju se smatra mirnom destinacijom. Danas je dio Hrvatske, naglašava CNN, ali je ovo ribarsko mjesto na istarskom poluotoku nekoć pripadalo Bizantskom carstvu, Dubrovačkoj Republici te je bilo pod upravom akvilejskih patrijarha prije nego što je njime zavladala Mletačka Republika 1283. godine.

image
Rovinj, katedraka sv. Eufemije
Davor Zunic/Cropix

Ako vam zvonik katedrale svete Eufemije izgleda poznat to je zato što je izgrađen po uzoru na venecijansku Baziliku svetog Marka. Tanki, atraktivni dimnjaci također potječu iz vremena Mletačke Republike.

Lavovi svetog Marka mogu se vidjeti posvuda u gradu. Šetnja pokraj šume gustih borova do fascinantnog modernog hotela Lone, koji, možda baš prikladno zbog venecijanskih veza, izgleda poput velikog kruzera s pogledom na Jadran.

Što se tiče grada Korčule, CNN podsjeća da je slavni moreplovac i istraživač Marko Polo, iako sinonim za Veneciju, zapravo rođen na Korčuli, što vam u Veneciji sigurno neće reći, piše CNN.

Na Korčuli se može posjetiti kuću za koje kažu da je njegovo rodno mjesto ili posjetiti katedralu svetog Marka, koja nije samo dobila ime po venecijanskom svecu zaštitniku, nego sadrži dva djela poznatog renesansnog slikara Tintoretta.

CNN piše kako je pod komunističkom vlašću nakon Drugog svjetskog rata, veći dio venecijanskog nasljeđa uništen, no da se ipak zadržao talijanski utjecaj. Gradske zidine su venecijanske, lav čuva ulazna vrata, a riječi venecijanskog dijalekta nisu nestale iz govora mještana.

image
Korčula
Zvonimir Barisin/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:04