VOLE HODATI

Daruvarski planinari rekorderi, svaki 25. stanovnik član je planinarskog društva

Planinarsko društvo Petrov Vrh iz Daruvara
 PD Petrov Vrh
Ovaj podatak posebno veseli kada se uzme u obzir da je 2017. godine Društvo brojalo svega pedesetak članova, javljaju tamošnji mediji

Planinarsko društvo Petrov vrh iz Daruvara ima se čime pohvaliti. Naime, ovih dana prešli su brojku od 400 članova što ih, ako gledamo broj planinara u odnosu na ukupan broj stanovnika grada, koji iznosi oko 10.000, čini najmnogobrojnijim planinarskim društvom u Hrvatskoj, a ujedno su i najveća sportska udruga u gradu. Prevedeno, svaki 25. stanovnik Daruvara član je planinarskog društva, javlja MojPortal.

Ovaj podatak posebno veseli kada se uzme u obzir da je 2017. godine Društvo brojalo svega pedesetak članova. Za ovakav rapidan rast članstva može se zahvaliti u prvom redu predsjednicima Društva, nažalost pokojnom Slavku Pokornom - Slivi te sadašnjem predsjedniku prof. Josipu Previću koji su prihvatili nove, mlade ljude s novim stajalištima i pogledima o planinarstvu i načinima prezentiranja rada Društva širem broju građana. Do tada jedina poveznica između zainteresiranih građana i Društva bila je oglasna ploča u Jelačićevoj ulici što smo ubrzo nadopunili otvaranjem web-stranice i službene stranice na Facebooku.

Druga važna stvar za razvoj Društva odlično su organizirani i provedeni izleti. Planiranje i provedbu izleta povjerili smo prekaljenom planinaru Narcisu Smojveru, poznatijem kao poglavica Sijeda glava, koji je članove Društva u ovih par godina proveo po mnogobrojnim planinarskim vrhovima Hrvatske, Slovenije i Italije, nekima i preko 3000 metara.

Narcisova ideja bila je i osnivanje "obiteljske sekcije" čime smo znatno povećali broj djece u Društvu. Svaki izlet ove sekcije je posebna priča, a koliko su uspješni govori činjenica da danas imamo preko stotinu maloljetnih članova.

Iako prošle godine, zbog nemile situacije s globalnom pandemijom, nismo bili u mogućnosti odraditi planirane izlete (a trebali smo između ostalog planinariti po Mađarskoj i Crnoj Gori), ipak nam je i taj crni Covid-19 pomogao u rastu članstva. Ponukani dosadom, koju su inače ubijali ispijajući kave po gradskim terasama kafića, ljudi su krenuli pješačiti te su stekli određenu naviku, ako ne i ljubav prema hodanju.

Za ne povjerovati je da veliki broj Daruvarčana prije toga nikada nije ni bio na Petrovom vrhu, a da ne spominjemo neke druge destinacije udaljene svega par sati hoda od centra, piše MojPortal.

Za ovu godinu imamo pripremljen jako ambiciozan plan izleta koji uključuje izlete za sve uzraste i prilagođene svima, od planinarskih početnika do onih koji streme ka neslućenim visinama. Što ćemo od planiranoga uspjeti odraditi ovisi o popuštanju ili nepopuštanju epidemioloških mjera. U svakom slučaju mi smo spremni.

Svi koji su zainteresirani za učlanjenje u Društvo mogu se informirati putem naših internet stranica ili u prostorijama Društva, Radićeva 7, svaki četvrtak od 18-19 sati,javljaju iz društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:50