OPREZA NIKAD DOSTA

Djevojka iz Gunje pronašla način kako sigurno i jeftino putovati svijetom: ‘Ugostila me ‘sestra‘‘

Ena Jurić (26), djevojka iz Gunje koja putuje svijetom. Fotografije su sa putovanja u Kopenhagen gdje je koristila platformu ”Host a Sister”
 Ena Jurić
“Ugosti sestru” globalna je zajednica stvorena od žena za žene diljem svijeta koje se mogu povezati, podijeliti smještaj...

- Ima li bolje kombinacije od sigurnosti na putu, međusobnog razumijevanja, novog prijateljstva te istovremene uštede na smještaju?, pitanje je koja je postavila Ena Jurić, jedna od 130 tisuća članica Facebook grupe “Host A Sister”.

“Host A Sister” ili “Ugosti sestru” globalna je zajednica stvorena od žena za žene koja se bazira na istoimenoj Facebook grupi u kojoj se žene odnosno "sestre" diljem svijeta tijekom svojih putovanja mogu povezati, podijeliti smještaj i stvoriti prijateljstva.

Facebook grupa, osnovana 2019. godine, danas broji približno 130 tisuća članica iz cijelog svijeta, a članica grupe Ena Jurić, 26-godišnja djevojka iz Gunje je kako sama kaže “neizlječiva putnica”:

image
Host a Sister platforma za sigurno putovanje žena, screenshot web stranice
Host A Sister, Screenshot

- Otkako putujem koristila sam sličnu platformu za pronalazak putnika istomišljenika i besplatnog smještaja - Couchsurfing. Čak i kad ne putujem, pronađem posao, praksu ili bilo što u državi u kojoj nisam bila, kako bih imala osjećaj da sam na konstantnom putovanju, a korištenje platforme Couchsurfing pritom nije uvijek bilo bajno, govori.

Couchsurfing većini putoholičara i backpackera poznata je platforma koja omogućava lakši pronalazak smještaja, posebno onda kada putujete skromnim budžetom. Platforma je stvorila globalnu zajednicu koja umrežavanjem korisnika nudi mogućnost pronalaska besplatnog smještaja i iskustva posjećene lokacije iz perspektive lokalaca. Međutim, pitanje koje se često postavlja pri korištenju platforme, a pogotovo među ženama jest - je li to sigurno?

image
Ena Jurić

- Zato sam se uvijek pitala zašto nema neka zajednica poput Couchsurfing, ali samo za žene, ispričala nam je Ena svoja razmišljanja prije nego što je otkrila za grupu “Host A Sister”. Tijekom raznih istraživanja, planiranja putovanja ali i traženja alternative za Couchsurfing na Internetu je nailazila na iskustva i dojmove: najčešće se radilo o napadnim pojedincima koji su Couchsurfing koristili kao da je to aplikacija Tinder, koja služi za upoznavanje novih ljudi, ali i dejtanje.

Korisnici i korisnice na raznim forumima pokušavaju odgovoriti na pitanje sigurnosti iskustvima koja nisu uvijek loša ali nisu uvijek niti najbolja. Neočekivano dijeljenje istog kreveta s domaćinom, preintimna pitanja ili pak seksualno uznemiravanje neke su od situacija u kojima su se djevojke našle koristeći platformu. U dobrom i lošem iskustvu, zaključak je isti. Opreza nikad dosta, a ženama koje putuju same savjetuje se da kada mogu, nađu ženskog domaćina, obrate pažnju na recenzije domaćina, da se povežu s drugim putnicama i da uvijek imaju rezervni plan.

Zbog toga se na kraju razvila rasprava zašto ne postoji sigurnija alternativa za žene putnice. Tu je prvi put čula za "Host a Sister" platformu.

image
Ena Jurić

Grupa funkcionira jednostavno - napišete objavu koja sadrži tko ste, gdje putujete i kada te treba li vam smještaj ili što nudite ostatku zajednice. Enino prvo putovanje pomoću platforme “Host A Sister” bilo je putovanje u Kopenhagen.

- Objavila sam post u grupi na Facebooku, pretražila u tražilici ‘’Sisters Who Host in Copenhagen’’ te naišla na Španjolku Saru koja me velikodušno prihvatila u svoj dom, ispričala je Ena te usput nadodala kako je grupa vrlo praktična i da su dogovori tekli jednostavno, a domaćica Sara ju je pri dolasku dočekala raširenih ruku.

image
Ena Jurić

Na platformi možete podijeliti dom sa ženama koje putuju u vaš grad. Ponuditi putnicama koje dolaze u vaš grad prijateljstvo, druženje i turu razgledavanja grada iz perspektive lokalca, ali to možete i tražiti dok ste na putu. Grupa služi za umrežavanje žena na putovanjima, upoznavanja, druženja, sastajanje na određenim lokacijama ali i organiziranje mogućih zajedničkih putovanja u budućnosti. Algoritam u grupi će vam izlistati objave djevojaka i žena koje nude smještaj ili druženje ili pak koje to traže.

Ena nije požalila ni sekunde od učlanjivanja u grupu, a iskustvo putovanja bilo je i više nego pozitivno.

image
Ena Jurić

- Sara mi je dala ključ te potpunu slobodu! Čak mi je ustupila i svoj krevet! Koliko velikodušni mogu biti ljudi koje nikad nisi ni upoznao? … Kroz brojne duge razgovore međusobno smo dijelile priče i anegdote s putovanja te sam tako stekla još jednu prijateljicu putnicu, objašnjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:39