POSLJEDICE MOBILIZACIJE

Dok traje rat, Rusi stvaraju turističku koloniju u tropima: ‘Došlo ih je čak 44.000, našli su način za plaćanje!‘

Poznata plaža Phuket na Tajlandu

 Mladen Antonov/Afp
Za plaćanje koriste inozemne kreditne kartice i gotovinu, bankovne transakcije se odvijaju na Bliskom istoku

Iako je njihova zemlja u ratu, a Putin je proglasio „djelomičnu mobilizaciju”, ruski turisti putuju svijetom.

Naime, unajmljenim letovima, plaćajući ih kreditnim karticama izdanim van domovine, Rusi u velikom broju putuju u Tajland, piše Bloomberg.

U listopadu ih je tako tu jugoistočnu azijsku državu posjetilo 44 tisuće. Ujedno je to bi prvi put da je više od 10 tisuća ruskih turista u mjesec dana sletjelo u Tajland od početka rata, a krajem studenog obnovljena je i izravna linija između Moskve i Phuketa.

- Dolasci ruskih turista trenutno su na prvom mjestu u Phuketu – rekao je Bhummikitti Ruktaengam, predsjednik Turističke udruge Phuketa. Jedan je to od priobalnih gradova poznat po svojim nacionalnim parkovima u koji slijeće najviše Rusa. Ruktaengam otkriva da Rusi čine čak 20 posto svih gostiju. Broj dolazaka povećali su unajmljeni letovi kompanija Azur Air i nacionalnog prijevoznika Aeroflota koji dovode ljude iz Moskve, Novosibirska i Vladivostoka.

Navala Rusa suprotna je sa stanjem od posljednjih nekoliko mjeseci. Početkom rata, suspenzijom ruskih banaka iz SWIFT sustava, što je zbog nemogućnosti plaćanja smanjilo zainteresiranost za odmor u Tajlandu, tamošnji su avioprijevoznici odlučili prekinuti letove za i iz Rusije.

Sada Rusi za plaćanje koriste gotovinu, a bankovne transakcije odvijaju se u Dubaiju i drugim lokacijama na Bliskom istoku.

U Tajlandu se nadaju kako će dolazak Rusa revitalizirati turizam u zemlji, a tijekom 2022. tamo očekuju dolazak 20 milijuna turista, što je upola manje od pretpandemijskog razdoblja, navodi Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:22