ODMOR U DOBA KORONE

Domove pretvorili u destinacije koje su planirali posjetiti: ‘Evo već 2 tjedna kampiramo u stanu‘

Ilustracija
 JessieE/Stockimo/Alamy/Alamy/Profimedia
Kako se tijekom pandemije koronavirusa manje putuje u inozemstvo, neke su obitelji svoje domove odlučile prerušiti u ljetovališta

Yoon Seok-min, njegova supruga Kim Hyo-jung i njihovo dvoje djece prošle su godine u ovo vrijeme bili na ljetovanju na Filipinima, Vijetnamu i Guamu. Ovog su ljeta planirali posjetiti Havaje, piše Reuters.

No, kako je pandemija koronavirusa značajno smanjila učestalost inozemnih putovanja, ova se obitelj, kao i mnogi Južnokorejci, okrenula novom obliku ljetovanja. Svoj su dom prerušili u svoje omiljene destinacije.

Kimin i Yoonov peterosobni stan u Yonginu južno od Seula sada je ukrašen palmama i namještajem od ratana kako bi se obitelj osjećala kao da je u tropskim krajevima. Svaku su prostoriju ukrasili da nalikuje drukčijoj lokaciji pa tako spavaća soba dublira Bali dok dnevna soba glumi Havaje.

- Budući da zbog koronavirusa ne možemo putovati u inozemstvo, pokušali smo ta mjesta dovesti u svoj dom, rekla je Kim.

Preuređenje doma obitelj je koštala najmanje 80 milijuna wona (nešto više od 428 tisuća kuna). Yoon i Kim inače su poduzetnici u industriji namještaja, no nisu jedini koji za vrijeme pandemije i mjera društvenog distanciranja ulažu u svoje domove.

Najveća južnokorejska tvrtka za proizvodnju namještaja i uređenje domova Hanssem Co. objavila je da se broj domova koji su renovirani njihovim proizvodima u drugom kvartalu 2020. godine utrostručio, što je pak dovelo do povećanja tvrtkinog operativnog profita za 172 posto.

Drugi parovi koji razmatraju ekstremne ideje ljetovanja u vlastitim domovima ne moraju ići tako daleko da bi pronašli inspiraciju.

"Kućno kampiranje", odnosno postavljanje opreme za kampiranje i roštiljanje u domu, u Južnoj je Koreji tijekom pandemije također postalo popularno. Nedavno povećanje broja zaraženih koronavirusom te dvomjesečno monsunsko nevrijeme, najduži period s takvim vremenskim prilikama u povijesti zemlje, nagnao je Che Min-hee i njezinog supruga Lee Seung-yoona da svoj stan u Seulu pretvore u kamp na zatvorenom.

Par već dva vikenda kampira u svome stanu. Ove su subote tako izvadili sklopive stolice, pribor za jelo i najmanje 15 različitih lanterni te su se dali na pripremanje španjolskog specijaliteta "Gambas al Ajillo" i tjestenine na prijenosnom kuhalu. Iza njih na velikom televizoru vrti se snimka logorske vatre.

- Ovog smo ljeta trebali ići na tjedan dana u New York, no morali smo to otkazati zbog pandemije koronavirusa, rekla je Che. - Umjesto toga, potrošili smo novac na opremu za kampiranje. Ona nas je košta oko 10 milijuna wona (nešto više od 53 tisuće kuna).

Che i Lee morali su više mjeseci čekati da kupe svoje šatore, stol na sklapanje i prijenosno kuhalo jer su se Južnokorejci, inače među deset najrastrošnijih nacija na svijetu kada je u pitanju turizam, dali na kupovanje opreme za uživanje u domovima. Prema podacima južnokorejskog maloprodajnog gigant E-Mart, prodaja opreme za kampiranje u periodu od travnja do sredine srpnja skočila je za 51,6 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Južnokorejske su vlasti u ponedjeljak upozorile svoje stanovnike da ne napuštaju domove ako ne moraju te da otkažu sva putovanja koja nisu nužna.

Lee kaže da strahuje da ti potezi znače da je kampiranje kod kuće trenutno najsigurniji oblik ljetnog odmora.

Chein i Leejev sin 7-godišnji sin Lee Ji-sung ne gunđa zbog ovakvog razvoja događaja. "Moji prijatelji uglavnom igraju videoigre, a lijepo je da naša obitelj radi nešto posebno. Mislim da bi također bilo lijepo kada bismo na zidove mogli nacrtati drveće", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:43