ATOLI PLODNOSTI

Dva mediteranska otoka postali su mjesto ‘seksualnog hodočašća‘: ‘Libido vam eksplodira!‘

Termalne vode, spektakularni ožiljci od lave, intrigantne špilje i tajanstveno cvijeće smatraju se ‘orgazmičkim‘ koktelom koji uzbuđuje ljude

Netaknuti su, divlji i izuzetno vrući - i to ne samo zbog visoke temperature i zadivljujućeg vulkanskog krajolika s neprestanim malim erupcijama. Neki vjeruju da talijanski otoci Stromboli i Filicudi, dva prekrasna otoka u eolskom arhipelagu na Siciliji, imaju čarobne, afrodizijačke moći idealne za one koji traže - ili očajnički pokušavaju ponovno doživjeti - ekstazu strastvenih noći, piše CNN.

Zbog toga su često poznati kao 'atoli plodnosti'.

Nije da nekome treba izlika za putovanje u taj prekrasan kutak Italije - ako tamo uopće može doći u ova zeznuta vremena - ali za neke je putovanje ondje više od odmora; to može biti iskustvo koje mijenja život.

Mještani kažu da su otoci postali mjesto 'seksualnog hodočašća' zbog njihove očite sposobnosti da podignu libido. Također tvrde, iako nije jasno kako to točno znaju, da opuštajuće okruženje potiče parove na eksperimentiranje u spavaćoj sobi.

Tople termalne vode na otocima, spektakularni ožiljci od lave, njegove intrigantne špilje i tajanstveno cvijeće smatraju se 'orgazmičkim' koktelom koji očito uzbuđuje ljude.

image
Erupcija vulkana Stromboli
Domenico Piccione/Alamy/Alamy/Profimedia

Novopečeni parovi koji čeznu za bebom, ovdje se slijevaju iz cijelog svijeta, dok mlade žene koje se nadaju da će pronaći muškarca izgovaraju tihe molitve pred čudnim morskim stijenama koje strše u zrak poput... pa, shvaćate ideju.

Za Stromboli, jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu, govori se da je najveći afrodizijak na otocima.

To može biti pomalo uznemirujuće, čak i ako ne tragate za užicima tijela. Česte su erupcije, svakih 15 minuta, s dimnim topovskim udarima od kojih tlo tutnji, a srca ubrzano kucaju.

Bokovi vulkana prekriveni su krpicama od žutog, crvenog, narančastog, crnog i zelenog pijeska i kamenja prekrivenih ružičastim cvjetovima. Nekadašnja lava istječe u krajolik ogromnim izgorenim ožiljcima poznatima kao 'sciare'.

Crni pejzaž u kontrastu je s kristalnom vodom boje akvamarina i nizom u bijelo okrečenih kuća koji se protežu od otočke luke sve do njegove usamljene plaže Piscità. Noću pristižu brodovi koji posjetiteljima omogućuju da se dive vatrometu lave pod zvjezdanim nebom.

image
Otok Stromboli
Marka/Alamy/Profimedia

Pri svakoj erupciji Crnog diva, po čemu je Stromboli poznat, toplina se nakuplja ispod tla i oslobađa se pod vodom kroz sićušne mjehuriće zraka. Noću, kad se temperatura zraka ohladi, ceste i nogostupi su vrući na dodir, a grubi kameni zidovi zrače toplinom.

'To je vrlo senzualno mjesto, otok vatre i strasti', kaže Maria Puglisi, lokalna trgovkinja vinom. 'Možete osjetiti stalne vibracije u sebi svaki put kad vrh izbije; to je kao da vulkan eksplodira u vašem tijelu. To je snažno, afrodizijačko privlačenje.'

Mnogi ljudi koji krenu u osmosatnu šetnju do kratera, vole se skinuti goli, kaže ona, i leže potrbuške na drhtavom tlu da bi bolje osjetili erupcije i vibracije kako tada prolaze njihovim tijelima.

'To je orgazmičko iskustvo, ritual koji potiče strastveni seks. Vrućina i vulkanski udar ulaze u vašu krv i pokreću ovu seksualnu vibraciju u zraku. Vulkan je živ, mi ga zovemo 'Iddu' ('on'). On je poput nestašnog dječaka.'

image
Bilje na otoku Stromboli
Fanika Zupan/Alamy/Alamy/Profimedia

Strombolijevi jedinstveni noćni mirisi i oštar zrak također su krivi za jačanje požude.

Na otoku se nalazi i neobična biljka za koju se kaže da tijekom noći otpušta hipnotički miris koji pojačava libido i za koji se vjeruje da pomaže parovima pri začeću.

'Zove se cestrum nocturnum i njegovi zelenkastobijeli cvjetovi cvjetaju tek kad zađe sunce', kaže Luisa Paduano, vlasnica restorana Le Terrazza di Eolo, koji poslužuje morske plodove i ima panoramski pogled na ugasli vulkanski krater poznat kao Strombolicchio. 'Tada nastaje čarolija. Zovemo je Dama noći ili Ljepota noći. Njegov je miris toliko jak, toliko moćan, da može izazvati ugodnu vrtoglavicu i zadržava se do prvih jutarnjih sati. Većina domova ovdje ima ovu biljku na trijemu ili ispred glavnih vrata. Zbog toga se osjećate dobro .'

Aroma cestrum nocturnum očito opušta ljude, ublažava stres i svakodnevne napetosti. Paduano drži jedan cvijet na ulazu u svoj stan.

'Od davnina se cestrum nocturnum smatra biljkom afrodizijakom; potiče romantiku i vođenje ljubavi', dodaje ona. 'Toliko samaca koji se ovdje sretnu za praznike, na kraju se zaljube i vrate se proslaviti vjenčanje ili rođenje djeteta.'

image
Prizor s otoka Stromboli
Uli Nusko/Alamy/Profimedia

Aristokrati i lirski pjesnici u prošlosti su skladali sonete posvećene erotskim svojstvima cestruma, koji obilježava svaki kutak Strombolija.

Pripada vrsti jasmina te može zavarati površnog prolaznika. Danju se čini prilično dosadnom biljkom, nalik grmu. Nije zapanjujuće lijep, ali kad padne noć, počinje čarolija.

Izvorno se može naći u tropskim podnebljima, a legenda kaže da je talijanski istraživač Kristofor Kolumbo donio cestrum iz Novog svijeta i pronašao za njega idealno stanište na izuzetno vrućim mjestima poput Strombolija.

No, većina lokalnog stanovništva kaže da je biljka autohtono 'dijete vulkana' i ponosni su na moć svoje biljke, koja također uključuje svojstva slična Viagri. Vole se šaliti kako je na njihovom otoku 'uvijek vruće'.

Na obližnjem otoku Filicudi 'seksi' prirodni elementi uključuju falusoidne morske naslage i osamljene špilje, za koje kažu da ih posjećuju parovi koji, pod izlikom da ih koriste kao zaklon od sunca, često ondje začnu bebu.

Nakon plovidbe blistavim zelenim valovima, poznato je da lokalni ribari ostavljaju parove u takozvanim 'špiljama plodnosti'. Također nude uslugu vođenja mladih samohranih dama na obilazak brodom koji uključuje dodirivanje stijena neobičnog oblika za koje se kaže da nude sreću u potrazi za ljubavlju.

Nino Terrano iz ronilačkog centra 'I Delfini' kaže da često ondje vodi žene 'kako bi otkrile raznolike morske naslage koje okružuju otok, najčudnijih oblika i boja'.

'Kaže se da jedan takav kamen, oblikovan poput muških genitalija, donosi sreću: djevojke koje ga dodirnu na kraju će pronaći momka, udati se i imati puno djece.'

image
Stijena La Canna na otoku Filicudi
Emmepi Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Glavni naglasak na turi brodom koja miluje stijene je La Canna, 85-metarska vulkanska izbočina koja strši iz smaragdnog mora kod obale Filicudija. Neki kažu da podsjeća na glavu kobre ili na pušku, ali većina u njoj vidi golemi falus koji se uzdiže u nebo. Njegovo ime znači 'štap' ili 'trska', a ne trebate talijanski rječnik žargona da biste razumjeli zašto.

Mjesto također mami ljubitelje penjanja po stijenama i dom je jedinstvene zmije guštera koja također izaziva znatiželju kod posjetitelja.

Filicudi ima iskonsku vibru koja budi osjetila i zadovoljstvo, kažu mještani. Poznato je da starije seoske žene prave napitke za plodnost.

'Ovo je otok na kojem ćete pronaći ljubav, bez obzira kako i gdje je tražite, čak i ako se ona dogodi kasnije i negdje drugdje', kaže Enzo Anastasi iz hotela La Canna. 'Ovo mjesto priprema teren za ono što vam sudbina sprema. Napokon, ovdje sam i ja upoznao i oženio svoju suprugu.'

To je mjesto netaknute prirode. Postoji samo jedno ribarsko selo, Pecorini a Mare, s kućicama pastelnih boja, dvije male luke i jednom jedinom cestom koja kruži oko otoka.

Strme prašnjave kamene staze i stare magareći putevi povezuju bijele kućice s terasama natkrivenima slamom i prekrivenima bugenvilijama.

Filicudijeve litice su crne, zelene i crvene s labirintima špilja. Na obali se nalaze ruševine prapovijesnog zaseoka i neke napuštene farme.

image
Pogled s otoka Stromboli
Rod Jones/Alamy/Alamy/Profimedia

Nino Terrano uživa svojim gostima pokazivati fascinantne uzorke stijena i igrati se njihovom maštom. Valovi i slojevi pijeska stvorili su šareni dizajn na strani litice za koje se kaže da podsjećaju na bogove koji vode ljubav sa ženama ili na bebe koje se rađaju.

Bezbroj morskih špilja popularna su mjesta među parovima koji traže privatnost.

Među njima je i 'Špilja ljubavnika', za koju se kaže da ako muškarac i žena uđu u nju kao dvoje ljudi, neizbježno će podleći požudi i izaći kao troje, s tek začetom bebom.

'To je misterij, postoji nešto u toj špilji što uzburka hormone i zasljepljuje ljude od želje', kaže Terrano.

Da bi poboljšao to iskustvo i dodatno potaknuo libido, Terrano često izranja sirove morske ježeve - glavnu afrodizijačku poslasticu - kako bi svojim klijentima poslužio tu deliciju na bruschetta kruhu.

Kao da će im trebati. (Priredio Jutarnji.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:16