PRIJAVE DO LIPNJA

EK pokrenula natjecanja za Europsku prijestolnicu pametnog turizma i Europsku destinaciju izvrsnosti

 Bozo Radic/Cropix
Natječaj je otvoren za gradove diljem Europske unije, kao i za zemlje izvan EU-a koje sudjeluju u programu COSME

Europska komisija pokrenula je natjecanja za Europsku prijestolnicu pametnog turizma 2022. te za Europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) 2022., a svi zainteresirani se mogu prijaviti do sredine lipnja ove godine.

Europsku prijestolnicu pametnog turizma 2022. nagrađuje europske gradove za izvanredne, inovativne i održive turističke prakse.

"Turistički sektor, uz to što igra presudnu ulogu u generiranju rasta i radnih mjesta u EU-u, i dalje ima neiskorišteni potencijal - posebno u području pametnog turizma. Inovacije, pristupačnost i održivost su budućnost turizma, a cilj Europske komisije je zadržati europski turizam ispred svoje krivulje. Pandemija COVID-19 poremetila je turistički ekosustav. Budući da se mnogi gradovi i odredišta sada žele oporaviti i postati otporniji, važan je razvoj i primjena praksi pametnog turizma u skladu sa zelenom i digitalnom tranzicijom", ističe se u priopćenju o tom natjecanju.

Europska prijestolnica pametnog turizma se trenutno financira iz programa COSME (program za konkurentnost poduzetništva i malih i srednjih poduzeća). Natječaj je otvoren za gradove diljem Europske unije, kao i za zemlje izvan EU-a koje sudjeluju u programu COSME (Albanija, Armenija, Bosna i Hercegovina, Island, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska, Ukrajina i Velika Britanija).

Od gradova koji će se natjecati za titulu Europske prijestolnice pametnog turizma 2022. traži se da demonstriraju svoje inovativne turističke prakse u četiri područja - pristupačnost, održivost, digitalizacija, kulturna baština i kreativnost.

Prijave će najprije ocjenjivati komisija neovisnih stručnjaka, a od sedam gradova koji uđu u uži izbor u drugom će krugu biti zatraženo da predstave kandidaturu svog grada pred europskim žirijem, koji će odabrati dva pobjednika Europske prijestolnice pametnog turizma 2022. koji će biti objavljeni u studenom 2021. godine.

Oba pobjednička grada dobit će stručne savjete i podršku u brendiranju tijekom cijele 2022. godine, što će uključivati izradu promotivnog videa, veliku hashtag skulpturu za postavljanje na istaknuto mjesto u gradu, raznolike promotivne aktivnosti i vidljivost na EU razini.

Europska prijestolnica pametnog turizma 2022. godine je treće izdanje natječaja. Göteborg i Malaga bili su pobjednici na natjecanju 2020. godine, a Helsinki i Lyon su pobijedili na prvom natjecanju 2019. godine.

Pokrenuto i natjecanje za EDEN 2022.

Europska komisija je, naime, pokrenula i natjecanje za EDEN 2022., inicijativu koja nagrađuje najbolja postignuća u održivom turizmu i praksi zelene tranzicije u manjim destinacijama diljem Europe.

EDEN je pokrenut 2007. godine, a inicijativa je redizajnirana i ažurirana s obzirom na ciljeve Europskog zelenog sporazuma i pridonijet će oporavku i otpornosti turističkih destinacija pogođenih pandemijom covid-19.

I EDEN obuhvaća kako zemlje EU-a, tako i zemlje izvan EU-a koje sudjeluju u programu COSME.

Natjecanje se odnosi na manje turističke destinacije koje mogu pokazati svoja izvanredna postignuća u održivosti i nadahnuti druge turističke destinacije u njihovoj zelenoj tranziciji.

Za pristup natječaju za titulu Europske destinacije izvrsnosti 2022. godine od destinacija se traži da demonstriraju svoje najbolje prakse u održivom turizmu i zelenoj tranziciji.

Prijave će prvo ocjenjivati komisija neovisnih stručnjaka za održivost, a potom će se od tri grada koja uđu u uži izbor tražiti da predstave kandidaturu svog grada pred europskim žirijem, koji će odabrati jednog pobjednika.

Rok za prijavu na oba natjecanja je 16. lipanj, a pobjednici će biti objavljeni u studenom ove godine.

Pojedinosti o natjecanjima za Europsku prijestolnicu pametnog turizma 2022. te EDEN 2022., načinu prijave, uvjetima i odredbama mogu se naći na njihovim internet stranicama - https://smarttourismcapital.eu te https://ec.europa.eu/eden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:39