Tradicija i trendovi

Evo zašto su atraktivna ruralna utočišta nadomak Zagreba idealna destinacija za odmor

Plešivica

Mnoštvo događanja i prva Michelinova zvjezdica zaslužni su za procvat Zagrebačke županije, nositelja gastronomije središnje Hrvatske

Zagrebačka županija nikad nije bila atraktivnija destinacija za odmor i uživanje. Mnoštvo festivala, ruralna utočišta u blizini glavnoga grada i prva Michelinova zvjezdica zaslužni su za procvat ovog kraja koji se opravdano naziva nositeljem gastronomije središnje Hrvatske.

Michelinova zvjezdica veliko je priznanje za restoran obiteljske vinarije Korak u kojemu Bernard Korak interpretira tradicionalna jela na način koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Budući da se jela temelje na namirnicama vrhunske kvalitete, jelovnik se mijenja ovisno o sezoni i godišnjim dobima.

image

Bernard Korak

Naglasak je stavljen na lokalno - riba dolazi iz obližnjeg ornitološkog rezervata, svježe voće i povrće iz obiteljskog vrta, divljač se lovi na Plešivici, ovisno o sezoni puževi se pronalaze u vlastitim vinogradima, a na jelovniku je i crni tartuf, skriveni stanovnik Zagrebačke županije.

Očuvanje tradicije

Održivi rast i briga o prirodnim, kulturnim i ljudskim resursima te očuvanju tradicije i baštine, temelji su na kojima ta županija želi razvijati svoj turizam.

- Više od 14 tisuća obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstva koji uspješno rade na našem području i zelena Michelin zvjezdica restoranu Korak samo su neki od dokaza kako održivost ne prakticiramo samo kao pojam, već ju živimo - istaknula je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije. Naporno rade, dodaje, na dobivanju oznake "Green Destinations" jer će to s njom postati predvodnici trendova u turizmu kontinentalne Hrvatske.

Nakon desetogodišnje obnove, za javnost je otvorena Kurija Modić-Bedeković koja se zbog svoje očuvanosti i bajkovitog imanja, svrstava u najvrjednije primjere graditeljske kulturne baštine središnje Hrvatske. U šumskom predjelu može se naći crni tartuf i turopoljska svinja čije meso ima europsku oznaku izvornosti.

Svjetski Rally vozači

Osim gastronomije i ljepote kraja, goste u Zagrebačku županiju privlače i razne manifestacije. Impresivan WRC Croatia Rally okuplja najbolje svjetske rally vozače pa ljubitelji tog sportskog događanja s nestrpljenjem očekuju 18. do 21. travnja. Dodatna ovogodišnja atrakcija su Spartan Race utrke.

image

WRC Croatia Rally

Marjan Radovic/

Domaćin ove adrenalinske zabave kroz sport, natjecanje i testove izdržljivosti je grad Sveta Nedjelja. Sportski entuzijasti iz cijelog svijeta okupit će se ponovno na avanturi koja povezuje psihičku i fizičku izdržljivost, netaknutu prirodu i adrenalin.

Pjenušci i jagode

Ove se godine slavi 20. rođendan Bučijade Ivanić-Grada - gastronomske manifestacije koja okuplja poznate chefove, više od 170 obiteljskih proizvođača i ugostitelja te desetke tisuća oduševljenih posjetitelja iz cijele zemlje. U svibnju se otvaraju vrata dvorišta poznatih jaskanskih vinarija na Festivalu pjenušaca i jagoda, dok se rujanskim vikendima održava vinski festival VIA VINO koji je proglašen najljepšim vinskim festivalom kontinentalne Hrvatske.

image

Okusi prije svega

Park prirode Medvednica, tri vinske ceste i 50 izletišta samo su neke od atrakcija koje će podjednako oduševiti i one koji vole aktivni odmor i one koji se samo žele opustiti s pogledom na predivni krajolik.

Osim što bespovratnim sredstvima želi podržati razvoj smještajnih kapaciteta i inovativne ponude, Turistička zajednica dodjeljuje i godišnju nagradu Ruža Zagrebačke županije kako bi istaknula izvrsnost u području održivog poslovanja, inovativnosti, eno-gastronomije, kvalitete smještajnih objekata i izvanrednog individualnog doprinosa razvoju turizma. Sljedeća dodjela zakazana za travanj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:45