NOVE HIT DESTINACIJE

FOTO: Iako nisu razvikani, ove europske gradove morate posjetiti!

Vrijedi otkriti zašto umjesto u Pariz otputovati u Marseille te zašto umjesto vožnje venecijanskim kanalima odabrati Treviso i poznati tiramisu

One su velike, zadivljujuće i - pomalo passé. Nacionalne i kulturne prijestolnice Europe kao što su Venecija, Bruxelles, Barcelona, Pariz, Prag i, recimo, Dubrovnik još privlače brojne turiste, no znatiželjniji putnici traže neke alternativne, nove destinacije.

Na europskoj karti mjesta koja svakako treba vidjeti, a prema nedavno objavljenim stručnim ocjenama novinarskog tima Financial Timesa, u takve se gradove ubrajaju Treviso, Antwerpen, Gijon, Marseille, Češky Krumlov i kad je riječ o našim geografskim širinama, Zadar.

Gdje odsjesti, što raditi, što fino jesti i popiti - poznatim kategorijama pridružili su dovoljno zanimljivih detalja i informacija kako bi zagolicali maštu ne samo izbirljivih, nego, kako se to ponekad otrcano kaže, i onih turista koje zanima odlazak na “odmor koji će pamtiti cijeli život”.

Treviso - originalni tiramisu i moda

Zaboravite Veneciju jer vas Treviso uvodi u potpuno drugi svijet. Ondje vas neće samo tolerirati, jer uz piće i besplatne grickalice još poslužuju i topao osmijeh. Rodni grad Luciana Benettona neće vas možda odmah oboriti s nogu, ali budite sigurni da ćete izbjeći “ulične borbe” s hordama turista. A kada se već nalazite u jednom od modnih centara Italije, bacite oko na butike u Via Calmaggiore, a potom prošećite sjenovitim kanalom Buranelli ili pokraj starih vila i srednjovjekovnih gradskih zidina. U Trevisu svakako treba kušati svjetski popularnu deliciju tiramisu. Jedan od boljih tiramisua, napravljen po originalnoj recepturi, možete pojesti u Pasticceriji pokraj željezničkog kolodvora, a za lokalne specijalitete valja skoknuti u jedan od obližnjih gradića.

Antwerpen - arhitektura i muzeji

Umjesto za Bruxelles, vrijeme je za Antwerpen. Suvremeno lice grada na rijeci Schelde, u kojem se miješaju barok i art deco, najbolje se može upoznati preko njegovih fasada, čiji su autori često arhitekti kao Rogers, Stirk, Harbour + Part-ners i Neutelings Riedijk. Za one koje zanima više, u ponudi je i posjet nekom od muzeja novovjeke umjetnosti (to su muzej moderne umjetnosti M HKA i MoMu, gradski muzej mode). Klupska scena Antwerpena najpoznatija je po mjestima poput Café d’Anvers, koji je u jednom skladištu u red-light distriktu, a najbolje ćete se provesti provedete li popodne promatrajući prolaznike iz nekog od lokalnih kafića.

Zadar - trendovski, uz finu spizu

Zadar vam može ponuditi mnogo više od rimskih ruševina, crkvi i cherry brandyja, konstatirao je još prošlog ljeta OK!Magazin. Onima koje zanima vikend ili mini odmor, umjesto Dubrovnika treba preporučiti Zadar. Nikako ne propustite tradicionalnu šetnju Kalelargom ili rivom (bar Brazil pravo je mjesto za uživanje u zalasku sunca, dok je kafić Borgo u Varoši jedan od omiljenih “štekata” za popiti kavu), a odličnu spizu (srdele, pršut, paški sir i neka druga dalmatinska jela) probajte, na primjer, u konobi Na po ure. Ljubaznih domaćina srest ćete vjerojatno i na manifestaciji Gastrosmokva, dok će vas u Stomorici dočekati prava mreža barova i restorana.

Gijon - potpuno opuštanje

Kada obavite shopping u najvećem gradu regije Asturias, opustite tijelo i dušu u nekom od kafića dok kušate asturijski tapas. Rimska prošlost, muzeji, skulpture i spektakularna arhitektura čine Gijon zanimljivom alternativom Barceloni, a grad poznat i po talasoterapiji mogao bi vas osvojiti svojom promenadom uz plažu San Lorenzo ili uličicama Cimadevillea, pitoresknoga starog grada. Probajte dim sum od školjki ili krokete od morskog ježa ili asturijske specijalitete, poput sušene srnetine s kozjim sirom ili kriške govedine sa sirom Afuega’l Pitu.

Češky Krumlov - superpivo

Renesansna arhitektura, umjetničke galerije i autentični češki restorani uspjeli su zasjeniti i zlatni Prag. Doista je lijepo provesti popodne u razgledavanju antikvarijata, a ako se popnete u dvorski vrt, odakle puca pogled na grad, shvatit ćete zašto je i Egon Schiele, austrijsko-mađarski slikar, ondje odlučio provesti deset godina (zbirku njegovih slika moguće je pogledati u umjetničkom centru “Egon Schiele”). Uz srednjovjekovnu kuhinju, u gradu 120 km udaljenom od Praga svakako treba probati i slavno češko pivo u 500 godina staroj pivovari Eggenberg.

Marseille - jazz u staroj luci

Odbacite sve predrasude o opasnom gradu i, umjesto u Pariz, dođite u Marseille. Ovaj grad može biti i neodoljiv. U to ćete se uvjeriti prošetate li do njegove stare luke (Vieux Port) u neko mirno predvečerje ili popijete kavu prijepodne pokraj ribarnice... Grad stvoren za šetnju bilo da je riječ o mreži uličica Le Panier na brdu iza stare luke ili usponu uz La Montee des Accoules. Treba posjetiti i katedralu Notre Dame de la Garde, poznatu po narodnim izrekama o ljubavi prema moru na njenim zidovima. Oni koji uspiju dobiti stol u La Caravelle, baru u staroj luci, moći će uživati u fantastičnom jazzu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:24