DVA DANA, DVIJE UTRKE

FOTO: STOTINE TRKAČA ODUŠEVLJENO TRAILOM NA CRESU I LOŠINJU 'Šteta da nema i treći dan! Ovo je druženje, ne natjecanje'

 Ivan Vidošević
 

Dva dana, dvije utrke zaredom, na dva mostom povezana otoka – Lošinju i Cresu. Među trail trkačima najpopularnijim utrkama su upravo ove, lošinjska i creska jer koncept utrka u nizu imaju u nas za sad jedino ta dva jadranska otoka. 650 trkača u subotu na Lošinju i 450 u nedjelju na Cresu trčalo je po kršu, škrapama, izuvale su im se tenisice u blatnjavom šumskom terenu koji je noć prije namočila kiša, neki su se i okupali u još ne posve rashlađenu moru.

'Šteta je da nemaju i Krk, treći dan', komentira skupina iz Zagreba. 'Sad kad smo već tu tri dana produženog vikenda, bilo bi idealno da zadnji dan možemo trčati i na Krku', dodaju.

Purnima Ashok Kumar, trkačica iz Indije, više je puta bila u Hrvatskoj, ovdje ima prijatelje. Doduše, ovo joj je prvi ovdašnji trail.

'Trail utrka je odličan način da vidite dio kojim vjerojatno kao turist ne biste prošli. A i lijepa je interakcija među ljudima. Na pola staze su me uhvatili grčevi u nozi, jedna trkačica je stala i ponudila mi magnezij. Lijepa gesta empatije. Većina ljudi utrku vjerojatno i ne doživljava kao kompetitivno natjecanje, već i druženje, pa i s posve nepoznatim im ljudima koji trče oko njih.'

Ivan Vidošević
Purnima Ashok Kumar

Iz Trsta je na lošinjskom i creskom trailu sudjelovalo pedeset trkača, članovi tamošnjeg trail kluba Evinrude Muggia. 'Svake godine organizirano idemo negdje drugdje. Ovo su lijepe panoramske utrke, neki govore da bi htjeli ovdje i dogodine', komentira trkač Graziano Ferlora.

Dvadeset i tri kilometra duga staza na Lošinju pruža pogled na Ilovik. Zanimljivo je da i neki lokalni trkački kažu da na Iloviku nisu bili: 'Kad ga ovako vidim, pomislim da je stvarno glupo da s Cresa nikad nisam 'skočio' do tamo.'

Staza na Cresu kratkim dijelom vodi uza strminu iznad poznate lubeničke plaže, prolazi pored špilje Morska Peć, na putu od vrha Helm prema Lubenicama; iza zahtjevna krša slijedi dio koji ide kroz jedna od moguće najljepših borovih šuma na hrvatskim otocima.

FOTOGALERIJA: Lošinji i Cres trail

'Pokušavamo da staza ide što manje asfaltom, što ima više lijepih panoramskih pogleda, često i mijenjamo staze, pa oni koji dolaze na utrku iz godine u godinu svaki put vide neki drugi dio otoka', strategija je organizatora utrka Igora Dorotića.

Na Lošinj i Cres trail sve češće dolaze i čitave obitelji, roditelji s djecom, staze je moguće i prehodati, postoje i kraće i duže varijante utrka, od najduže lošinjske koja ima dvadeset i tri do najkraće creske, kraće od sedam kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:52