ASHLEY COLBURN

FOTO: SVJETSKI POZNATA BLOGERICA PIŠE ZA JUTARNJI LIST Najbolji insajderski vodič kroz Sankt Peterburg za sve nogometne fanove

 Ashley Colburn
 

Rusija je oduvijek bila na mojoj listi stvari koje moram napraviti za života, jer sam fascinirana tom ogromnom zemljom bogate povijesti. Budući da sada živim u Hrvatskoj, shvatila sam da je idealno vrijeme za putovanje. K tome, Croatia Airlines nudi sezonske letove iz Zagreba za St. Peterburg od 2016., a ove godine uveden je i jedan dodatni let pa se sada za Rusiju može putovati nedjeljom, utorkom i četvrtkom do 21. listopada. Već za 2.5 sata možete biti u tom očaravajućem gradu punom umjetnosti, kulture, kuhinje i naravno – sportskih fanova jer traje Svjetsko nogometno prvenstvo.

Let Croatia Airlinesom bio je iznimno udoban i najbolje od svega je što u posljednjim trenucima napuštanja zemlje možete uživati u njezinoj sjajnoj kuhinji zahvaljujući odličnoj pašticadi koja se služi na letu. Moram priznati, nema bolje kuhinje do hrvatske, čak i u zrakoplovu! Usto, Airbus 319 garantira ugodnu vožnju. S letovima tri puta na tjedan, St. Peterburg je idealna lokacija za provesti vikend ili uživati u nogometnim utakmicama jer Svjetsko prvenstvo traje do 15. srpnja.

Ashley Colburn

Ashley Colburn

Provela sam tri dana u tom divnom gradu i želim podijeliti s vama sve što sam vidjela i otkrila kako bi vam preostalo samo rezervirati zrakoplovnu kartu. Prvo i najbitnije što trebate znati je da se u St. Peterburgu svaki dan održavaju besplatne pješačke ture razgledavanja grada, što je odličan način za upoznavanje grada prije nego što krenete u vlastite avanture. Grupa se sastaje u centru grada kod brončanog kipa u 11 sati, ali uvijek se možete za razgledavanje prijaviti i online. Razgledavanje s vodičem omogućit će vam da dobijete smisao grada i da shvatite njegov raspored, a proći ćete i uz glavne gradske znamenitosti koje potom sami možete detaljno istražiti. Barem jedan dan točno u podne budite kod nasipa koji pruža pogled na tvrđavu Petra i Pavla iz koje ćete moći vidjeti i čuti top kada grune u podne.

Jedna od glavnih gradskih atrakcija je Državni muzej Ermitaž. Sastoji se od šest građevina i vjeruje se da ako provedete minutu razgledavajući svaki izložak provest ćete u Ermitažu pet godina i sedam mjeseci. Zato preporučujem da istražite prije posjeta muzeju što vas zanima i što svakako želite vidjeti kako ne biste sate proveli lutajući među izlošcima koji vas ne zanimaju. Primjerice, ja sam provela većinu vremena razgledavajući impresioniste jer u Ermitažu postoji zanimljiva kolekcija Picassa, Moneta i Renoira.

Sve crkve u St. Peterburgu vrlo su ekstravagantne, a moje omiljene su bile katedrala sv. Izaka i crkva Kristova uskrsnuća koja je impresivna već po fasadi, a unutrašnjost me ostavila bez riječi. Nikada nisam vidjela toliko boja i detalja. Pripremite se, jer možda će vas boljeti vrat od stalnog gledanja u strop tog zadivljujućeg mjesta.

Ashley Colburn

Ashley Colburn

U St. Peterburgu ćete se osjećati vrlo glamurozno zbog ulica, kafića i arhitekture koja vas okružuje. Zaključila sam da želim produljiti glamurozni osjećaj, pa sam odlučila popiti čaj u hotelu. Pri odabiru smještaja bilo mi je važno da budem smještena u strogom centru grada, zato sam odabrala Corinthia Hotel na jednoj od glavnih gradskih ulica nazvanoj Nevski Prospekt.

Popila sam čaj u predvorju gdje sam se mogla poslužiti sendvičima i kolačima. Naravno, ako čaj nije piće koje preferirate, u ponudi ima nekoliko koktela s domaćom votkom, jer naposljetku, ipak ste u Rusiji! Kada je u pitanju hrana, zapravo nisam znala što očekivati, budući da je St. Peterburg internacionalni grad u kojemu zaista možete pronaći sve. Da bih probala tipično ruske okuse, otišla sam u ruski restoran Cococo gdje poslužuju tradicionalna jela poput kaše, lokalne riječne ribe smelt koju su pripremili i poslužili na moderan način. Također, u ponudi su imali i lisnato tijesto punjeno mesom ili kupusom, i ostala jela slična onima kakva sam već jela u Hrvatskoj.

Ashley Colburn

Ashley Colburn

Ashley Colburn

Dvorac Petra Velikog, nazvan Peterhof poludnevni je izlet kojeg bih svakome preporučila. S brzim brodom koji kreće iz centra grada, potrebno je oko 40 minuta da stignete točno pred dvorac koji je okružen prekrasnim vrtovima i ostalim rezidencijama otvorenim za javnost, stoga pažljivo planirajte svoje vrijeme. jer kada rezervirate svoju kartu, morate im reći i kada se želite vratiti. A doista ima puno toga za vidjeti, pa preporučujem da odvojite tri ili četiri sata za razgled, a ako završite ranije, uvijek možete popiti kavu dok vas okružuju nevjerojatni vidici.

Jedna od najupečatljivijih stvari koju morate napraviti dok ste u gradu je otići na balet u Marijinski teatr. Kazalište je jedno od najljepših mjesta na kojima sam ikada bila s ložama i raskošnim zlatnim detaljima koji vas okružuju. “Labuđe jezero”, jedan je od najpoznatijih baleta na svijetu, i ispostavilo se da je bio na rasporedu baš dok sm bila u St. Peterburgu. Bila sam oduševljena plesnim performansima koje sam vidjela. Ruski balet ne smijete propustiti, osobito na takvom velebnom mjestu.

Grad oživi noću, a s duljim ljetnim danima, uvijek ima puno ljudi koji uživaju u večeri ili na piću u gradu. Htjela sam pronaći najbolji bar na krovu i otkrila sam da postoji nekoliko mjesta gdje možete gledati zalazak. Jednom kad sunce zađe, ne propustite noćni obilazak grada brodom. Iako se ovi izleti održavaju tek oko ponoći, vrijedi vidjeti otvorene mostove i grad koji svjetluca pod brojnim svjetlima!

Pun rijeka, mostova, jedinstvene kulture i umjetnosti, St. Peterburg je mjesto koje ne bi trebalo biti neotkriveno. Hrvatima je za posjet ovom gradu potrebna viza, stoga planirajte unaprijed kako biste dobili sve potrebne dokumente i pristupačnu cijenu leta s Croatia Airlinesom. Općenito, u St. Peterburgu cijene su vrlo razumne i stoga ova destinacija može pružiti lijep odmor. Drago mi je što sam uspjela ovako brzo prekrižiti još jednu zemlju sa svog popisa, međutim, mislim da je ovo mjesto na koje ću se svakako vratiti - jer me Rusija oduševila iznad svih očekivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:49