SUPER DESTINACIJA

FOTO Tajland: U zemlji osmijeha baš sve je podređeno vašim željama

 Srđan Vrančić/CROPIX
Jug zemlje potpuno je orijentiran na turizam i kriza ih je samo učvrstila u želji da privuku nove i vrate stare turiste

Tajland, jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija svijeta, već godinu dana doživljava ozbiljne udarce. Svjetska kriza glavni je razlog smanjenog broja noćenja, ali još veći udarac turizmu zadale su crvene majice. Pristaše populističkog tajkuna Thaksina Shinawatre, koji je protjeran iz zemlje i trenutačno živi u Crnoj Gori, više dana su demonstrirale i blokirale dijelove 15-milijunskog Bangkoka.

Tolerancija i ozbiljnost

Nisu poštedjeli ni međunarodnu zračnu luku, pa je nakratko bio prekinut dnevni priljev od nekoliko desetaka tisuća turističkih ulazaka u Bangkok. Zapadne zemlje spremno su reagirale i počele savjetovati svojim građanima da zaobiđu turistički raj. Udaren je pečat, presuda je pala.

Hrvati se još sjećaju kako je to biti obilježen kao nesigurna destinacija. Godinama nakon “Oluje” pojedine su zemlje savjetovale svojim građanima da nas zaobiđu. Badava smo se svim silama upinjali dokazati kako smo mi ipak sigurno odredište. Tajland je trenutačno u sličnoj situaciji, samo što je njegova površina, veća od pola milijuna četvornih kilometara, 10 puta veća od Hrvatske pa ispada da bi zbog nemira u Bavarskoj bio ugrožen turizam u Dubrovniku.

Jug zemlje potpuno je orijentiran na turizam i kriza ih je samo učvrstila u želji da privuku nove i povrate stare turiste. Možda i više nego igdje na svijetu tu dolazi do izražaja tolerantna budistička religija, priznavanje različitosti, gostoljubivost. Svaka želja, ma koliko čudna ili bila, tretira se s najvećom pažnjom i ozbiljnošću.

Zemlja osmijeha nije izgubila niti jednu od svojih karakteristika.

Srčani boksači i masaža

Ronjenje u tirkiznom moru je očaravajuće. Plaže su pješčane. Unutrašnjost je brdovita, s bujnom vegetacijom. Slonovi nose turiste do zadivljujućih vodopada. Tigrovi u budističkim hramovima spremno poziraju pored turista. Majmuni skidaju kokosove orahe s visokih palmi i nude ih posjetiteljima. Tajlandska masaža opuštajuća je kao i prije, a tajlandski boksači jednako su srčani. Hoteli u kojima noćenje stoji nekoliko eura, kao na Khao San Roadu, do vrhunskih spa centara gdje za noć treba izdvojiti više od tisuću eura, dopuštaju svakom gostu da odabere destinaciju za odmor primjerenu svom novčaniku.

U akciju su se uključile i avionske kompanije. Letovi unutar zemlje više su nego povoljni i za šaku dolara možete letjeti od Bangkoka do destinacija na jugu ili sjeveru. Najveći izdatak je stići do Tajlanda, ali uz dobro planiranje ni to nije problem. Primjerice, Austrian Airlines svaki dan povezuje Zagreb s Bangkokom, a uz malo sreće (nagradne milje, akcije, last minute...) kartu možete dobiti i puno povoljnije od nominirane cijene.

Izležavanje i akcija

U svakom slučaju, odlazak na istok treba planirati minimalno kao desetodnevno ili, još bolje, višetjedno putovanje. Povećanjem broja dana cijena transporta se stapa s jeftinijim boravkom i u konačnici se više isplati. Strah da će vam Tajland dosaditi možete odmah zaboraviti. Vrlo je jednostavno kombinirati izležavanje na plaži s aktivnim odmorom. Sadržaji vam se sami nude, ali pritom animatori nisu agresivni i napadni, kao u većini turističkih destinacija. Sve je decentno i podređeno zadovoljenju baš vaših potreba. Baš kako treba.

Zabave za pamćenje u Patongu, Pattayi...

Patponga ili Nane učinit će vam sjećanje na Zrće ili Ibizu tako blijedim da ćete pomisliti da tamo niste nikad niti bili.

Potpuno drukčiji izlazak u nacionalni teatar može biti čudesan. Samo pazite, ulaznice je potrebno rezervirati mjesecima unaprijed.

Nešto je lakše doći do ulaznica za Nang talung ili kazalište sjena. Biti u zemlji osmijeha, a ne vidjeti tradicionalni thai-ples, koji datira još iz 1400., potpuni je promašaj. Isto tako, bez obzira na afinitete, veliki je gubitak propustiti ladyboy cabaret show.

Tajland je velika zemlja u kojoj svatko može biti ono što uistinu jest. Sezona monsuna upravo završava i počinje idealno vrijeme za “Winter in Siam”, jer zima se u Tajlandu ne razlikuje od ljeta i jednako je očaravajuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:35