CIJENJENA VINA

Hit destinacija za zadnje dane ljeta: Vinski poluotok u zagrljaju Dunava

 Emica Elvedji/Cropix
Ovogodišnji program Wine & Bikea održava se od 11. do 12. rujna, a posjetitelji će uživati u bogatom mozaiku događanja

Vina Slavonije i Baranje posljednjih su godina sve atraktivnija i cjenjenija. Osječko-baranjskom županijom dominiraju četiri vinogorja: zapadno ili feričanačko, južno ili đakovačko, sjeverno ili baranjsko te istočno ili erdutsko. Zbog dojmljivog podunavskog položaja baranjsko i erdutsko vinogorje smatraju se i zavičajem "vina s Dunava".

Krajolik dunavskog meandra na području Općine Erdut zaštićeni je krajobraz, a ujedno i podloga s koje se dobivaju poznata vina bogatih okusa i mirisa. Loza se ovdje uzgaja i štuje još od vremena Rimskog Carstva. Danas i erdutskim vinogorjem dominira graševina, a osim nje ističu se i traminac, chardonnay, sauvignon bijeli, muškat ottonel, pinot bijeli i sivi te rajnski rizling. Od crnih sorti uzgajaju se cabernet sauvignon, merlot, pinot crni i zweigelt.

U vinogorju Erdut nalazi se najveći vinograd u Hrvatskoj, površine 513 hektara, ali i najveća vinska, hrastova bačva na svijetu koja je u uporabi, zapremine čak 75 tisuća litara, u kojoj se čuva erdutska graševina.

Među nekoliko manifestacija koje predstavljaju erdutsku eno i gastro ponudu ističe se Wine & Bike Tour Erdut, koji se već šest godina održava početkom rujna, u vrijeme berbe grožđa. Dionizijska je to proslava vina, umjetnosti, prijateljstva i multikulturalnosti na obalama velikog Dunava. Na koncu, nemojte nikome reći, ali ovdje je i Josipa Lisac otkrila gdje Dunav ljubi nebo.

Ovogodišnji program Wine & Bikea održava se od 11. do 12. rujna, a posjetitelji će uživati u bogatom mozaiku događanja: dramskim predstavama, koncertu u vinogradu pod zvijezdama, kušanju vina, vođenim vinskim degustacijama, biciklističko-vinskoj utrci, rasplesanom kušanju vina uz DJ-a te otvorenim podrumima erdutskih vinarija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:18