BISER CRNOG MORA

Hit ljetovalište u kojem kava košta jedan euro, pola litre piva euro i pol, a apartman ćete naći za 19 eura

Slančev Brjag

 Gavin Hellier/Robertharding/Profimedia/Gavin Hellier/robertharding/profimedia
Jedna od najvećih prednosti bugarskih ljetovališta je niska cijena smještaja, hrane i pića. Apartmana ima već po cijeni od 19 eura

S obzirom na podivljle cijene na Jadranu, mnogi će ovoga ljeta potražiti alternativne destinacije za godišnji odmor, a jednu takvu predlaže portal Pun kufer.

Riječ je o ljetovalištu Slančev Brjag (u prijevodu s bugarskog ‘sunčana plaža‘), jednom od najpopularnijih na Crnom moru koje obuhvaća pet kilometara dugu pješčanu plažu u zaljevu između Svetog Vlasa i Nesebara.

Izgrađeno je krajem pedesetih godina prošlog stoljeća na mjestu na kojem je u ono doba bio samo pijesak. No u međuvremenu, ondje je zasađeno 300.000 crnogoričnih i listopadnih stabala, više od 700.000 grmova i mnogo cvijeća.

image

Nessebar, Bulgaria, brod - velika

Peterforsberg/Alamy/Alamy/Profimedia/Peterforsberg/alamy/alamy/profimedia

Iako je Slančev Brjag zamišljen kao mjesto za odmor bugarskog stanovništva, uskoro je postao popularan i kod turista iz drugih zemalja, pogotovo Britanaca.

Jedna od najvećih prednosti bugarskih ljetovališta je niska cijena smještaja, hrane i pića. Apartmana ima već po cijeni od 19 eura po noćenju i osobi, prosječna cijena pole litre domaćeg piva iznosi 1,58 eura, a za istu količinu piva u trgovini potrošit ćete tek 0,64 eura. Cappuccino stoji oko jednog eura, a obrok od tri slijeda u restoranu za dvije osobe oko 30 eura.

image

Nessebar, Bugarska

Peter Erik Forsberg/lifestyle/Alamy/Alamy/Profimedia/Peter Erik Forsberg/lifestyle/alamy/alamy/profimedia

Temperatura mora u ljetnim mjesecima doseže oko 26 Celzijevih stupnjeva, a na raspolaganju su i dva tematska vodena parka s brojnim bazenima.

U blizini se nalazi i grad Nesebar, čija je stara jezgra upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi. Taj grad, zbog svoje arhitekture i raznih znamenitosti, mnogi nazivaju biserom Crnog mora.

Inače, Slančev Brjag u ljetnim mjesecima ima bogat noćni život i broji stotinjak kafića i noćnih klubova, zbog čega ga često nazivaju i ‘bugarskom Ibizom‘, piše portal Pun kufer.

image

Nessebar, Bugarska

Mel Longhurst/Zuma Press/Profimedia/Mel Longhurst/zuma Press/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:21