JEDINSTVENA IDEJA

HRVATSKA DOBIVA PRVU U SVIJETU ŠKOLU PLANINARENJA ZA SLIJEPE OSOBE Stazu isprobao Karlovčanin: 'Fenomenalan doživljaj, vratio me u djetinjstvo'

U krugu: Karlovčanin Mirsad Bećirović prvi je prošao 7 km dugačku planinarsku stazu za slijepe
 Nikola Ljubojević/Danijel Soldo / Cropix
 

Karlovčanin Mirsad Bećirović je kao prva slijepa osoba prošao "Seljanovom šetnicom" u Karlovcu, planinarskom i rekreacijskom stazom dugačkom oko sedam kilometara, čime je najavljen početak prve i jedinstvene u svijetu škole planinarenja za slijepe i slabovidne osobe.

Udruga slijepih USKA u srijedu je priopćila kako ta staza povezuje rodnu kuću hrvatskih istraživača braće Mirka i Stjepana Seljana i završava u Muzeju planinarstva i ekspedicionizma u Vili Anzić iznad Karlovca, gdje idućeg utorka i počinje škola planinarenja za slijepe osobe.

Bećirović je Hini izjavio kako mu je šetnja u utorak bila novo, veliko i neopisivo iskustvo, posebno zato što ga je stazom, uz pratiteljicu Sandru Milčić, proveo i o braći Seljan mu pričao Mladen Kuka, poznati hrvatski ekspedicionist i planinar koji je putovima braće Seljan prošao svijet,

"Fenomenalan doživljaj i preporučujem obilazak Seljanovom šetnicom od njihove rodne kuće duž obale rijeke Kupe, pokraj Starog Grada Dubovca, Borlin gaja, Tićarnice, sve do vile Anzić svim građanima, videćim i slijepim, te da i slijepi vide i osjete prirodu, zvukove iz prirode i dožive je uz opis pratnje. Za mene, koji sam odrastao na Dubovcu i kao dijete nisam bio slijep, bilo je to i podsjećanje na djetinjstvo", rekao je Bećirović.

Mladen Kuka doživio je šetnju s Bećirovićem kao još jednu od bezbrojnih avantura koje ljudi doživljavaju putevima braće Seljan.

"Mirsad me motivirao na ovu zajedničku aktivnost koja je začetak ideje da se realizira prva planinarska škola za slijepe i slabovidne osobe", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:36