VELIKO ISTRAŽIVANJE

HRVATSKA MEĐU PET NAJBOLJIH ZEMALJA ZA PUTOVANJE 'Možda nemate dovoljno pješčanih plaža, ali koga briga, otoci i hrana su božanstveni!'

 Zvonimir Barisin / EPH

Više od 75.000 ljudi glasalo je u velikoj anketi britanskog Telegrapha u sklopu koje se dodjeljuje i nagrada Telegraph Travel Award za zemlju u čijem su posjetu 2015. godine čitatelji najviše uživali.

Čitatelji su odabrali 20 europskih zemalja, a Hrvatska se nalazi na visokom četvrtom mjestu.

Na prvo su mjesto Britanci svojim glasovima pozicionirali Italiju kao najomiljeniju europsku destinaciju za putovanja. ‘Privlačan spoj umjetnosti i povijesti, hrane i vina, kline i prirodnih ljepota doista predstavlja ‘slatki život’ za čitatelje’, stoji u objašnjenju.

Pomalo iznenađujuće, no na drugom se mjestu najboljih europskih država našao Island. ‘Drugo mjesto je sjajno postignuće za zemlju koja je dosad uglavnom bila u drugom planu kad su odmori u pitanju. Financijski je pristupačnija, povezanija, a impresivan krajolik ostavlja snažan dojam na čitatelje, unatoč vremenskim prilikama. Zimi turiste privlači polarna svjetlost.’

Usprkos velikim problemima u kojima se našla posljednjih godina, turisti i dalje jako vole Grčku pa je ona i dalje jedna od omiljenijih turističkih destinacija, na ovom popisu na trećem mjestu. Britanski list opisuje kako je i dalje bijeg na idilične otoke s posve bijelim građevinama i dubokim, plavim morem dovoljan da se zaboravi na brige.

Na četvrtom se mjestu našla Hrvatska, a evo što su napisali o našoj zemlji: ‘Poznato je da Hrvatskoj nedostaje pješčanih plaža, no nadoknađuju to desecima malih otoka raspršenih duž obalne linije. Veliki plus je kuhinja koja se formirala pod utjecajem talijanske kuhinje, kratak put od Velike Britanije i generalno dobar dojam.’

Od susjednih zemalja čitatelji Telegrapha spomenuli su i Sloveniju koja se našla na desetom mjestu, a opisuju je kao ‘sićušnu zemlju s puno atrakcija i aktivnosti’ te kao spoj ‘talijanskog, austrijskog i mađarskog utjecaja’.

Čitatelji Telegrapha na 15. su mjesto izdvojili Crnu Goru koju također opisuju kao malu, ‘jedva veličine Sjeverne Irske’, ali s prekrasnom arhitekturom i obalom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:57