GORAN ŠAFAREK

'Hrvatski Indiana Jones' obići će pedeset najzanimljivijih rijeka na svijetu

Radi se o višegodišnjem projektu koji će se odvijati u fazama. Prve su na redu azijske rijeke, od glečera Himalaja do indijskih delti

Biolog, snimatelj i publicist Goran Šafarek, kojega neki nazivaju “hrvatski Indiana Jones”, lansirao je na Facebooku svoj novi projekt “Rijeke svijeta” (World Rivers) u sklopu kojega će obići, preplivati, preroniti i preveslati neke od najzanimljivijih svjetskih rijeka na svim kontinentima.

- Ovaj projekt zapravo je nastavak projeka “Rijeke Hrvatske” koji sam pokrenuo 2008. godine s ciljem promocije i zaštite hrvatskih rijeka. U sklopu projekta izdao sam monografiju i cijeli niz kratkih videa, a kulminacija je film koji će vrlo brzo biti prikazan na HRT-u - rekao nam je Goran Šafarek (42).

Povezana plemena

Dosad je sudjelovao u brojnim ekspedicijama, uključujući Ande-Amazona (2000.), Madagaskar (2001., 2004. i 2007.), Kostarika (2003.), Venezuela (2005.), Južna Afrika (2008.), Ekvador (2009.), Andamani (2010.) i Šri Lanka (2010.), na kojima je spoznao važnost rijeka, poput čudesne Amazone i njenih brojnih pritoka. - Dio materijala o Amazoni imam, no ona je kompleksna rijeka i ima još mnogo njezinih pritoka o kojima ništa ne znamo: ni koje vrste u njima žive niti koja su plemena povezana s tim rijekama - rekao je Šafarek.

Ističe da su rijeke među posljednim utočištima prirode i biološke raznolikosti. - U cijeloj priči o klimatskim promjenama iz fokusa izlaze mnogi drugi problemi, a rijeke kao izniman dio globalnog hidrološkog ciklusa vrlo su važne. Pogotovo je važno što se u novije vrijeme potpuno mijenja slika gospodarenja rijekama u razvijenim zemljama, pogotovo u održivoj obrani od poplava. Mnoge se rijeke revitaliziraju, a nasipi udaljuju od rijeke. Ovo nije turistički projekt, nego će se nastojati obići i neke od najdivljijih krajeva svijeta. Dakle, riječ je o pravim ekspedicijama - pojasnio je Šafarek.

Projekt “Rijeke svijeta” zamišljen je kao višegodišnji, a odvijat će se u fazama, odnosno bit će sastavljen od više odvojenih ekspedicija. Moj je glavni cilj snimiti filmski serijal koji bi bio namijenjen međunarodnoj publici i zatim napisati knjigu.

Počinje ove zime

U međuvremenu ću snimati kratke videouratke, filmove te objavljivati putopise i znanstvene radove. Kao i “Rijeke Hrvatske”, ovaj ću projekt najvećim dijelom financirati sam. No, neke ću rijeke obići i istražiti pridružujući se kolegama na znanstveno-stručnim projektima koji su već u tijeku. Zbog sigurnosti, logistike i financija bolje je na ekspedicije ići u društvu. No, na neke ću se ekspedicije uputiti sam - rekao je Šafarek.

Prva Šafarekova ekspedicija u sklopu projekta “Svjetske rijeke” počinje ove zime. - Prvi dio projekta bit će posvećen velikim azijskim rijekama, od glečera Himalaja do velikih delti. To su velike azijske rijeke koje teku Indijom, a neke od njih su i svete - naglasio je Šafarek.

Amazona i Nil

Naš sugovornik napravio je kratki izbor od pedesetak najzanimljivijih rijeka, od poznatih poput Amazone i Nila do širem krugu ljudi manje poznatih rijeka.

- Nemoguće je obići tok svih rijeka, trebalo bi mi 50 života, fokusirat ću se na neke od najzanimljivijih i najreprezentativnijih dijelova. To će biti prave ekspedicije. Jedan od najvećih izazova bit će mi rijeka Okavango u Južnoj Africi.

To je četvrta najduža rijeka u Južnoj Africi čiji je tok duži od 1600 kilometara, a prolazi kroz Namibiju i Bocvanu. No, ima puno zanimljivijih rijeka i na sjevernoj hemisferi, pogotovo na Islandu, Aljaski i Sibiru - rekao je Šafarek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:20