SOČA TRAIL

Hrvatski planinari i trkači polako se s covid putovnicama vraćaju slovenskim utrkama i brdima

Jedan od volontera na utrci
 Ziga Koren
Soča Trail nije poznat po jako kompetitivnim natjecateljima, već po ležernijim rekreativcima

Među hrvatskim trkačima najpopularnija brdska slovenska utrka - Soča Trail održana je prošli vikend u dolini Soče. Tirkizna Soča i staze koje su i u srpnju većim dijelom u šumi i sjeni, ljepota alpske doline čini tu utrku najbrojnijom slovenskom trail utrkom.

"2019. na Soča Trailu bilo je oko 500 hrvatskih trkača, ove godine bilo ih je prijavljeno oko 400, ali zbog pandemijskih restrikcija imali smo veliki broj otkazivanja u tjednima prije utrke. Ne samo iz Hrvatske, već i iz drugih zemalja. Trčati mogu samo oni koji imaju potvrdu da su cijepljeni, da su koronu nedavno preboljeli ili da imaju negativan COVID test star najviše 72 sata", kaže organizator Jan Klavora.

image
Staza utrke vodi pored stare utvrde
Ziga Koren

Soča Trail nije poznat po jako kompetitivnim natjecateljima, već po ležernijim rekreativcima koji kombiniraju trčanje po šumi i vikend odmor u dolini Soče, razgledavanje Tolminskih korita i obilazak povijesnih muzeja i memorijalnih staza vezanih uz neke od najvećih bitaka 1. svjetskog rata koje su vođene na ovom teritoriju.

"Prije smo često išli na planinarenja i utrke u Sloveniju, ovo je prvi put nakon više od godinu dana da smo prešli granicu. COVID putovnice u džep i konačno opet u brda", komentira kampirajući uz Soču skupina hrvatskih trkača.

image
U cilju trkači trebaju pregaziti rijeku Tolminku
Ziga Koren

"Još se navikavamo na pandemijske utrke. Lijepo je, staze oko Soče su predivne, organizacija je korektna, onakva kakva može biti u ovo doba, ali nedostaje ono masovno druženje nakon utrke. Organizatori ne smiju stavljati klupe i stolove, imati prostor za sjedenje i okupljanje. Zato se ljudi baš i ne zadržavaju u cilju niti oko cilja. Nema post utrka tuluma već je sve nekako tiho. Ali, bili smo i 2019. i doći ćemo opet", kazali su trkači odlazeći u obližnji kamp gdje su odsjeli.

image
Staza vodi po alpskoj dolini Soče
Ziga Koren

Na Soča Trailu 2019. bilo je 1800 trkača, lani utrka, kao ni mnoge druge, nije održana. "Ove godine bi bilo i bitno više trkača negoli 2019., s trendom koji smo prije imali lako bismo popunili naš maksimum od 2000 natjecatelja, ali pandemija čini svoje. Mi na brojku veću od 2000 trkača niti ne možemo ići, jer to su na mnogim mjestima uske šumske staze", kaže organizator Jan Klavora.

image
Soča Trail
Ziga Koren

"Organizacija je sad s pandemijskim uvjetima bitno kompliciranija, ali sretni smo da se život vraća i utrke održavaju", zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:14