IMALA JE VIZU

Ispovijest Australke kojoj nisu dopustili tranzit kroz SAD prema Kanadi: ‘Deportirali su me. Pitali su me jesam li pobacila‘

Madolline Gourley

 Instagram, Profimedia
Madolline Gourley iz Brisbanea planirala je čuvati kuću i kućne ljubimce u zamjenu za besplatni smještaj u Kanadi.

Madolline Gourley iz Brisbanea, koja je godišnji odmor planirala provesti u Kanadi, ispričala je medijima da su je prilikom tranzita u Los Angelesu priveli, uzeli joj otiske prstiju, ispitivali je li imala pobačaj te deportirali iz SAD-a natrag u Australiju.

Mlada Australka tvrdi da su je američki carinici tretirali kao kriminalca, kada su je zadržali 30. lipnja te ju ispitali o njezinim planovima da čuva kuću i kućne ljubimce u zamjenu za besplatni smještaj u Kanadi.

Gourley je zadržana u pritvorskoj prostoriji pet sati, dvaput su je ispitali, cijelo tijelo prepipali, uzeli joj otiske prstiju i fotografirali, prepričala je Australka.

Djelatnica carine u jednom trenutku pitao je Gourley, koja je nosila široku haljinu, je li trudna. Isto pitanje su joj postavljali dok su se premještali iz jedne prostorije u drugu. Kada je nekoliko puta ponovila kako nije u drugom stanju, postavili su joj pitanje u pobačaju.

- Službenica me selila iz jedne sobe u drugu i ponovno mi postavila pitanje o trudnoći. Ne znam je li zaboravila ili je željela provjeriti govorim li istinu. Rekla sam ne, a ona me opet pogledala i rekla: ‘Jesi li nedavno pobacila?, Ne znam što se krije u pozadini takvog pitanja, a ja sam razmišljala kakve to ima veze s takvom situacijom, rekla je.

Australki su rekli da joj neće odobriti ulazak u SAD i da će biti sljedećim letom deportirana natrag u Brisbane, pet sati nakon dolaska. Kao razlog su naveli kršenje uvjeta Programa izuzeća od vize, koji se odnosi na građane Australije i mnoge druge zemlje, među ostalim i Hrvatske, koji dolaze u SAD radi kratkog turističkog posjeta ili iz poslovnih razloga, ali ne kako bi se zaposlili.

Glasnogovornik američke carine i pogranične zaštite (CBP) potvrdio je da Program izuzeća od viza zabranjuje kandidatima ‘bilo kakvu vrstu zaposlenja ii dobivanje naknade za pružene usluge‘.

Pravilo, koje čini se zabranjuje čuvanje kuće u zamjenu za besplatni smještaj, došlo je kao veliki šok za Gourley. Odlučila je i ostalim Australcima poslati upozorenje što im se može dogoditi, ako se upuste u sličano putovanje.

Glasnogovornik CB-a rekao je da su navode o ‘neprofesionalnom ponašanju‘ prema Australki shvatili ozbiljno.

- CBP žali zbog neugodnosti koje je putnik mogao doživjeti prilikom obrade. Navode o neprofesionalnom ponašanju shvatit ćemo ozbiljno. Imamo standardnu proceduru za rješavanje optužbi za nedolično ponašanje. Ako nečasno ponašanje djelatnika bude dokazano, poduzet ćemo odgovarajuće mjere, naveli su u priopćenju.

Australski Guardian piše kako je njezina ispovijest samo jedno u nizu traumatičnih iskustava Australaca koji su se nakratko zaustavili u tranzitu kroz SAD prema susjednim zemljama.

Prošloga mjeseca Guardian je izvijestio o Jacku Dunnu, studentu kojemu je odbijen ulazak u SAD jer je prekršio pravilo prema kojemu oni koji ulaze bez vize moraju imati rezerviran povratni let ili nastaviti putovanje u zemlju koja ne graniči s SAD-om. Pritom su mu pretražili tjelesne šupljine, poslali u zatvor s kriminalcima, a potom deportirali.

Guardian napominje da je Gourley ranijih godina, bez ikakvih problema, putovala kroz SAD radi volonterskog čuvanja kuće i kućnih ljubimaca.

Ispričala je također da su carinici bili sumnjičavi prema njoj jer nije imala isprintane propusnice za ukrcaj za letove prema Philadelphiji i Montrealu kada se prijavila za let u Australiji. Tada su je tražili da preda bankovne izvatke, što je i učinila. Također im je pokazala internetsku stranicu za čuvanje kuće kako bi dokazala da ne dobiva novce za to. Imala je i povratnu kartu za Australiju i rekla im je da se planira vratiti nakon mjesec dana.

Australka se nakon traumatičnog iskustva u Los Angelesu obratila za pomoć američkom veleposlanstvu, ministarstvu domovinske sigurnosti SAD-a, zastupnici Predstavničkog doma Australije Libby Watson-Brown te australskoj šefici diplomacije Penny Wong.

Watson-Brown poručila je da australska vlada mora učiniti više kako bi svojim državljanima pružila jasne i točne informacije o vizama ovakve vrste kako bi bili informirani o rizicima prilikom tranzita kroz države poput SAD-a.

No, bez obzira na pravila, ističe da je iskustvo Gourley neprihvatljivo.

- Madolline Gourley zaslužuje ispriku američkih carinika i pogranične službe i pojašnjenje o tome kako bi njezino iskustvo moglo utjecati na buduće posjete SAD-u.

Na internetskoj stranici australske vlade Smartraveller upozoravaju se građani kako američke vlasti imaju ‘široke ovlasti pri odlučivanju tko ima pravo na ulazak u zemlju‘.

- Ako im date lažne informacije, ili službenici ne budu zadovoljni vašim odgovorima na pitanja o svrsi posjeta, može vam biti odbijen ulazak u SAD, navodi se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:19