PROTUTURISTIČKE MJERE

Italija uvodi vrtoglave kazne u turističkom utočištu slavnih i influencera: ‘Ovo vam je zbog selfija!‘

Talijanska blogerica Chiara Ferragni u Portofinu

 Cobra Team/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Cobra Team/backgrid/backgrid Uk/profimedia
Gradonačelnik Matteo Viacava rekao je da gomile turista koji tumaraju uokolo onemogućuju pristup hitnim službama

Portofino, maleno ribarsko mjesto u Italiji, uvelo je nove protuturističke mjere s kaznama od 275 eura za predugo zadržavanje na popularnim mjestima za selfije. Na taj način, kako kažu, pokušavaju stati na kraj ‘anarhičnom kaosu‘.

Gradonačelnik Portofina uveo je pravilo zabrane duljeg zadržavanja u dvije ‘crvene zone‘ gdje se posjetitelji često fotografiraju i okupljaju turističke grupe.

Zone zabrane zadržavanja uvedene su usred uskršnjih blagdana, što je početak turističke sezone, tijekom kojih je središta talijanskih gradova posjetilo 1,7 milijuna turista - što je povećanje od 12 posto u odnosu na lani.

Nove zone na kojima nije dozvoljeno zadržavanje u Portofinu aktivne su svakodnevno od jutra do 18 sati. Zabrane će ostati na snazi do 15. listopada, piše The Times.

Gradonačelnik Matteo Viacava inzistira na tome da cilj zabrane nije učiniti grad ‘ekskluzivnijim‘, već ‘svima omogućiti da uživaju u našoj ljepoti‘ i ‘izbjeći opasne situacije uzrokovane prevelikom gužvom‘.

Rekao je da gomile turista koji tumaraju uokolo onemogućuju pristup hitnim službama što bi moglo biti vrlo opasno.

Maleno ribarsko mjesto, koje ima 369 stanovnika, poznato je po plodovima mora, luksuznim buticima i kućama pastelnih boja.

Selo je vrlo popularno i među slavnim osobama - ondje su ljetovali Steven Spielberg i Rhianna.

Ali gradonačelnik Viacava tvrdi da se zvijezdama neće gledati kroz prste prilikom izdavanja kazni za predugo zadržavanje.

‘Portofino nije ničije vlasništvo, on pripada svima‘, rekao je. ‘Svi to moraju poštovati.‘

Gradovi protiv nekontroliranog turizma

Nekoliko europskih gradova poduzelo je slične mjere kako bi doveli u red neposlušne turiste.

Gradski oci Amsterdama upozorili su Britance da se ‘drže podalje‘ u sklopu velike nove operacije čišćenja grada i eliminiranja preslobodnog ponašanja. Zbog toga je snimljen spot koji prikazuje mladića koji je uhićen nakon što su ga pronašli kako pijan tetura po ulicama grada. Za takvo se ponašanje, po novom, plaća se kazna od 140 eura.

Načelnik Siurane, sela u Kataloniji, u Španjolskoj, prošle je godine odbio ponudu da se grad nađe na godišnjem popisu najljepših sela u zemlji. Naime, dva parkirališta u selu imaju ukupni kapacitet od 200 mjesta. Načelnik Salvador Salvadó proglasio je ‘prenapučenost‘ velikim problemom u Siurani i rekao kako želi da ‘u gradu ne bude gužve i da ljudi koji posjete Siuranu, odu sretni.‘

Venecija, glavni grad sjevernotalijanske regije Veneto, ove je godine najavila uvođenje ulaznica od 3 do 10 eura za cjelodnevne posjetitelje od šest godina i starije.

Alhambra u Granadi također sada zahtijeva ulaznice i rezervacije za posjetitelje.

I Španjolski otok Mallorca odlučio je ograničiti broj hotelskih kreveta na 430.000 jer želi ‘turizam veće vrijednosti, a manjeg obima‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:05