VIZIJA

KAMP CESTICA: Projekt koji će promijeniti sjever Hrvatske

Mjesto na kojem će se graditi Kamp Cestica
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX
 

Cestici tepaju da je baš po mjeri. Na granici sa Slovenijom, ima dovoljno sjevernjačke discipline i zdravu dozu zagorskog hedonizma. Odlične su to osobine domaćina na turističkom tržištu. Mala Cestica s oko 6000 duša lavovski se bori za svoj dio turističkog kolača. Korona je goste malo usporila, ali Cestici se ne žuri. Polagano režira svoju turističku priču. Scenarij je napisan u suradnji s ekonomskim analitičarom Damirom Novotnyjem. Nakon savladane lekcije o ruralnim kućama za odmor, Cestica ide korak dalje. Veliki korak. Na agendi je autokamp. Kad 2022. godine primi prve goste, bit će to jedan od rijetkih kampova u kontinentalnoj Hrvatskoj. Mogu se nabrojati na prste jedne ruke.

Kad su si u Cestici zacrtali Strategiju razvoja 2015. - 2020., sada produljenu do 2027., turizam je apostrofiran kao jedna od najvažnijih komponenti gospodarskog razvoja. Zadnja je godina strateškog razdoblja, a kamp je sve bliži realizaciji. U tijeku je izrada projektne dokumentacije. Samo će dokumentacija stajati 700.000 kuna, a platit će ju Ministarstvo regionalnog razvoja. Vrijednost cijelog projekta procjenjuje se na 21 milijun kuna.

Model financiranja još nije odabran. Ili će Općina financirati projekt pa ga dati u koncesiju ili će potražiti privatnog investitora.

Budući autokamp smjestiti će se uz Križovljangrad, najsjeverniji zagorski dvorac uz rijeku Dravu. Nekad je tuda prolazila stara rimska cesta, Ptuj - Osijek, Petovia - Mursa, po kojoj je općina dobila ime.

Kamp će se naslanjati na engleski park zaštićene parkovne arhitekture.

- Cijela je ta lokacija zanimljiva i atraktivna - smatra Damir Novotny, konzultant na projektu.

Kamp podno kolopleta cestičkih bregova na 23 hektara imat će 16 bungalova za 54 osobe, parkiralište za kampere i prostor za šatore. Ukupan kapacitet je 180 osoba. Bit će tu i ograđeno igralište za pse, igrališta za bejzbol, tenis i odbojku, mini golf-teren. Djecu će na igralištu po potrebi čuvati stručni asistenti.

Bungalovi će biti montažni, od drveni, kako bi se uklopili u prirodni okoliš, moderne arhitekture čistih linija. Svaki će imati terasu i biti potpuno infrastrukturno opremljen uz pristupe modernoj tehnologiji. Osmišljeni su da jednako zadovolje potrebu gosta u tranzitu prema Jadranu i Grčkoj kao i onog kojem će Cestica biti destinacija.

Središnje mjesto budućeg kampa zauzima restoran, izgledom i materijalima jednak bungalovu, ali znatno većih gabarita. Objekti su međusobno povezani cestom, na koju se nadovezuje niz manjih staza koje presijecaju njegovan travnjak. Ugodnui će hlad najbolje pružati krošnje stabala.

- Osnovni plan imamo, detalje razrađujemo u hodu, žuriti ne želimo. Želimo da se turisti tu osjećaju ugodno. Cestica im može biti baza iz koje će obilaziti zanimljive destinacije Varaždinske županije, ali i Slovenije. Cijela županija ima veliki potencijal. Imamo dvorce, od kojih je Trakošćan jedan od najljepših na svijetu, špilju Vindiju, zaštićeni paleontološki spomenik prirode, Arboretum Opeku s jedinstvenom botanikom, dosad bez turističke valorizacije...

Prostor uz Dravu je zaštićen ekološki sustav u kojem se mogu vidjeti prastara stabla, Ivanšćica sa svojim planinskim stazama, imamo zdravstveni turizam u Varaždinskim Toplicama uz park s rimskim iskopinama, izvor slane vode u Slanju... i pravi biser, barokni Varaždin. Tu kod nas u Cestici je i Ornitološki park prirode.

Jedan od glavnih aduta, uz veličanstvenu prirodu, enološku i gastronomsku ponudu, svakako su i tradicijski običaji. Cestica je bogata tradicijskim običajima, koje njeguje 35 udruga. Svjesne da u tradiciji leži gospodarska priča, prenose ih na mlade, pa im uz prošlost žele stvoriti stabilnu budućnost. Veliki je to potencijal za zanimljivu turističku priču.

Priroda i povijest dali su nam sve, a na nama je znati to prezentirati i stvoriti brend - pun je entuzijazma načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj.

Njegov je plan od Cestice stvoriti prepoznatljivu destinaciju, što se uz preferencije modernog turista čini gospodarski opravdanom idejom. Oni koji traže više sadržaja osim sunca i mora rado će navratiti na ekološki čistu destinaciju, ruralnu, ali moderno opremljenu.

- Generacija milenijaca svjesna je prirode, a situirana je i raspolaže novcem. Umjesto sunca i mora, zanima ih kultura, gastrodoživljaj, enologija i lokalni običaji. Sve ono što Cestica ima. Lokalna gospodarstva nude domaću hranu, vinorodan je to kraj s prepoznatom ponudom vrhunskih vina, a po dobrim cijenama, u odnosu na ostale vinske destinacije u Europi. To zanima i baby boomere, ljude rođene unutar godinu dana od završetka Drugog svjetskog rata. Životni vijek se produljio i to je generacija koja se voli kamperima uputiti po Europi. Omiljena destinacija im je Grčka, ali oni do nje ne žure, često zastaju i provode dane na usputnim destinacijama. Iz zapadne Europe do Grčke koriste hrvatsku cestu D2, koja prolazi kroz Cesticu. I tu je šansa koju treba zgrabiti. Namjera je ovdje ih zadržati. S takvom enološko-gastronomskom ponudom i tradicijskom pričom, uvjeren sam da to neće biti teško - kaže Damir Novotny.

Kad bude gotov, bit će to jedini autokamp duž cijele prometnice D2 do Osijeka. Isplativost kamp-ponude, u turističkom, kulturološkom i gospodarskom smislu, prepoznala je cijela Panonska regija - Slovenija, Austrija i Mađarska - koje imaju 140 kampova ovog tipa. Samo Gradišće ih ima dvedeset. Ova mala regija, nama najpoznatija po velikoj koloniji gradišćanskih Hrvata, ostvaruje 5 milijuna turističkih noćenja godišnje. Istodobno, cijela Hrvatska s obalom ostvari 90 milijuna noćenja u godini.

Potencijal su prepoznali i Slovenci, koji u pograničnom području imaju nekoliko takvih kampova. Još ne i dovoljno.

Iako nije bilo snijega, turisti su i ove godine dolazili na Pohorje i u nedostatku lokalnog smještaja postelje su tražili u Cestici.

Činjenica je da potražnja za ovakvim tipom smještaja raste. Radi se o turistima dobre platežne moći koji putuju tijekom cijele godine i nisu orijentirani isključivo na sezonu. Jedini sličan kamp u Hrvatskoj nalazi se u Baranji, u Kneževim vinogradima.

Načelnik Korotaj turizam vidi i kao dodatni izvor zarade za svoje sumještane. Cestica ni danas nije nepoznata na turističkoj karti. Mala općina ima više od 30 registriranih OPG-a.

Cestičke kuće za odmor “razbacane” u vinogradima po bregima imaju svoju publiku. Mnoge su od tih kuća dio hvaljene brošure Varaždinske županije “Kuće za odmor s pričom”. Da bi kuća uopće uspjela postati dio elitnog društva, mora ispuniti desetke zahtjevnih kriterija. Jedna od najpopularnijih takvih kuća u Cestici je ruralna kuća za odmor Rim, koju vodi obitelj Milec. Uz rustikalnu kuću s drvenim podom, krušnom peći, peći na drva te velikim dvorištem i dvije terase teče potok, a u vrtu je jezerce.

Kuća ima modernu blagodat, jacuzzi, a od ove su godine za najam spremne i glamping kućice.

Autokamp je, zaključuju sugovornici Likea Damir Novotny i Mirko Korotaj dobar nastavak ove priče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:03