‘NIJE DOVOLJNO‘

Konobar na ulici ganjao bogatog Talijana: ‘Samo 500 eura? Kakva je to napojnica?!‘

Saint-Tropez, Francuska

 Sylvain Oliveira/Alamy/Alamy/Profimedia/Sylvain Oliveira/alamy/alamy/profimedia
Talijan je bio toliko uvrijeđen zbog ovog incidenta da je navodno rekao svom prijatelju da više nikada ne želi kročiti u Saint-Tropez

Jedan ‘vrlo bogati Talijan‘, kako ga opisuje Daily Mail, ostao je ogorčen nakon što ga je navodno naganjao bijesni konobar u Saint-Tropezu jer je ostavio samo 500 eura napojnice.

Incident se dogodio u jednom restoranu čije ime nije otkriveno, a konobar ga je navodno naganjao sve do parkirališta u glamuroznom ljetovalištu na francuskoj rivijeri te mu prigovorio da to ‘nije dovoljno‘.

Rekao mu je neka se vrati unutra i plati još 500 eura kako bi dosegao ‘minimalni‘ iznos napojnice od 1000 eura, prenijele su lokalne novine Nice Matin.

"Mislio je da je ispao velikodušan jer je ostavio 500 eura napojnice, a umjesto toga je ukoren. Konobar mu je rekao da to nije dovoljno i da bi se ipak mogao malo potruditi i doći do 1000 eura jer bi to bilo blizu 20 posto ukupnog iznosa njegova računa", rekao je prijatelj Francuz ovog užasnutog Talijana.

Talijan je bio toliko uvrijeđen zbog ovog incidenta da je navodno rekao svom prijatelju da više nikada ne želi kročiti u Saint-Tropez.

Nezadovoljstvo Saint-Tropezom već neko vrijeme vlada među turistima, a neki od njih podijelili su svoje priče o tome kako su ih neki restorani tražili da minimalno potroše 1500 eura, dok se u drugim dijelovima francuske rivijere očekuje da će kupci potrošiti najmanje 10 tisuća eura.

image

Saint-Tropez, Francuska

Peter Bánoš/Profimedia.com/Profimedia/Peter Bánoš/profimedia.com/profimedia

"Neku večer je jedan restoran koji nam je dobro poznat zahtijevao minimalnu potrošnju od 1500 eura po osobi", rekao je jedan gost za Nice Matin te dodao da se vjerojatno neće vratiti u Saint-Tropez.

Jednoj obitelji koja je posjetila restoran u Ramatuelleu, južno od Saint-Tropeza, osoblje restorana napomenulo je da minimalna potrošnja za njihovim stolom iznosi 100 tisuća eura. Također se navodi da osoblje restorana provjerava svoje goste pa ako otkriju da ranije nisu dali dobru napojnicu, ne dozvoljavaju im ponovnu rezervaciju stola, prenijela je Repubblica.

Gradonačelnica Saint-Tropeza, Sylvie Siri, rekla je da je sazvala vlasnike lokalnih restorana na sastanak krajem ljetne sezone kako bi se ‘riješili‘ stare prakse i ‘dočekali goste na dostojanstveniji način‘.

"Njihova sadašnja praksa je slična iznudi, to je oblik reketarenja", komentirala je Siri.

To je samo jedan od primjera vrtoglavo visokih troškova koji goste dočekaju u barovima i restoranima na nekim od najekskluzivnijih europskih ljetovališta. Jednim je gostima tako nedavno naređeno da restoranu u Palermu na Siciliji moraju platiti dodatnih 20 eura za rezanje rođendanske torte koju su sami donijeli.

U jednom drugom talijanskom restoranu gostima su naplatili dva eura za posluživanje dodatnog praznog tanjura kako bi njihova kći mogla probati tjesteninu. Vlasnica restorana pravdala se za The Times da je ta naknada logična s obzirom na to da više tanjura znači više posla.

Jedan je par zatražio dodatnu žličicu i za to morao platiti dodatnih 1,50 eura, a na jezeru Como jedni su gosti morali platiti dodatnih dva eura jer im je osoblje prerezalo naručeni sendvič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2023 08:44