NEBESKI BAZEN

London ima novu senzacionalnu vodenu atrakciju, prvu takvu u svijetu: ‘Imate osjećaj kao da letite‘

Kompleks Embassy Gardens gdje se nalazi bazen
 Justin Tallis
Pristup nebeskom bazenu imat će samo sretni stanovnici luksuzne zgrade, a nalazi se blizu američkog veleposlanstva

Nekima će biti statusni simbol, a drugima prava noćna mora. Lebdenje u prozirnoj kutiji obješenoj 35 metara iznad ulica Londona neobična je atrakcija rezidencijalne četvrti Nine Elms.

Sky Pool je prozirni bazen dužine 25 metara razapet između desetih katova dvaju stambenih nebodera u četvrti Nine Elms. Pristup nebeskom bazenu imat će samo sretni stanovnici luksuzne zgrade.

To je najveća samostojeća struktura bazena na svijetu i predstavlja novi projekt luksuzne stambene četvrti Embassy Gardens, koja također sadržava barove, restorane i trgovine. Riječ je o prvom bazenu u svijetu koji 'lebdi' u zraku.

Smješteni uz američko veleposlanstvo te u blizini južne obale Temze, kupači će iz bazen moći promatrati londonsku panoramu s neboderima, uključujući Westminster i Londonsko oko.

image
Justin Tallis
image
Justin Tallis

Bazen je, inače, proizveden u Coloradu i prešao je 8000 kilometara do svog novog doma. Dubok je tri metra, a teži oko 375 tona. Struktura je djelo arhitekata iz Arupa Associatesa, inženjera Eckersley O'Callaghana i dizajnera akvarija Reynoldsa.

Ovo nije prvi put da je Arup dizajnirao ovako složeni arhitektonski kompleks: jedan od njegovih najznačajnijih projekata je opera u Sydneyju.

Bazen je prošao opsežna ispitivanja stabilnosti u pogonima Reynolds prije nego što je krenuo prema Velikoj Britaniji kopnenim i morskim putem. Podigla ga je pokretna dizalica od 750 tona, uz podršku dizalice od 50 tona.

image
Justin Tallis
image
Kompleks Embassy Gardens gdje se nalazi bazen
Justin Tallis
image
Justin Tallis

- Podizanje je bio precizan proces, jer je tolerancija prilikom ugradnje bazena u čelični okvir bila samo 30 centimetara, rekao je Ballymore.

Debljina bočnih stranica bazena iznosi 200 milimetara, bazen je dubok 3,2 metra, a dno je debljine 300 milimetara. Prostire se na površini od 14 metara između zgrada. Stepenice i sustavi za filtriranje nalaze se na oba kraja, a ugrađeno je i pet vrsta osvjetljenja koji stvaraju osjećaj čarolije.

- Jednom kad zaplivate, možete pogledati dolje. Imat ćete osjećaj kao da letite, rekao je Brian Eckersley, direktor tvrtke Eckersley O'Callaghan.

Službeno otvorenje je zakazano za 19. svibnja, ali već se pripremaju promotivne snimke. Na otvorenju će za glazbu biti zadužen DJ Roman Kem, a nastupit će i sinkronizirani plivački tim Aquabatix. Ondje je smješteno 2000 luksuznih stanova, a cijene se kreću od 1,167,621 eura za dvosoban stan.

image
Kompleks Embassy Gardens gdje se nalazi bazen
Justin Tallis
image
Justin Tallis
image
Justin Tallis
image
Justin Tallis
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. srpanj 2022 07:06