PRIZNANJE TURIZMU

LONELY PLANET JOŠ JEDNOM IZABRAO HRVATSKU Kvarner među 10 regija koje treba posjetiti 2020: 'Sad je zaljev istinski spreman za istraživanje'

Grad Vrbnik na Krku
 Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia
 

Jedan od najutjecajnijih turističkih portala i izdavača turističkih vodiča na svijetu, Lonely Planet, objavio je svoj tradicionalni popis destinacija koje treba posjetiti 2020. Na četiri objavljena popisa koji obuhvaćaju gradove, države, regije i najbolji omjer cijene i kvalitete, našla se još jednom i Hrvatska!

Među prva tri grada koje treba posjetiti iduće godine nalaze se Salzburg, Washington DC i Kairo, od država su prva tri mjesta zauzeli Butan, Engleska i Makedonija, od regija Put svile u središnjoj Aziji, regija Marche u Italiji, Tōhoku u Japanu i Maine u SAD-u. Na popisu najboljeg omjera cijene i kvalitete prva tri mjesta zauzeli su Istočni Mali sundski otoci u Indoneziji, Budimpešta i Madhya Pradesh u Indiji.

Hrvatska ni ove godine nije izostala s prestižnog popisa najboljih turističkih destinacija. Prošle se godine na popisu top deset gradova našao Zadar, a ove su nas godine uvrstili na popis naj regija, izdvojivši Kvarner.

, Image: 432431325, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Dalibor Brlek / Alamy / Alamy / Profimedia
Dalibor Brlek / Alamy / Alamy / Profimedia
Ostaci bazilike na Krku

- Smješten između omiljenih turističkih destinacija u Dalmaciji i Istri ovaj ne toliko razvikan dio hrvatske obale u tišini radi na kvaliteti ponude iz sfere kulinarstva i zaštite okoliša posljednjih deset godina. Sad je Kvarnerski zaljev istinski spreman za istraživanje s centrom u lučkom gradu Rijeci, koji je odabran za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Noviteti uključuju prostore arhitektonski prenamijenjene u muzeje i kulturne centre. Sporednu, iako ne manje važnu ulogu, imaju otoci u zaljevu sa svojom bezvremenskom ljepotom, povijesnim utvrdama iz venecijanske ere, brojnim plažama i neodovljivim šarmom - napisali su u svjetski poznatom turističkom vodiču.

Kroatien, Kvarner Bucht, Senj, Uferpromenade, Image: 467732571, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: akg-images / Rainer Hackenberg / AKG / Profimedia
akg-images / Rainer Hackenberg / AKG / Profimedia
Senj

Top 10 gradova, država, regija i destinacija s najboljim omjerom cijene i kvalitete

Gradovi

1. Salzburg, Austrija

2. Washington, DC, SAD

3. Kairo, Egipat

4. Galway, Irska

5. Bonn, Njemačka

6. La Paz, Bolivija

7. Kochi, Indija

8. Vancouver, Kanada

9. Dubai, UAE

10. Denver, SAD

Države

1. Butan

2. Engleska

3. Sjeverna Makedonija

4. Aruba

5. Esvatini (bivši Svazi)

6. Kostarika

7. Nizozemska

8. Liberija

9. Maroko

10. Urugvaj

Regije

1. Put svile u središnjoj Aziji

2. Le Marche, Italija

3. Tōhoku, Japan

4. Maine, SAD

5. Lord Howe Island, Australija

6. Provincija Guizhou, Kina

7. Provincija Cadiz, Španjolska

8. Sjeveroistočna Argentina

9. Kvarnerski zaljev, Hrvatska

10. Brazilska Amazonija

, Image: 344612051, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Emil Pozar / Alamy / Alamy / Profimedia
Emil Pozar / Alamy / Alamy / Profimedia
Rijeka, proslava Armade

Najbolji omjer cijene i kvalitete

1. East Nusa Tenggara, Indonezija

2. Budimpešta, Mađarska

3. Madhya Pradesh, Indija

4. Buffalo, SAD

5. Azerbajdžan

6. Srbija

7. Tunis

8. Cape Winelands, Južna Afrika

9. Atena, Grčka

10. Zanzibar, Tanzanija

Američki Virtuoso uvrstio Hrvatsku među top pet svjetskih destinacija za 2020.

Američko udruženje agencija za luksuzna putovanja Virtuoso uvrstilo je Hrvatsku među top pet svjetskih destinacija za 2020. godinu u tri kategorije, izvijestila je u utorak Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

U kategoriji najpopularnije emerging, odnosno brzorastuće destinacije Hrvatska je zauzela prvo mjesto te je iza sebe ostavila Antarktiku, Island, Japan i Portugal, dok je u kategoriji najboljih destinacija za milenijalce zauzela treće mjesto iza Grčke i Balija, a ispred Islanda i Kambodže.

Hrvatska je u kategoriji najbolje globalne destinacije zauzela peto mjesto, a ispred su Italija, Grčka, Francuska i Japan, navode iz HTZ-a.

Dodaju kako je riječ o rezultatima objavljenim u godišnjem istraživanju "Virtuoso Luxe Report“ koji u 2020. godini na temelju trenutnih rezervacija predviđaju top trendove u putovanju među kojima su višegeneracijska putovanja, autentičnost, aktivna i pustolovna putovanja, obiteljska te slavljenička putovanja.

"Hrvatski turizam u segmentu dalekih tržišta najveći turistički promet ostvaruje upravo iz SAD-a", istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić napominjući kako Virtuosov izvještaj dodatno potvrđuje odličnu poziciju koju Hrvatska uživa američkom tržištu te potvrđuje da je u društvu vodećih odredišta za goste istančana ukusa.

Staničić je naglasio kako je u dosadašnjem dijelu godine s tržišta SAD-a ostvareno gotovo 627 tisuća dolazaka i više od 1,7 milijuna noćenja, što predstavlja rast od 12 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Virtuoso Luxe Report predstavlja godišnje izvješće temeljeno na istraživanju provedenom među svjetskim agencijama za putovanja te njihovim savjetnicima koji su članovi Virtuosa.

Virtuoso predstavlja mrežu najboljih američkih luksuznih turističkih agencija koja broji više od 20.000 savjetnika širom svijeta te godišnjim prometom koji iznosi više od 26,4 milijarde američkih dolara.

Mreža Virtuoso uključuje više od 1.800 partnera među kojima su vrhunski hoteli i odmarališta, turoperatori, avioprijevoznici, agencije, a osnovni cilj mreže je klijentima ponuditi detaljno isplanirana i nezaboravna putovanja, navodi se u priopćenju.

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:24