BEZ PLANA I BRIGA

Mađarska obitelj odlučila je ‘zaobići‘ pandemiju, sve je počelo u Hrvatskoj: ‘Ovo je fantastično!‘

Ilustrativna fotografija
 Arno Images/cultura Creative Via Afp
Dosad najveći izazov s kojim su se susreli bila je šestosatna oluja koja ih je ometala u prelasku Atlantskog oceana

Dok se prošlog ljeta svijet hrvao s pandemijom, četveročlana obitelj iz Mađarske odlučila je na 15-metarskom brodu “Teatime” (hrv. čajanka) oploviti svijet, piše Reuters.

Obitelj je Hrvatsku, gdje je “Teatime” bio na vezu, napustila u lipnju 2020. godine i otad je oplovila Italiju i Španjolsku, posjetila Zelenortske otoke te preplovila Atlantski ocean. Božić je obitelj provela na otoku Martiniku, a trenutno su na vezu u mjestu Marigot na karipskom otoku Sv. Martinu. Sljedeća im je destinacija Panamski kanal.

Ne žuri im se, no život na brodu ipak je usporio. Kao, uostalom, i mnogima na kopnu.

“Ovo je fantastično iskustvo jer mogu puno više vremena provesti sa svojom djecom. Da nismo na brodu, kući bi dolazio preumoran”, rekao je za Reuters 48-godišnji Domonkos Bosze, djelatniku u sektoru informacijskih tehnologija. Mađar svoje poslovne obaveze odrađuje iz improviziranog ureda na “Teatimeu”.

“Naša je ruta fleksibilna, a vrijeme diktira gdje možemo, a gdje ne možemo ploviti”, dodao je.

Bosze i njegova supruga Anna, koja plovi već više od 10 godina, ovaj su pothvat planirali poduzeti i prije izbijanja pandemije.

Premda ih je koronavirus natjerao da razmisle o tome je li pametno na putu oko svijeta krenuti u tako nepredvidljivim vremenima, njihova odlučnost nadjačala je sve brige i rizike.

Dosad najveći izazov s kojim su se susreli bila je šestosatna oluja koja ih je ometala u prelasku Atlantskog oceana. Premda zvuči zastrašujuće, obitelj Bosze u njoj je ostala samo bez tostera i satelitskog telefona koji se pokidao.

Mađarska obitelj prati kakve epidemiološke mjere vrijede u zemljama u koje pristaju te ovisno o njima ili idu u karantenu ili se testiraju.

“Kada smo stigli u Martinik, tamošnjim smo dužnosnicima rekli da smo 16 dana bili na otvorenom moru i oni su to prihvatili kao karantenu”, rekao je Bosze.

Unatoč tome, “Teatime” je opremljen s dovoljno hrane da obitelj izdrži mjesec dana bez uplovljavanja u neku luku. Uz to, Mađari se hrane tunom i lampugom koje sami ulove. Ribolov najviše veseli Domonkosove i Anine kćerke koje imaju šest i osam godina.

One se školuju na daljinu, a ako bude moguće, upisat će se i u škole u zemljama u kojima obitelj bude boravila. Obitelj želi da se upoznaju s raznim svjetskim kulturama.

Bosze je rekao da je razgovor s legendarnim britanskim moreplovcem Jimmyjem Cornellom uvelike utjecao na njihov pothvat. Obitelji je trebalo nešto vremena da su prilagodi na život na brodu, no sada sve ide po loju. Brodu su dali ime “Teatime” jer obitelj voli priređivati čajanke i pričati.

Anna Bosze kaže da ju je putovanje oslobodilo, iako redovno kuha i po potrebi diže i spušta jedra.

“Neki dan smo vidjeli kako na pramcu broda delfini iskaču iz vode i plivaju s nama. More je bilo potpuno mirno… mogli smo ih vidjeti pod vodom”, rekla je Bosze s osmijehom na licu.

Ovisno o covid restrikcijama, Boszeovi ove ili iduće godine planiraju krenuti prema Tihom oceanu, a kažu i da bi na moru mogli provesti još pet do šest godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 03:35