POGODILA U SRIDU

Maja je pronašla mjesto gdje samo lokalci ljetuju: ‘Nema turista, sve jeftino, nitko ne priča engleski!‘

Plaža u Nea Makri
 Louisa Gouliamaki/AFP
Maja Grubiša (50) iz Beograda za ‘Blic‘ je ispričala kako joj je bilo na ljetovanju u Grčkoj

Maja Grubiša (50) iz Beograda već 11 godina ljetuje u Grčkoj i kaže da se ondje osjeća kao kod kuće. Za razliku od prethodnih godina, odlučila je ove godine posjetiti destinaciju koja nikada nije bila na popisu razvikanih turističkih lokacija. Njezinu priču prenosi srpski Blic, a odluka da otputuje na Nea Makri dogodila se stjecajem okolnosti.

- Prijateljica i ja smo imale neiskorištene avionske karte od prošle godine i odlučile smo naći mjesto u blizini zračne luke. Južnu obalu smo znale, sve lijepa, ali mondena mjesta, no nas dvije smo poželjele nešto autentično. Otvorila sam Google Maps i počela tražiti. I onda sam naišla na Nea Makri. Otvorila sam slike, pretražila YouTube i shvatila da je to ono pravo, ispričala je.

Avionska karta koštala ju je 140 eura, a već po dolasku u grad doživjela je šok. Za razliku od ostalih ljetovališta, na Nea Makri se govori isključivo grčki jezik. Nema turista ni gužve, a u mnogim restoranima ne pričaju niti engleski. Jedino što je bilo englesko je naziv turističke agencije.

- Snalazila sam se jer znam nekoliko riječi grčkog. Svi plakati i letci su na njihovom jeziku, nismo mogle naći nijedan suvenir. To je naprosto mjesto gdje Grci dolaze na odmor ili produženi vikend i nisu orijentirani na turizam - kaže Maja.

Međutim, to ne mora značiti da mjesto nije privlačno. Naprotiv, Maja je dugo razmišljala da li otkriti drugima ovu lokaciju ili ju čuvati samo za sebe. Nea Makri ima dugačke staze za šetanje i grandiozne palme, pjeskovite plaže na kojima su besplatni drveni suncobrani, ali bilo je i onih koje morate platiti.

- U samom mjestu uz more se pruža prelijepo šetalište. To je mali primorski gradić sa malenom lukom za ribarske brodiće i jahte. Duž cijele obale su uske plaže, pijesak, kamenčići... Postavljeni drveni suncobrani su besplatni. Na potezu Nea Makri - Maraton, na desetak minuta hoda ima uređenih pješčanih plaža. Dvije ležaljke i suncobran su od 5 do 8 eura. Poslije 17 sati su besplatne, rekla je za Blic.

Maja napominje da u Nea Makriju ne treba očekivati kako ćete iz hotela ili vile moći izaći izravno na plažu. Ističe da je ovo oaza za Grke. Njihova mirna luka i mjesto gde sva čula uživaju. Gastronomski užitci, šetnje sve do Maratona, a uz sve to besplatni koncerti, festivali domaćih proizvoda i čisto more.

- Ono što izdvaja Nea Makri od ostalih kontinentalnih mjesta je što ovo nije turističko mjesto kao recimo Olimpijska regija ili Halkidiki. Gužve gotovo da nema, osim vikendom kada dolaze Grci iz okolnih mjesta i Atene. More je čisto, a vrijeme idealno - napominje Beograđanka.

Maja je temeljito objasnila kako se kreću cijene u Nea Makriju, ali ističe kako sve to na kraju ovisi koliko ste spremni potrošiti. Dobra strana je što ovo mjestašce nudi užitak svakome, a naročito gurmanima.

- Dakle, prostrana soba sa pogledom na more i frižiderom je 56 eura za dvije osobe. Bez pogleda je 45 eura. Giros stoji 2.5 eura, suvlaki (ili kako ga na jugu Grčke zovu kalamaki) je 1.80. Za 3.60 eura možete dobiti dva kalamakija, prepečen kruh i pomfrit. Sasvim dovoljno za ručak ili večeru. Cijene u restoranima su solidne. Velika porcija prženih lignji je 9 eura, kilogram lignji na žaru je 30 eura, kebab je 5 eura, a u porciji su dva velika kebaba, ispričala je Maja.

Prosječna cijena hrane i smještaja u hotelu s bazenom je oko 300 eura. Maja kaže da uvijek može jeftinije ako hranu kupujete u supermarketu, ali i skuplje - ako iznajmite automobil pa obilazite okolna mjesta i plaže.

Nea Makri svakako nudi nešto sasvim novo, uz izazov da sa lokalcima možete naučiti koju riječ grčkog više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:31