ZAOKRET

Makarska – povratak autentičnom Mediteranu

 Matko Begovic Photography/
Poseban naglasak stavljen je na marendu, koja nije samo puki obrok između doručka i ručka, već se njezina esencija nalazi u okupljanju, prijateljskim šalama i dubokim analizama

Prekrasan spoj Biokova s morem glavni je motiv za posjet Makarskoj, ali goste će vratiti opjevani mediteranski šarm.

Šušur Kalelarge, tiramoli u tisuću boja, bogata ponuda lokalnih proizvoda i posvećenost malih poduzetnika svakom pojedinom gostu, slika su Mediterana koju turist očekuje i želi doživjeti u Hrvatskoj.

Grad Makarska je zato pokrenuo revitalizaciju stare gradske jezgre. Uređeni su šarmantni trgovi koji, oplemenjeni zelenilom i jasminima, pozivaju na druženje, a projektom „Lokale u kale“ revitalizirana je duša grada.

image
Tz Makarska/

Poseban naglasak stavljen je na marendu, koja nije samo puki obrok između doručka i ručka, već se njezina esencija nalazi u okupljanju, prijateljskim šalama i dubokim analizama, odnosno neutaživoj želji za dijeljenjem okrepe za dušu i tijelo. Gotovo svi makarski ugostitelji su, upravo zato, uvrstili marendu u svoju ponudu.

image
Ivona Bezmalinović/
image
Ivona Bezmalinović/

Projektom „Maestrale“ gostima je pružena prilika da u skrivenim kalama upoznaju lokalne umjetnike i meštre zanata, pridruže se kostimiranim vođenim turama, pogledaju izložbe ili uživaju u predstavama lokalnih umjetnika.

U kalama možete čuti pjesmu klape ispod volta, priče starih palača, koje su pretvorene u specijalizirane Coffee shopove i konobe s domaćom hranom, te ćakule domaćih što smijehom krate ljetne večeri.

Dovršenjem projekta Peškere, plaža će se spojiti sa starom gradskom jezgrom, što će identitetu grada donijeti novu dimenziju i stvoriti javni prostor za uživanje na otvorenom, rekreaciju i uživanje u tradicionalnoj kulturi.

„Radimo sve što je u našoj moći kako bi masovni turizam zamijenili održivijim sportskim ili kulturnim turizmom. Od borbe s apartmanizacijom, preko dovođenja WTA turnira u Makarsku do potpora lokalnim umjetnicima ili očuvanja okoliša. Sve napore usmjeravamo na zaokret koji će podići kvalitetu života domaćih, a gostima predstaviti Mediteran kakav je nekoć bio i kakav bi trebao biti.“ – zaključio je gradonačelnik, Zoran Paunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:36